ΑΘΗΝΑ
09:16
|
02.05.2024
Οι δηλώσεις του νέου δημάρχου Αθηναίων για την κοπή δέντρων στα Εξάρχεια φαίνεται πως μπήκαν στο μάτι της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Χάρης Δούκας εναντιώθηκε στην κοπή των 72 δέντρων στην πλατεία Εξαρχείων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πρωί-πρωί με τη δροσούλα πήγαν χθες Δευτέρα στην πλατεία Εξαρχείων τα μέλη του συνεργείου που έχουν αναλάβει την κατασκευή του περιβόητου ΜΕΤΡΟ, με την αναμενόμενη συνοδεία μέλη των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε για να κόψουν τα λίγα εναπομείναντα δεντράκια που έχουν μείνει στην περιοχή.

Αυτή η αδιανόητη πράξη δεν θα έμενε αναπάντητη από τους κατοίκους και τους αλληλέγγυους της περιοχής των Εξαρχείων, που εδώ και μήνες δίνουν έναν αγώνα διαρκείας για να μη γίνει η ιστορική περιοχή του Αθηναϊκού κέντρου, η ελληνική Μονμάρτη των κινημάτων και των τεχνών, βορά στα χέρια της υποτιθέμενης «εξυγίανσης» που θα επιφέρει το αποτέλεσμα να μετατραπούν τα Εξάρχεια σε συνοικία-φάντασμα και να καταστραφούν πλήρως από τη λαίλαπα της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Εννοείται ότι όλη την ημέρα, οι προσφάτως καλοπληρωμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας έδιναν μάχη για το ποιος θα συκοφαντήσει καλύτερα τους ανθρώπους που διαμαρτυρήθηκαν στην κοπή των δέντρων, τα Εξάρχεια, τους κατοίκους της περιοχής, τους κατοίκους της Αθήνας, μέχρι και τα δέντρα τα ίδια, που, όπως φαίνεται, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη της πόλης.

Στο μεταξύ, βγήκε χθες ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηνών, ο Χάρης Δούκας, και είπε το αυτονόητο, ότι «Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή», με άλλα λόγια, δεν φτάνει που έχουν μείνει δέκα δέντρα στην Αθήνα, πάμε να τα κόψουμε και αυτά χωρίς σχέδιο και χωρίς κανένα λόγο.

Τι ήταν να τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα ο νέος δήμαρχος, έπεσε σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία να τον φάει ζωντανό, με πρώτο και καλύτερο τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, που συνεχίζει απρόσκοπτα να ενδιαφέρεται εντόνως για τις νέες δημοτικές αρχές, πριν καλά-καλά αναλάβουν τις θέσεις εξουσίας τους.

Έτσι, ο Άδωνις Γεωργιάδης, που πριν λίγο καιρό απειλούσε το Χαλάνδρι ότι θα αν ψηφίσουν για δήμαρχο τον Σίμο Ρούσσο θα καταστραφεί ολοκληρωτικά ο δήμος τους, με ανάρτησή του μέσω Χ (πρώην twitter) υπογράμμισε ότι «δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους».

Ο @h_doukas έκανε αυτή την φαιδρή ανάρτηση σήμερα….πιστεύω ότι δεν είναι μακρυά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους και εύχομαι να βγω ψεύτης…πάντως το Metro πρέπει να ολοκληρωθεί θα είναι κρίμα να το σταματήσει ο νέος Δήμαρχος.

Στο μεταξύ, ο νέος δήμαρχος δεν κάλεσε ούτε την αναρχία να κάνει δέκα καταλήψεις στην πλατεία Εξαρχείων, ούτε τον κόσμο να ξεκινήσει το πλιάτσικο στα AirBnB, απλά δήλωσε ότι δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να κοπούν αυτά τα δέντρα και ότι είναι καλό να γίνει καινούριο σχέδιο που θα τα διασώζει από τα τσεκούρια της κατασκευαστικής εταιρείας, μήπως και δεν χαθεί και η τελευταία υποψία πράσινου στην Αθήνα.

Αντίστοιχα, η Ελληνικό Μετρό ΑΕ θυμήθηκε σήμερα να δώσει διευκρινίσεις για το ζήτημα, τονίζοντας ότι στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της Υφιστάμενης Εργοταξιακής περίφραξης και προκειμένου να μεταφυτευτούν προσωρινά στο φυτώριο του δήμου Αθηναίων.

Ότι υποτίθεται μετά θα ξαναπάνε τα καημένα τα δεντράκια πίσω στα Εξάρχεια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θα φυτευτούν και άλλα 2.000 δέντρα σε χώρους που θα υποδείξει στις υφιστάμενες εταιρείες ο Δήμος Αθηναίων. Βάλε και άλλα κυρ-Στέφανε, όχι 72, τον Μέλανα Δρυμό θα σας φτιάξουμε εαν είναι να θησαυρίσουμε από το gentrification των Εξαρχείων και ξεκουμπιστούν επιτέλους τα φρικιά που πίνουν μπύρες και καφέδες κάτω από τον ίσκιο των δέντρων.

Βέβαια, ο Χάρης Δούκας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, συνέχισε να επιμένει στη συγκεκριμένη υπόθεση και ανέφερε ακόμη πως «καλώ όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν πως κάθε δέντρο που χάνεται στην πλατεία Εξαρχείων αντικαθίσταται άμεσα στην περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή μου από την 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνω».

Εξού και η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας αμέσως μετά.

Είναι δεδομένο ότι στη Νέα Δημοκρατία το φυσάν και δεν κρυώνει ότι έχασε τις εκλογές ο ανιψιός του πολυχρονεμένου μας ηγέτης, Κώστας Μπακογιάννης, από έναν τύπο που δεν είναι ούτε γόνος ούτε επίγονος κανενός. Είναι δεδομένο πως από τη στιγμή που θα αναλάβει τη θέση του ως δήμαρχος Αθηνών, θα γίνει συντονισμένη προσπάθεια τα χέρια του να δεθούν από δέκα μεριές, να βρίσκει πόρτες και τοίχους σε οποιαδήποτε δράση επιδιώξει να φέρει εις πέρας και εν τέλει, να μην καταφέρει να υλοποιήσει καμία από τις προγραμματικές του εξαγγελίες, «προδίδοντας» την πίστη των Αθηναίων ψηφοφόρων που τον υποστήριξαν στις πρόσφατες εκλογές.

Είναι δεδομένο ότι θα γραφτούν σωρεία κειμένων που θα εγκαλούν τον Χάρη Δούκα για οποιαδήποτε κατηγορία μπορεί να ενορχηστρωθεί από την αντίπαλη δεξιά και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, ξαναπιάνοντας το νήμα της αντιλαϊκιστικής ρητορικής που είχε μπει στον πάγο μετά την εκλογική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και την άνοδο των υποτιθέμενων «αρίστων» στην εξουσία, εκείνων που δικαιωματικά τους ανήκει η εξουσία γιατί ξέρουν πως να τη διαχειριστούν. Όχι σαν την πλέμπα τον λαό που δεν ξέρει που πηγαίνουν τα τέσσερα ή σαν κάτι «ονειροπαρμένους» δημοκράτες όπως ο Χάρης Δούκας που ποτέ δεν θα αντιληφθούν τους μηχανισμούς της εξουσίας, δηλαδή της τοπικής «μαφίας» που ενυπάρχει σε κάθε αυτοδιοικητικό κέντρο.

Ήδη η υπουργός Πολ(ε)ιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσπαθεί να φέρει εμπόδια στον νέο δήμαρχο σχετικά με μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του όσον αφορά την παύση των εργασιών πεζοδρόμησης της Βασιλίσσης Όλγας και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, κάτι που θα έφερνε ανάσες ανακούφισης για τους χιλιάδες οδηγούς που βιώνουν ανυπόφορα εξαντλητική κυκλοφοριακή συμφόρηση σε καθημερινό επίπεδο.

Δεν γνωρίζουμε τι άνθρωπος είναι ο Χάρης Δούκας, ούτε τους πραγματικούς του πολιτικούς στόχους. Αν όντως έχει σκοπό να μη σταυρώσει τα χέρια και να μην περιμένει να περάσει η χρονική διάρκεια της θητείας του, όντας ακόμα ένας χλιαρός και άπραγος δήμαρχος που οι ιστορικές συγκυρίες τον έφεραν σε μια θέση εξουσίας που ούτε την ήθελε, ούτε την επιδίωκε σε πραγματικό επίπεδο, τότε πρέπει να μπει φρένο στις άμεσες και έμμεσες προσπάθειες να «δεθεί χειροπόδαρα» από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ίσως η έννοια του «ενεργού πολίτη» να πρέπει να τεθεί επιτέλους σε τροχιά ώστε να μην υπερισχύσει το παλιό πελατειακό κράτος που τρέφεται εδώ και πολλά συναπτά έτη από τον Δήμο Αθηνών -όπως και από σχεδόν όλους τους Δήμους στην Ελλάδα- και να συνδιαμορφωθεί ένα πλαίσιο όπου ο νέος δήμαρχος και οι πολίτες θα σώσουν οτιδήποτε σώζεται από την Αθήνα, βάλουν φρένο στα κοράκια που λυμαίνονται το δήμο και τις γειτονιές και ξαναγίνει η ζωή στην πρωτεύουσα ελαφρώς πιο υποφερτή.

Βέβαια, ζούμε στη χώρα που έχουν καταστραφεί ολόκληρα δάση, έχουν ξυριστεί ολόκληρες βουνοκορφές για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες και αιολικά πάρκα, μέσα στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», και δεν υπήρξε σχεδόν καμία μαζική αντίδραση, τι ελπίδα θα έχουν μερικά δεντράκια στα Εξάρχεια;

Ο καιρός θα δείξει ό,τι έχει να δείξει, αλλά τουλάχιστον, ας μην τον αφήσουμε να μας ισοπεδώσει για ακόμα μια φορά.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ρωσία καλεί έρευνα για τους μαζικούς τάφους στην Γάζα

Θεσσαλονίκη: Μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη πορεία

Διαδηλώσεις στην Γεωργία λόγω νομοσχεδίου περί «ξένων επιρροών»

Τέλος οι διπλωματικές σχέσεις της Κολομβίας με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα