ΑΘΗΝΑ
08:11
|
27.04.2024
Η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας απαλλάσσει από την φορολόγηση τις συντάξεις των Ιταλών με διαμονή στην Αλβανία. Δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί μεταναστεύουν εκεί.
Ιταλοί συνταξιούχοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταθερή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων που επιλέγουν να μεταναστεύσουν …για λόγους οικονομίας στην Αλβανία.

Το ανεξάρτητο βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN μετέδωσε πως στη γειτονική χώρα διαμένουν ήδη τουλάχιστον 19.000 Ιταλοί συνταξιούχοι, αριθμός που αυξάνεται σημαντικά εάν προστεθεί σε αυτόν ο αριθμός των συμπατριωτών τους που είναι επιχειρηματίες, εργαζόμενοι ή δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς τη χώρα.

Οι περιοχές που προτιμούν οι Ιταλοί συνταξιούχοι είναι κυρίως οι παραθαλάσσιες, όπως το Δυρράχιο, η Αυλώνα, η Σκόδρα, οι Άγιοι Σαράντα και η πρωτεύουσα, Τίρανα.

Στο Δυρράχιο οι περίπου 4.000  Ιταλοί που ζουν εκεί έχουν το δικό τους καθολικό ναό που λειτουργεί στα ιταλικά, διαθέτουν τη δική τους θέση στα νεκροταφεία των πόλεων όπου διαμένουν και φροντίζουν να θέσουν σε λειτουργία όλες τις ιταλικές υποδομές που υπήρχαν πριν από το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Έτσι, νιώθουν πλήρως ενταγμένοι στην τοπική αλβανική κοινωνία και πολλοί Ιταλοί καλλιτέχνες δίνουν ζωντάνια στην πολιτιστική κίνηση των αλβανικών πόλεων. Ο Γκεατάνο Καστεγιόν, (Geatano Castellon) που θεωρείται ο «κοσμήτορας» των Ιταλών του Δυρραχίου, είναι αφοπλιστικός όταν απαντά στην ερώτηση γιατί δεν μιλά αλβανικά. «Δεν χρειάζεται, απάντησε, διότι μόλις εγώ μιλάω αλβανικά στους Αλβανούς, αυτοί μου απαντούν ιταλικά».

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των Ιταλών συνταξιούχων με διαμονή στην Αλβανία έχει αυξηθεί αισθητά. Για το φαινόμενο αύξησής τους στην Αλβανία, οι Ιταλοί συνταξιούχοι επικαλούνται τη διμερή συμφωνία, Ιταλίας-Αλβανίας που απαλλάσσει από την φορολόγηση τις συντάξεις των Ιταλών με διαμονή στην Αλβανία.

Η Αλβανία είναι πλέον η μόνη χώρα που διατηρεί μια τέτοια συμφωνία, όταν χώρες όπως η Πορτογαλία, η Βουλγαρία είτε η Τυνησία έχουν καταργήσει παρόμοιες συμφωνίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα