Σε ανακοίνωση-δήλωση προχώρησαν 50 κάτοικοι των Εξαρχείων, μέσω του δικηγόρου τους Γιάννη Κιάτου, η οποία καταγγέλλει και ζητά την ακύρωση της έγκρισης της ΤΕΠΕΜ για τον σταθμό στα Εξάρχεια. Το εξωφρενικό που διαβάζουμε μέσα στην επιστολή-δήλωση είναι, ότι οι κάτοικοι καταγγέλλουν την απόφαση, η οποία δεν αναφέρει πουθενά ποια δέντρα θα πρέπει να θυσιαστούν για αυτό το μεγάλο έργο!!
«[…] δεν τεκμηριώνεται επ’ ουδενί λόγω το αναγκαίο μέτρο θυσίας του φυτικού πλούτου επί της πλατείας Εξαρχείων […] Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι κάτοικοι πρόβαλαν ότι η ΤΕΠΕΜ του σταθμού Εξάρχεια είναι πλημμελής γιατί, μεταξύ άλλων, δεν περιέχει εκτίμηση για την ελαχιστοποίηση της απώλειας αστικού πρασίνου».
Διαβάστε τη δήλωση:
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΙΑΤΟΥ
ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΤΩΝ 50 ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΦΥΓΑΝ ΣΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ
ΤΗΣ ΤΕΠΕΜ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΘΜΟ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ.
Η κρίση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία το περιεχόμενο της ΤΕΠΕΜ πρέπει να τείνει στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του έργου στο αστικό πράσινο, απηχεί πλήρως τα επιχειρήματα που προβλήθηκαν ενώπιον του από τους 50 κατοίκους Εξαρχείων ζητώντας την ακύρωση της απόφασης έγκρισης της ΤΕΠΕΜ για το σταθμό Εξαρχείων. Στην περίπτωση των Εξαρχείων, η ΤΕΠΕΜ προβλέπει την πλήρη καταστροφή του φυόμενου επί της πλατείας πρασίνου χωρίς να λαμβάνει καμία μέριμνα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του έργου στο αστικό πράσινο, για την φυτοτεχνική αποκατάσταση της πλατείας και για την εξασφάλιση περιβαλλοντικού αντισταθμίσματος για τη γειτονιά των Εξαρχείων. Εν όψει της κατάστασης αυτής, οι κάτοικοι επικαλέστηκαν ενώπιον του ΣτΕ ότι:
«…οι οικοδομικού χαρακτήρα επεμβάσεις, οι οποίες συνεπάγονται απώλεια αστικού πρασίνου, είναι σύννομες: α) εφόσον η θυσία φυτικού πλούτου γίνεται με φειδώ και στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου και β) εφόσον εξασφαλίζεται η πλήρης αντιστάθμιση της επικείμενης να απωλεσθεί βλάστησης…
Στην προκειμένη περίπτωση, η υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 86227/5885/07.10.2022 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία εγκρίθηκε η ΤΕΠΕΜ, εκδόθηκε χωρίς προηγουμένως να έχουν εκπονηθεί και εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων-Ειδική Μελέτη Μορφολογικής και Βλαστικής Αποκατάστασης και η Μελέτη Αποκατάστασης του τοπίου και φυτοτεχνικών εργασιών. Ως εκ τούτου, δεν παρέχονται επαρκή εχέγγυα αναφορικά με τον περιορισμό στο μέτρο του απολύτως αναγκαίου της θιγόμενης από την εκτέλεση του έργου βλάστησης και επιπλέον δεν διασφαλίζονται οι βέλτιστοι όροι για την αποκατάσταση του τοπίου και της βλάστησης. Πέραν τούτων, πρέπει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο της επίμαχης ΤΕΠΕΜ, δεν τεκμηριώνεται επ’ ουδενί λόγω το αναγκαίο μέτρο θυσίας του φυτικού πλούτου επί της πλατείας Εξαρχείων. Ειδικότερα, δε, καίτοι στο παράρτημα 6 καταγράφονται τα υφιστάμενα επί της πλατείας Εξαρχείων φυτά, εν τούτοις δεν αποσαφηνίζεται ποια από τα φυτά αυτά θα «θυσιασθούν» χάριν των κατασκευαστικών εργασιών και επιπλέον δεν γίνεται καμία συγκριτική επισκόπηση πλειόνων τεχνικών λύσεων προς το σκοπό εξασφάλισης της μικρότερης δυνατής απώλειας φυτικού κεφαλαίου.
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, οι κάτοικοι πρόβαλαν ότι η ΤΕΠΕΜ του σταθμού Εξάρχεια είναι πλημμελής γιατί, μεταξύ άλλων, δεν περιέχει εκτίμηση για την ελαχιστοποίηση της απώλειας αστικού πρασίνου. Το ΣτΕ, στην υπόθεση Ριζάρη, υιοθετώντας αυτούσιο το σκεπτικό αυτό έκρινε ότι η εκδοθησόμενη ΤΕΠΕΜ του σταθμού Ριζάρη θα πρέπει να έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση του τρόπου ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων του έργου στο αστικό πράσινο. Εν τούτοις, η σχετική κρίση του ΣτΕ δεν θα μπορέσει να βρει έδαφος εφαρμογής στην υπόθεση των Εξαρχείων, διότι η βλάβη που έχει συντελεσθεί ήδη στην πλατεία Εξαρχείων ματαιώνει εν τοις πράγμασι την ωφελιμότητα οιουδήποτε επιχειρήματος για τον περιορισμό της απώλειας του πρασίνου στο μέτρου του αναγκαίου.