ΑΘΗΝΑ
12:14
|
28.04.2024
Η Μαλαισία κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της «σφαγής και της βαρβαρότητας εναντίον των Παλαιστινίων».
Φωτογραφία αρχείου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Μαλαισία απαγόρευσε σε όλα τα φορτηγά πλοία υπό ισραηλινή σημαία να ελλιμενίζονται στα λιμάνια της ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα, κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου μέσω της «σφαγής και της βαρβαρότητας εναντίον των Παλαιστινίων».

Την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Ανουάρ Ιμπραήμ ανακοίνωσε την απόφαση να επιβληθεί η θαλάσσια απαγόρευση σε πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ – ξεχωρίζοντας τη ZIM, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του Ισραήλ – εν μέσω αυξανόμενου συναγερμού για διακοπές στην παγκόσμια ναυτιλία ως αποτέλεσμα επιθέσεων σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ θα απαγορεύονται επίσης από τη φόρτωση φορτίου σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας της Νοτιοανατολικής Ασίας με άμεση ισχύ, ανέφερε ο Ανουάρ Ιμπραήμ σε δήλωση.

Η Μαλαισία, όπου περίπου το 60 τοις εκατό του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ και υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε να μπλοκάρει και να απαγορεύσει στη ναυτιλιακή εταιρεία ZIM με έδρα το Ισραήλ να ελλιμενιστεί σε οποιοδήποτε λιμάνι της Μαλαισίας, είπε ο Ανουάρ Ιμπραήμ.

Οι περιορισμοί είναι μια απάντηση «στις ενέργειες του Ισραήλ που αγνοούν βασικές ανθρωπιστικές αρχές και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής και βαρβαρότητας κατά των Παλαιστινίων».

Η Μαλαισία «αποφάσισε επίσης να μην δέχεται πλέον πλοία που χρησιμοποιούν ισραηλινή σημαία για να ελλιμενιστούν στη χώρα» και να απαγορεύσει «κάθε πλοίο καθ’ οδόν προς το Ισραήλ να φορτώνει φορτίο στα λιμάνια της Μαλαισίας».

«Και οι δύο αυτοί περιορισμοί ισχύουν άμεσα», είπε ο πρωθυπουργός.

Η Μαλαισία έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στη Γάζα και ο Ανουάρ υποστήριξε θερμά την παλαιστινιακή υπόθεση και καταδίκασε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Τουλάχιστον 19.667 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο. Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που πυροδότησε την τρέχουσα σύγκρουση, ανέρχεται σε σχεδόν 1.140.

Οι κυρώσεις της Μαλαισίας έρχονται σε μια περίοδο μεγάλων διαταραχών στις ναυτιλιακές διαδρομές, καθώς το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας τίθεται σε κίνδυνο λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης στον κύριο εμπορικό δρόμο Ανατολής-Δύσης του κόσμου.

Η Ερυθρά Θάλασσα συνδέεται με τη Μεσόγειο με τη Διώρυγα του Σουέζ, η οποία δημιουργεί τη συντομότερη ακτοπλοϊκή διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Περίπου το 12 τοις εκατό της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης διέρχεται από το κανάλι.

Τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που διασχίζουν αυτά τα ύδατα είτε έχουν απενεργοποιήσει τα συστήματα παρακολούθησης είτε έχουν αγκυροβολήσει καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να επαναδρομολογήσουν και να προσαρμόσουν τις τιμές. Αυτή την εβδομάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την έναρξη μιας πολυεθνικής δύναμης για την προστασία του εμπορίου στην Ερυθρά Θάλασσα μετά τις επιθέσεις των Χούτι που ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Απεργία την 1η Μαΐου και εργασιακό θέατρο του παραλόγου

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα