ΑΘΗΝΑ
10:01
|
03.05.2024
Για τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο κάνει λόγο ο ΟΗΕ, καθώς οι μάχες επεκτείνονται στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Στον δρόμο της προσφυγιάς...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από επτά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγων των μαχών στο Σουδάν, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη, χθες Πέμπτη, καθώς συνεχίζονται, εδώ και οκτώ μήνες, οι εχθροπραξίες ανάμεσα στον τακτικό στρατό υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και τους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο

«Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, έως και 300.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν  το Ουάντ Μαντάνι στην πολιτεία Τζαζίρα, καθώς εξαπλώθηκαν και εκεί οι εχθροπραξίες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ, προσθέτοντας ότι ακόμα 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Ζώντας ξανά το δράμα των πρώτων ημερών του πολέμου στο Χαρτούμ, όσοι είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν ένα νέο σπίτι στο Ουάντ Μαντάνι στο κεντροανατολικό τμήμα της χώρας, όπου είχαν καταφύγει 500.000 άνθρωποι, είδαν την πόλη να κατακλύζεται από την ίδια βία που ήλπιζαν ότι είχαν αφήσει πίσω.

Με αυτά τα τελευταία στοιχεία ο εκτοπισμένος πληθυσμό του Σουδάν φτάνει πλέον σε 7,1 εκατομμύρια ανθρώπους, τη μεγαλύτερη κρίση εκτοπισμού στον κόσμο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ.

Χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκε επίσης πως το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) του ΟΗΕ προχώρησε σε προσωρινή αναστολή της βοήθειας σε τρόφιμα σε κάποια τμήματα της πολιτείας Τζαζίρα, καθώς το έργο του εμποδίζεται από την επέκταση των μαχών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, η οποία απέσυρε το προσωπικό της την περασμένη εβδομάδα καθώς οι μάχες έφτασαν στην πόλη Ουάντ Μαντάνι, έκανε έκκληση για «διαδρόμους πρόσβασης στις περιοχές που πλήττονται από τις μάχες καθώς οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνονται». 

«Οι συνάδελφοί μας στο Σουδάν έχουν ακούσει ανατριχιαστικές ιστορίες για τα οδυνηρά ταξίδια που αναγκάστηκαν να κάνουν γυναίκες και παιδιά μόνο και μόνο για να φτάσουν στην ασφάλεια της πόλης Μαντάνι», δήλωσε η επικεφαλής της UNICEF , της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Κάθριν Ράσελ.

«Τώρα, ακόμη και αυτό το εύθραυστο αίσθημα ασφάλειας έχει καταρρεύσει καθώς τα ίδια παιδιά εκτοπίστηκαν για ακόμα μια φορά από τα σπίτια τους. Κανένα παιδί δεν πρέπει να βιώσει τη φρίκη του πολέμου. Τα παιδιά και η αστική υποδομή στην οποία βασίζονται, πρέπει να προστατεύονται», πρόσθεσε.

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, ο πόλεμος μεταξύ του στρατού και των RSF είχε αφήσει πίσω του 12.190 νεκρούς, σύμφωνα με μια συντηρητική εκτίμηση του Armed Conflict Locations and Event Data.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα