Η Ιρλανδία δήλωσε ότι θα ασκήσει νομική αμφισβήτηση κατά του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με έναν νέο νόμο που παρέχει κάποια ασυλία από νομικές διώξεις για αδικήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών ένοπλης βίας στη Βόρεια Ιρλανδία.
Ο Ιρλανδός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μιχόλ Μάρτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι «μετά από πολλή σκέψη και προσεκτική εξέταση», η κυβέρνησή του ξεκινά νομική αμφισβήτηση κατά του νομοσχεδίου Legacy and Reconciliation (Κληρονομιά και Συμφιλίωση), το οποίο οι επικριτές λένε ότι κλείνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για τα θύματα και τους επιζώντες.
Ο νόμος, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, σταματά τις περισσότερες νομικές διώξεις για φερόμενες δολοφονίες από ένοπλες ομάδες και Βρετανούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια της περιόδου των Ταραχών, των τριών δεκαετιών βίας κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.500 άνθρωποι.
Ireland to launch legal action against the UK over a new law that gives immunity from prosecution for offences committed during three decades of sectarian violence in Northern Ireland https://t.co/MENrNChcEi pic.twitter.com/INR7qjtbKf
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 20, 2023
Πολλές ομάδες στο νησί της Ιρλανδίας αντιτίθενται σθεναρά στον νέο νόμο, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των θυμάτων, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όλων των μεγάλων πολιτικών κομμάτων.
Ο Μάρτιν είπε ότι η Βρετανία δεν είχε δεσμευτεί σωστά με άτομα που θίγονται από τον νόμο πριν τον ψηφίσει.
«Η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε αυτή τη νομοθεσία στις 18 Σεπτεμβρίου 2023, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα πολιτικής επίλυσης», είπε ο Μάρτιν. «Τώρα βρισκόμαστε σε ένα χώρο όπου η μόνη μας λύση είναι να ακολουθήσουμε μια νομική οδό».
Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λέο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η Ιρλανδία σχεδιάζει να υποστηρίξει ότι πτυχές του νόμου είναι ασυμβίβαστες με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου βάσει της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης υποστήριξαν τη θέση της Ιρλανδίας, είπε ο Βαράντκαρ .
«Είναι κάτι που πραγματικά κάνουμε με μια αίσθηση λύπης και θα προτιμούσαμε να μην βρεθούμε σε αυτή τη θέση, αλλά δεσμευτήκαμε στους επιζώντες στη Βόρεια Ιρλανδία και στις οικογένειες των θυμάτων ότι θα σταθούμε δίπλα τους», τόνισε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός.
Breaking: Ireland is to launch legal action against the UK over its controversial new laws to provide immunity for Troubles-related offenceshttps://t.co/EyN7Blzn5h
— Irish Examiner (@irishexaminer) December 20, 2023
Η περίοδος των Ταραχών– μια σύγκρουση για τη βρετανική κυριαρχία στη Βόρεια Ιρλανδία – έφερε αντιμέτωπους τις ιρλανδικές εθνικιστικές ένοπλες ομάδες που αναζητούσαν μια ενωμένη Ιρλανδία ενάντια στους φιλοβρετανούς «πιστούς» παραστρατιωτικούς και τον βρετανικό στρατό. Τελικά έληξε το 1998 μέσω μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, τη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής».
Περίπου 1.200 θάνατοι από εκείνη την εποχή παραμένουν υπό διερεύνηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη αμφισβητήσει τον νέο νόμο στα δικαστήρια της Βόρειας Ιρλανδίας.
Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας Βόρειας Ιρλανδίας, Γκρέιν Τέγκαρτ, δήλωσε ότι η επαναπροώθηση της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι απαραίτητη.
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ακολούθησε επίμονα αυτή τη νομοθεσία που προστατεύει τους δράστες σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το να λογοδοτήσουν. Είναι σημαντικό η ιρλανδική κυβέρνηση να λάβει αυτή τη θέση», είπε.
«Αυτή η πρόκληση είναι ζωτικής σημασίας για τα θύματα εδώ και σε όλο τον κόσμο που αντιμετωπίζουν την προοπτική μιας παρόμοιας ατιμωρησίας προωθούμενης από το κράτος», είπε η Τέγκαρτ.