ΑΘΗΝΑ
11:32
|
06.05.2024
Η Ανοιχτή Συνέλευση καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ισχύουν για την προστασία του φυσικού πλούτου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων» καταγγέλλει τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ισχύουν για την προστασία του φυσικού πλούτου, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία αναγκάζει τη διοίκηση της «Ελληνικό Μετρό» και το υπουργείο Περιβάλλοντος να επαναπροσδιορίσουν το ζήτημα της προστασίας του φυσικού κεφαλαίου στο Πάρκο Ριζάρη, ύστερα από προσφυγή του εφοπλιστή Νίκου Πατέρα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το πάρκο Ριζάρη: Η μαφία, η ιδεοληψία και η δικαιοσύνη των πολιτικών παρεμβάσεων

«Η δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ για το πάρκο Ριζάρη μπορεί να σώζει τα δέντρα, ταυτόχρονα, όμως, κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρη την πολιτική μεθόδευση για την καταστροφή της πλατείας Εξαρχείων μέσω της κατασκευής σταθμού μετρό σε αυτήν και την παράδοσή της στους επενδυτές και τον σαρωτικό εξευγενισμό. Άλλωστε το επιχείρημα των προσφυγών για το πάρκο Ριζάρη και την πλατεία Εξαρχείων ήταν αντίστοιχο και μάλιστα σε σημεία υπάρχει ακριβώς η ίδια λεκτική διατύπωση, κάτι που παρουσιάζεται ακόμα και στην απόφαση του ΣτΕ.


 Το ίδρυμα Πατέρα προσέφυγε στο ΣτΕ για την απουσία Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και το ΣτΕ το δικαίωσε, δηλώνοντας ότι “η διοίκηση μη νομίμως απέσχε από την έγκριση τεχνικής περιβαλλοντολογικής μελέτης”. Το άρθρο του κ. Λιάλιου στην Καθημερινή αναφέρει ότι “το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην έγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕΠΕΜ), παρότι –όπως έχει επανειλημμένα γράψει η “Κ”– έχει κατατεθεί από τον περασμένο Απρίλιο. […]Η ΤΕΠΕΜ για τον Ευαγγελισμό δεν έχει εγκριθεί όχι επειδή εκκρεμούσε η προσφυγή στο ΣτΕ, αλλά λόγω πολιτικών παρεμβάσεων, καθώς προσφυγές είχαν κατατεθεί και για τα Εξάρχεια, αλλά αυτό δεν εμπόδισε το ΥΠΕΝ στην έγκριση της αντίστοιχης ΤΕΠΕΜ για εκείνο τον σταθμό“.


 Η απόφαση του ΣτΕ για το Πάρκο Ριζάρη ορίζει ότι στην ΤΕΠΕΜ θα πρέπει να γίνει “διεξοδική διερεύνηση της δυνατότητας να θιγούν όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα φυτικών μονάδων (…) Η μελέτη αυτή, πριν από την έγκριση της οποίας πρέπει να εκφραστούν και συνεκτιμηθούν οι απόψεις της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας, όπως προβλέπει ευθέως η δασική νομοθεσία και επιτάσσουν οι εγκριθέντες περιβαλλοντικοί όροι, μπορεί να τροποποιήσει ακόμη, επ΄ ωφελεία του περιβάλλοντος, τον αρχικό σχεδιασμό του έργου στο πάρκο Ριζάρη, χωρίς ωστόσο η τροποποίηση αυτή να καθίσταται επιβεβλημένη“. Η παραπάνω φράση είναι αντίστοιχη με τα επιχειρήματα της προσφυγής των κατοίκων των Εξαρχείων.

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑ

ΤΑ ΔΕΝΤΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΑ ΚΟΒΟΥΝ ΜΕ ΧΑΡΑ

Τα 208 δέντρα στο πάρκο Ριζάρη, έκτασης 11 στρεμμάτων, είναι σημαντικότερα για τον βιοκλιματικό τους ρόλο στην περιοχή από τα 72 δέντρα της Πλατείας Εξαρχείων, έκτασης 2,7 στρεμμάτων.
-Η Δασική Υπηρεσία εγκρίνει δέντρα κατ’ επιλογή.
-Ο σχεδιασμός των Σταθμών Μετρό μπορεί να τροποποιηθεί… όπου εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Το ΣτΕ φαίνεται να νοιάζεται για τα δέντρα του πάρκου Ριζάρη τόσο που να αφήνει ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αλλαγής του αρχικού σχεδιασμού, αλλά στην πλατεία Εξαρχείων υπήρξε απλώς…βιασύνη.
-Διαβούλευση έγινε, δε συμμετείχαν ούτε οι κάτοικοι των Εξαρχείων ούτε το ίδρυμα Πατέρα. Τα Εξάρχεια δέχτηκαν την χλεύη της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του δήμου Αθηναίων μέσω ανακοινώσεων. Για το ίδρυμα Πατέρα υπήρξε παγερή σιωπή από την ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και υπόμνημα στήριξης από τον δήμο Αθηναίων.


Όσο για την αντικειμενική δικαιοσύνη τα λόγια είναι περιττά… Δε μάθαμε και κάτι καινούργιο φυσικά, αλλά στην υπόθεση αυτή δεν τηρήθηκαν ούτε τα προσχήματα. Και βέβαια μην ξεχνάμε ότι η απόφαση για τα Εξάρχεια δεν έχει βγει. Μόνο τα ασφαλιστικά μέτρα δεν κερδήθηκαν, ίσα ίσα για να σωθεί το εκδικητικό και πολιτικό γόητρο της μαφίας της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και των εργολάβων.


Ζούμε στην εποχή που οι πολιτικές παρεμβάσεις σε ένα δημόσιο έργο, δηλαδή η συνεργασία πολιτικών παραγόντων και εργολάβων, είναι μια γραπτή αναφορά σε ένα άρθρο εφημερίδας (που δεν είναι η Ηχώ των δημοπρασιών) και δεν αποτελεί αιτία παρέμβασης τουλάχιστον του εισαγγελέα.
Γνωρίζουμε εδώ και καιρό, τόσο από την αρθογραφία όσο ακόμα και από παραδοχές εντός του δημοτικού συμβουλίου της πόλης ότι η απόφαση για το πάρκο Ριζάρη είχε βγει νωρίτερα, αλλά καθυστερούσε να δημοσιευθεί, ακριβώς επειδή δημιουργεί αυτομάτως δεδικασμένο και έπρεπε πρώτα να κοπούν τα δέντρα της πλατείας Εξαρχείων.


Ας το πούμε καθαρά. Δεν είναι το πάρκο Ριζάρη η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας. Ο κανόνας της διαπλοκής στα δημόσια έργα. Εξαίρεση θα αποτελέσει η πλατεία Εξαρχείων. Εκεί που οι κάτοικοι και οι θαμώνες τους δίνουμε έναν αγώνα άνισο, αλλά δίκαιο. Έναν αγώνα για να σώσουμε την πλατεία μας, να σώσουμε την παραμονή μας στη γειτονιά.

Θα τον κερδίσουμε!

*ο νεοεκλεγείς δήμαρχος δήλωσε: “Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας, ότι το δίλημμα «μετρό ή δέντρα» δεν υφίσταται. Μπορούμε να έχουμε και τα δύο…”. Αυτό ισχύει για τους εφοπλιστές. Για τους ταπεινούς κατοίκους πριόνια, δακρυγόνα και ξύλο».

Ανοιχτή Συνέλευση «Όχι μετρό στην πλ. Εξαρχείων»

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Πώς θα κινηθούν σήμερα τα ΜΜΜ

Μεξικό: Αναγνωρίστηκαν τα πτώματα του Αμερικανού και των δυο Αυστραλών τουριστών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα