ΑΘΗΝΑ
03:07
|
04.05.2024
Η Βρετανία θα αναπτύξει ένα πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Γουιάνας αργότερα αυτόν τον μήνα, η οποία αντιμετωπίζει συνοριακή διαμάχη με τη γειτονική Βενεζουέλα.
Ένας κυβερνητικός υποστηρικτής κρατά μια πινακίδα που γράφει: «Το Essequibo είναι δικό μας, ψηφίστε ΝΑΙ 5 φορές» ενώ συμμετέχει σε εκδήλωση για τη συλλογή υπογραφών για την υποστήριξη ενός δημοψηφίσματος για τα δικαιώματα της Βενεζουέλας στην δυνητικά πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Esequiba στη Γουιάνα, στο Καράκας, Βενεζουέλα, 15 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βρετανία θα αναπτύξει ένα πολεμικό πλοίο στα ανοιχτά της Γουιάνας αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της, καθώς το έθνος της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζει συνοριακή διαμάχη με τη γειτονική Βενεζουέλα για την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή Εσεκίμπο, μεταδίδει το Reuters.

Η ανάπτυξη ακολουθεί μια επίσκεψη ενός Βρετανού υπουργού Εξωτερικών στη Γουιάνα νωρίτερα αυτό το μήνα, με σκοπό να προσφέρει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη χώρα, σύμμαχο και πρώην βρετανική αποικία.

Η Γουιάνα και η Βενεζουέλα συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση βίας και να μην κλιμακώσουν τις εντάσεις στη μακροχρόνια διαμάχη.

Η περιοχή Εσεκίμπο, έκτασης 160.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων αναγνωρίζεται γενικά ως μέρος της Γουιάνας, αλλά τα τελευταία χρόνια η Βενεζουέλα αναβίωσε τη διεκδίκησή της στην επικράτεια και στις υπεράκτιες περιοχές μετά από σημαντικές ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Βρετανία θα αναπτύξει το περιπολικό σκάφος του Βασιλικού Ναυτικού HMS Trent, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να αναφέρεται στη Βενεζουέλα ή τη συνοριακή διαμάχη.

«Το HMS Trent θα επισκεφθεί τον περιφερειακό σύμμαχο και εταίρο της Κοινοπολιτείας τη Γουιάνα αργότερα αυτό το μήνα ως μέρος μιας σειράς εμπλοκών στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της στο Atlantic Patrol Task», είπε ένας εκπρόσωπος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα