ΑΘΗΝΑ
17:35
|
27.04.2024
Απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα με συνοπτικές διαδικασίες καταγγέλλουν και καλούν σε μαζικές κινητοποιήσεις.
Οι ΔΕΥΑ είναι δημοτικές επιχειρήσεις και έτσι πρέπει να παραμείνουν. Το νερό δεν πωλείται
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στάση εργασίας πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι σε όλες τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) της χώρας, ενάντια στα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού.

Η Ομοσπονδία των εργαζόμενων στις ΔΕΥΑ αποφάσισε τη σημερινή κινητοποίηση, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο που αλλάζει, προς όφελος των ιδιωτών, τον χαρακτήρα της διαχείρισης των νερών, μέσω της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Η ΠΟΕ ΔΕΥΑ καταγγέλλει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα τα χρέη των ΔΕΥΑ, για να προχωρήσει στο κλείσιμό τους και στη δημιουργία μεγάλων ακαθόριστων σχημάτων, χωρίς να δεσμεύεται για τον χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, τον τρόπο τιμολόγησης του νερού για νοικοκυριά και αγρότες, τη χρήση των υδατικών αποθεμάτων και τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα.

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εργαζομένων των ΔΕΥΑ όλης της χώρας αναφέρουν:

Παρά την διαφωνία της ΕΔΕΥΑ και της ΠΟΕ-ΔΕΥΑ, η οποία εκφράστηκε στην συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενεργείας, ο κ. Σκυλακάκης επιμένει στο κλείσιμο των ΔΕΥΑ και στην δημιουργία μεγάλων ακαθόριστων σχημάτων, χωρίς να δεσμεύεται για τον χαρακτήρα αυτών των επιχειρήσεων, τη θέση και τα δικαιώματα των εργαζομένων στο νέο σχήμα.

Έχουμε υπενθυμίσει στον Υπουργό τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων τον περασμένο Μάρτιο ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΡΑΑΕΥ και την τότε δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία είναι η ιδία σήμερα, ότι δεν πρόκειται να γίνει η ιδιωτικοποίηση των νερών, γιατί βάσει και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τα νερά δεν πωλούνταν.

Πριν όμως ο αλέκτωρ λαλήσει, η κυβέρνηση με περισσή αλαζονεία και αυταρχισμό, επιχείρησε να περάσει πονηρά και με διαδικασίες fast track τον νόμο πριν τα Χριστούγεννα, χωρίς ενημέρωση, χωρίς διαβούλευση, ούτε καν με την ΕΔΕΥΑ ( Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης)  και τους Δήμους που κατά κύριο λόγο αφορά το νομοσχέδιο, διότι απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να ξεπουλήσουν τα νερά με συνοπτικές διαδικασίες. Η αφερεγγυότητα της κυβέρνησης σε όλο της το μεγαλείο.

Η κυβέρνηση εάν ήθελε να βοηθήσει τις ΔΕΥΑ  από τα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά κύριο λόγο εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, θα τις βοηθούσε όπως υποσχέθηκε, πληρώνοντας ένα μέρος του δυσβάστακτου κόστους ενέργειας που κόντεψε να τις χρεοκοπήσει, ακόμη θα μπορούσε να εντάξει τις ΔΕΥΑ  της χώρας στο βιομηχανικό τιμολόγιο και όχι στο οικιακό που είναι ενταγμένες σήμερα.  Ο στόχος όμως δεν ήταν αυτός, αλλά η συκοφάντηση των ΔΕΥΑ για να γίνει το έργο της πιο εύκολο.

Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μονοί μας, έχουμε μαζί μας την ΕΔΕΥΑ, η οποία στο σύνολο της, μετά από την έκτακτη γενική συνέλευση που έκανε, απέρριψε τις όποιες σκέψεις και προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει ή να συγγενεύσει τις υφιστάμενες ΔΕΥΑ.

Εμείς οι εργαζόμενοι όλων των ΔΕΥΑ μαζί με τους αυτοδιοίκητους, τονίζουμε ότι η οποιαδήποτε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των νερών μας βρίσκει αντιθέτους και θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην περάσει.

Συμβουλεύουμε την κυβέρνηση να μην φέρει το νομοσχέδιο στη βουλή , διότι αυτό θα αποτελέσει αιτία ευρύτατων πανελλαδικών κινητοποιήσεων από το σύνολο των εργαζομένων αλλά και το σύνολο των Δημαρχών, των Διοικητικών Συμβουλίων των επιχειρήσεων και  αυτοδιοίκητων της χώρας, όπως αυτό εκφράστηκε με σαφήνεια στην γενική συνέλευση της ΕΔΕΥΑ.

ΟΙ ΔΕΥΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ.

ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ»

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Το φοιτητικό κίνημα στις ΗΠΑ απειλεί τον συσχετισμό

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα