Το ψήφισμα για τη Γάζα, που τέθηκε σε ψηφοφορία από τις αραβικές χώρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, και εγκρίθηκε, χθες Παρασκευή με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να απέχουν, είναι ουσιαστικά αποδυναμωμένο, λόγω των αλλαγών που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.
«Το προσχέδιο που τέθηκε σε ψηφοφορία ήταν αρχικά, όπως πιστεύουμε, μάλλον ήπιο. Υπό την πίεση των ΗΠΑ κάθε νέα έκδοση του κειμένου στερούνταν όλο και πιο σημαντικών διατάξεων» τόνισε προσθέτοντας πως τελικά η εκδοχή που τέθηκε σε ψηφοφορία, μετά τις διαπραγματεύσεις «αποδείχθηκε εξαιρετικά αποδυναμωμένη, συμπεριλαμβανομένης της πρόβλεψης για τον μηχανισμό διευκόλυνσης της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και τη διασφάλιση της παρακολούθησής της».
Το αρχικό κείμενο του ψηφίσματος άλλαξε σημαντικά, νωρίτερα, λόγω των πιέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βασική αλλαγή αφορά στην ιδέα της δημιουργίας ενός μηχανισμού, ελεγχόμενου από τον ΟΗΕ, για την παρακολούθηση των ανθρωπιστικών προμηθειών η οποία αντικαταστάθηκε με μια πρόταση να οριστεί ένας συντονιστής που υποτίθεται ότι θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό του ΟΗΕ για την ενίσχυση των ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα.
Όσο αφορά στην απάλειψη από το ψήφισμα της έκκλησης για άμεση κατάπαυση του πυρός, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε πως αυτό το ζήτημα αναμφισβήτητα θα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Το κρυστάλλινο αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας για πλήρη κατάπαυση του πυρός παραμένει επιτακτική ανάγκη. Ανεξάρτητα από την αντίσταση που προβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να δικαιώσουν τον κύριο σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή, το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα και θα απαιτήσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά την παύση των εχθροπραξιών», υπογράμμισε.
Όσο αφορά στη στάση της αποχής της Ρωσίας, ο Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι η Μόσχα «διαφωνεί κατηγορηματικά» με το περιεχόμενο του ψηφίσματος. «Η ευθύνη για όλες τις πιθανές συνέπειες θα βαρύνει εκείνες τις χώρες που έδωσαν τη συγκατάθεσή τους στη διατύπωσή του, η οποία προωθήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν μπορούσαμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε το σχέδιο ψηφίσματος, με 13 θετικές ψήφους και τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να απέχουν. Η Ρωσία πρότεινε μια τροπολογία, η οποία ζητούσε να επιστρέψει στο κείμενο η έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών. Η τροπολογία έλαβε 10 ψήφους υπέρ και ασκήθηκε βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.