ΑΘΗΝΑ
02:33
|
07.05.2024
Τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον απολογισμό και 52.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.
Οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους σε ισραηλινές επιθέσεις θάβονται στο νεκροταφείο Deir el-Balah στη Γάζα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συνεχίζεται το ανελέητο αιματοκύλισμα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ βομβάρδισε πόλεις σε όλη τη Γάζα με αεροπορικές επιδρομές την Τετάρτη, σκοτώνοντας δεκάδες Παλαιστίνιους, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την εξασφάλιση νέας εκεχειρίας και την ανταλλαγή αιχμαλώτων με τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, έχει πλέον ξεπεράσει τις 20.000. Τουλάχιστον 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον απολογισμό και 52.600 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν όταν το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τον αστικό καταυλισμό προσφύγων Τζαμπαλίγια κοντά στην πόλη της Γάζας, σύμφωνα με τον Munir al-Bursh, ανώτερο στέλεχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας.

Στη νότια Γάζα, πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ εκείνων που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νασέρ στην πόλη Χαν Γιουνίς μετά τα πλήγματα.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας είπε επίσης ότι τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη Ράφα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

«Δώδεκα μάρτυρες και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανασύρθηκαν κάτω από τα ερείπια όταν ένα σπίτι και ένα τζαμί έγιναν στόχος εκατοντάδες μέτρα από το νοσοκομείο του Κουβέιτ», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός του Ισραήλ διέταξε χθες Τετάρτη να απομακρυνθούν εσπευσμένα οι άμαχοι από μεγάλο μέρος της Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός απαίτησε «άμεση εσπευσμένη απομάκρυνση» των αμάχων από περιοχή που φθάνει «περίπου το 20%» της έκτασης της Χαν Γιούνις, σύμφωνα με έγγραφο του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

«Το εύρος των εκτοπισμών που θα προκύψουν από την διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης δεν είναι σαφές», σημείωσε το OCHA.

Ωστόσο στη Λωρίδα της Γάζας δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, το Ισραήλ έχει διακόψει τον εφοδιασμό, και πολλοί κάτοικοι δεν έχουν παρά μόνο ραδιόφωνα και όσα τους μεταφέρουν άλλοι για να ενημερωθούν.

Σύμφωνα με το OCHA, στην περιοχή που διατάχθηκε να εκκενωθεί ζούσαν πάνω από 110.000 άνθρωποι προτού αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, πριν από δυο μήνες και πλέον· έκτοτε, κατέφυγαν εκεί κάπου 141.000 Παλαιστίνιοι, που εγκατέλειψαν αναγκαστικά τα σπίτια τους για να σωθούν από τις εχθροπραξίες, εγκατεστημένοι σε 32 καταυλισμούς.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεμήνυσε τη Δευτέρα πως εντατικοποιεί τις επιχειρήσεις του στη Χαν Γιούνις.

Η ειδοποίηση του Ισραήλ για την αναγκαστική μετεγκατάσταση ανακοινώθηκε διαδικτυακά την Τετάρτη, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (UN OCHA), με τους Παλαιστίνιους να έχουν εντολή να μετακινηθούν στις ήδη υπερπλήρες γειτονιές στη Ράφα, νοτιότερα.

Περισσότεροι από 20.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου. Χιλιάδες άλλοι βρίσκονται θαμμένοι κάτω από τα ερείπια της Γάζας, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Διπλωματικές προσπάθειες

Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα για να συναφθεί δεύτερη ανακωχή και να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η πρώτη, από την 24η Νοεμβρίου ως την 1η Νοεμβρίου, επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και 240 παλαιστίνιοι κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές.

Από τη μια πλευρά, η Χαμάς συζητά με την Αίγυπτο. Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, ο Ισμαήλ Χανίγιε, βρισκόταν χθες στο Κάιρο για να συζητήσει νέα «προσωρινή ανακωχή μιας εβδομάδας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από τη Χαμάς 40 ισραηλινών αιχμαλώτων, γυναικών, παιδιών και ανδρών», εξήγησε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στο κίνημα.

Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν μέχρι στιγμής φέρει αποτέλεσμα, δήλωσαν ενημερωμένες πηγές στο BBC και στη Wall Street Journal.

Σύμφωνα με πηγή στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, άλλο ισλαμιστικό κίνημα που πολεμά στο πλευρό της Χαμάς και κρατά επίσης ομήρους, ο ηγέτης του Ζιάντ αλ Ναχάλα αναμένεται να πάει με τη σειρά του στο Κάιρο την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη, το Ισραήλ διεξάγει διάλογο με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, δίνοντας την έμφαση στην απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων ομήρων – η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου δέχεται ολοένα πιο έντονη πίεση από τις οικογένειές τους.

Οι θέσεις των μερών μοιάζουν πάντως να απέχουν ακόμα αρκετά.

Η Χαμάς απαιτεί πλήρη τερματισμό των εχθροπραξιών, κάτι που χαρακτηρίζει αναγκαία προϋπόθεση για να συζητήσει καν την τύχη των ομήρων. Το Ισραήλ δηλώνει ανοικτό στην ιδέα να εφαρμοστεί νέα ανακωχή, αποκλείει όμως πιο μακρά κατάπαυση του πυρός, επιμένοντας πως θα συνεχίσει τον πόλεμο ως την «εξάλειψη» της Χαμάς, στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, κινήματος που οι ισραηλινές αρχές, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση.

Ο πόλεμος «θα συνεχιστεί ως την εξάλειψη της Χαμάς, ως τη νίκη. Όποιοι νομίζουν πως θα σταματήσουμε έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματικότητα», επανέλαβε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η χώρα του οποίου είναι ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, αναγνώρισε πως ο δρόμος ως την ενδεχόμενη ανακωχή μπορεί να είναι μακρύς.

«Δεν αναμένουμε συμφωνία σε αυτό το στάδιο, αλλά διατηρούμε την πίεση», δήλωσε χθες.

Ο Λευκός Οίκος εκτιμά πάντως πως οι συνομιλίες για την ενδεχόμενη ανακωχή είναι «πολύ σοβαρές», όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Κέρμπι.

Στα σύνορα με τον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος λέει πως έχει υποστεί 134 απώλειες στις τάξεις του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα την 27η Οκτωβρίου – μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί τον επίσημο απολογισμό υποτιμημένο-, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως εντόπισε δίκτυο υπόγειων σηράγγων που κατ’ αυτόν χρησιμοποιούσαν «ανώτερα στελέχη» της Χαμάς στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της περιοχής, πολύ κοντά σε «καταστήματα, κυβερνητικά κτίρια, κατοικίες και σχολείο».

Πέραν της Λωρίδας της Γάζας, ο πόλεμος συνεχίζει να τροφοδοτεί τις εντάσεις σε πρακτικά όλη την Εγγύς Ανατολή.

Χθες βράδυ σειρήνες της αεράμυνας, που ενεργοποιούνται για να προειδοποιήσουν τους πολίτες για εκτοξεύσεις ρουκετών ή πυραύλων, ήχησαν στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο.

Ο Τσαχάλ ανακοίνωσε εξάλλου πως έπληξε «κέντρο διοίκησης της Χεζμπολά», λιβανικού σιιτικού κινήματος, συμμάχου του Ιράν και της Χαμάς, καθώς και ότι δυνάμεις του άνοιξαν πυρ εναντίον μαχητών της που κινούνταν προς τα σύνορα, κοντά στη Μετούλα.

Η Χεζμπολά επιβεβαίωσε τον θάνατο μαχητή της που «πήγαινε στην Ιερουσαλήμ».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα