ΑΘΗΝΑ
20:43
|
28.04.2024
Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην κοκαΐνη, ύστερα από κριτική για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρήσης μέσω αυστηρών απαγορεύσεων.
Το κτήριο του κοινοβουλίου της Βέρνης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Ελβετική πρωτεύουσα εξετάζεται ένα πιλοτικό σχέδιο, βάσει του οποίου θα επιτραπεί η αγοραπωλησία κοκαΐνης για ψυχαγωγική χρήση, σε μια ριζοσπαστική προσέγγιση της μάχης κατά των ναρκωτικών.

Το κοινοβούλιο της Βέρνης υποστήριξε την πρόταση, η υλοποίηση της οποίας όμως θα χρειαστεί την σύμφωνη γνώμη των αρχών της πόλης, αλλά και τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας η οποία απαγορεύει τη χρήση της ναρκωτικής ουσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Ελβετία επανεξετάζει τη στάση της απέναντι στην κοκαΐνη, ύστερα από κριτική που ασκήθηκε από πολιτικούς και ειδικούς για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της χρήσης της ουσίας μέσω αυστηρών απαγορεύσεων, με την νέα πρόταση, αν και σε πρώιμο στάδιο, να ακολουθεί δοκιμές που βρίσκονται σε εξέλιξη για την νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης.

«Ο πόλεμος ενάντια στα ναρκωτικά έχει αποτύχει, και πρέπει να εξετάσουμε νέες ιδέες», δήλωσε η Έβα Τσεν, μέλος του συμβουλίου της Βέρνης με το Κόμμα της Εναλλακτικής Αριστεράς, το οποίο υποστήριξε την πρόταση, σημειώνοντας πως «ο έλεγχος και η νομιμοποίηση μπορούν να φέρουν καλύτερα αποτελέσματα από την απλή καταστολή».

Η Ελβετία έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα χρήσης κοκαΐνης στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίπεδα παράνομων ναρκωτικών ουσιών που μετρώνται στα λύματα, με την Ζυρίχη, τη Βασιλεία και τη Γενεύη να βρίσκονται όλες μεταξύ των 10 πρώτων πόλεων στην Ευρώπη, ενώ η χρήση της ουσίας παρουσιάζει συνεχή αύξηση στις ελβετικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Βέρνη.

Παράλληλα, οι τιμές της κοκαΐνης μειώθηκαν στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Addiction Switzerland.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δεν έχουν πλέον ποινές φυλάκισης για κατοχή ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένης της κοκαΐνης, αν και πουθενά δεν έχουν προχωρήσει στο ίδιο βαθμό, όπως η Βέρνη με την εν λόγω πρόταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Θεσσαλονίκη: Πολιορκία εκδήλωσης από αστυνομικές δυνάμεις

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα