ΑΘΗΝΑ
00:06
|
02.05.2024
Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε». Ο αριθμός των νεκρών φθάνει τους 15 (μαζί με τον ένοπλο) και οι τραυματίες τους 30.
epa11039970 An armed Police officer stands guard near to the scene of a shooting at Charles University in central Prague, 21 December 2023. According to Czech Police several people have been killed and "dozens" injured in an incident in the capital of the Czech Republic. EPA/MARTIN DIVISEK
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σοκαρισμένος» δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ από την επίθεση ενόπλου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, που άφησε πίσω της 15 νεκρούς, (μεταξύ των οποίων ο δράστης που ήταν φοιτητής) και τουλάχιστον 30 τραυματίες.

«Είμαι σοκαρισμένος από αυτά τα γεγονότα… Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων των πυροβολισμών», ανέφερε με ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ (πρώην Τwitter) ο Πάβελ, που ολοκληρώνει διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Δηλώσεις συμπαράστασης από Γαλλία και Ιταλία

Η ασυνήθιστη για τα δεδομένα της Τσεχίας επίθεση προκάλεσε αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών που έσπευσαν να συλλυπηθούν τον Τσέχο Πρόεδρο Πετρ Πάβελ.

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν εξέφρασε τη θλίψη και την αλληλεγγύη της Γαλλίας μετά το πολύνεκρο περιστατικό με πυροβολισμούς, τονίζοντας πως έπληξε σκληρά τον τσεχικό λαό.

«Μίλησα με τον Τσέχο Πρόεδρο Πετρ Πάβελ, και του εκφράζω προσωπικά, εκ μέρους της κυβέρνησής μου και, δεν έχω καμία αμφιβολία, εκ μέρους όλων μας, την υποστήριξή μου και την αλληλεγγύη μου», δήλωσε η πρωθυπουργός μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση.

Στη Ρώμη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, τονίζοντας πως καταδικάζει «με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, κάθε μορφή βίας, τρομοκρατίας και φανατισμού». Καταλήγοντας, υποστηρίζει πως η Ευρώπη «έχει χρέος να αντιδράσει και να ενισχύσει κάθε χρήσιμο μέσο, ώστε να εγγυηθεί την ύψιστη ασφάλεια των πολιτών».

Πανικός από τα πυρά ενόπλου

Νωρίς σήμερα το απόγευμα, έσπειραν πανικό οι διαδοχικοί πυροβολισμοί στο κέντρο της Πράγας, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει ότι κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλου έχασαν τη ζωή τους 15 άτομα (μεταξύ των οποίων και ο δράστης) και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άλλα, εκ των οποίων οι εννιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης της επίθεσης «εξουδετερώθηκε». Ο δήμαρχος της τσεχικής πρωτεύουσας, δήλωσε πως ο φερόμενος δράστης αυτοκτόνησε. Προς το παρόν δεν έχει γνωστοποιηθεί το κίνητρο της επίθεσης.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ρακούσαν δήλωσε στη κρατική τηλεόραση ότι δεν επιβεβαιώθηκε η παρουσία κανενός άλλου ενόπλου δράστη και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες της αστυνομίας.

Οι πυροβολισμοί έπεσαν στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Καρόλου, (Univerzita Karlova), που βρίσκεται στην πλατεία Jan Palach. Η αστυνομία απέκλεισε σχεδόν αμέσως το σημείο γύρω από το πανεπιστήμιο, όπου διενεργείται έρευνα.

Φοιτητές αναζήτησαν καταφύγιο ακόμα και στο περβάζι της ταράτσας του κτηρίου, με τους διερχόμενους περαστικούς να τρέχουν να καλυφθούν από τους πυροβολισμούς.

Ο δράστης φέρεται να χρησιμοποίησε πυροβόλο όπλο με διόπτρα, με το οποίο στόχευε άτομα μέσα και γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα.

Φωτογραφίες έχουν αναδημοσιευτεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες απεικονίζεται ο δράστης της επίθεσης στην οροφή του Πανεπιστημίου Καρόλου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα