ΑΘΗΝΑ
03:06
|
05.05.2024
Κείμενο διαμαρτυρίας για τις διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μοιράστηκε μετά τη Χριστουγεννιάτικη λειτουργία στη Μητρόπολη Αθηνών.
Υπό διωγμό η κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς η Ουκρανία γιορτάζει σήμερα, για πρώτη φορά, τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, αντί για τις 7 Ιανουαρίου που συνηθίζονταν έως τώρα βάσει του Ιουλιανού ημερολογίου, οι διώξεις κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, καλά κρατούν.

Τον Γολγοθά των Ορθοδόξων από τις διώξεις του καθεστώτος του Κιέβου έρχεται να υπενθυμίσει κείμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, μοιράστηκε χθες στην Μητρόπολη της Αθήνας, μετά τον Εσπερινό, το οποίο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις ευθύνες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της σχισματικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η ανακοίνωση:

Να σταματήσουν οι διώξεις των Ορθοδόξων στην Ουκρανία!

Τα Χριστούγεννα φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά γιορτάζονται με θλίψη για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, λόγω της συνεχιζόμενης αδελφοκτόνας σύγκρουσης στην Ουκρανία. Οι αδελφοί μας στο Κοινό Ποτήριο, Ουκρανοί και Ρώσοι, συνεχίζουν να σκοτώνονται κατά χιλιάδες σε μια σύγκρουση που παρατείνεται αδικαιολόγητα.

Οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ρίχνουν λάδι στη φωτιά προκειμένου να επωφεληθούν μερικές πολεμικές βιομηχανίες, να υπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα και να υλοποιηθούν σχεδιασμοί που στρέφονται εναντίον των  λαών.

Ακόμα μεγαλύτερο δράμα ζουν  οι αδελφοί μας Ορθόδοξοι της Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στα δεινά του πολέμου προστίθενται και ανοιχτές διώξεις από την κυβέρνηση του Κιέβου. Κληρικοί, Μοναχοί και πιστοί εκδιώκονται βιαίως από Ιερούς Ναούς, ακόμα και Καθεδρικούς, καθώς και από  Ιερές Μονές από συμμορίες ναζί, δηλαδή από μη μέλη της Εκκλησίας Διώκονται δικαστικά, φυλακίζονται, όχι σπάνια δολοφονούνται.

Η Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, σέβασμα όλων των Ορθοδόξων εδώ και χίλια χρόνια, πολιορκείται επί μήνες από τις ουκρανικές αρχές και ναζί  τραμπούκους άσχετους με τον Χριστιανισμό. Ο Ηγούμενος της έχει στερηθεί την ελευθερία του και τώρα οι Μοναχοί που εγκαταβιώνουν σε αυτήν  υφίστανται αποκλεισμό ακόμα και από την τροφή τους.

Για την κατάσταση αυτή δυστυχώς υπάρχει μερίδιο ευθύνης και της δικής μας Ιεραρχίας – της Εκκλησίας της Ελλάδος–  και του Οικουμενικού Πατριαρχείου μας στην Κωνσταντινούπολη. Η αμφιλεγόμενη παροχή Αυτοκεφαλίας στους σχισματικούς και η αναγνώρισή τους ούτε την ενότητα έφερε, ούτε καταλλαγή μεταξύ των Ορθοδόξων της πολύπαθης Ουκρανίας. Αντίθετα, αποτελεί άλλοθι και «επιχείρημα» του καθεστώτος του Κιέβου και των εκεί φασιστών για διωγμό των πιστών, που γίνεται όλο και σκληρότερος.

Το χειρότερο είναι ότι οι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί άρχοντές μας, της παλαιότερης Ορθόδοξης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σιωπούν. Καμία έκκληση να σταματήσουν οι διωγμοί από τους πρώτους, καμία παρέμβαση για την καταπάτηση της θρησκευτικής ελευθερίας από τους δεύτερους, που συνεχίζουν μάλιστα να στέλνουν όπλα στο Κίεβο, σε βάρος της άμυνας της δικής μας χώρας.

Η αδικία υψώνεται ως τον Ουρανό! «Επι γής ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία» λέμε όλοι σήμερα. «Δόξα εν Υψίστους Θεώ» σε κάθε περίπτωση, αλλά ας θυμηθούμε αυτά τα Χριστούγεννα τους διωκόμενους Ορθόδοξους αδελφούς μας. Ας ανάψουμε ένα κερί δέησης γι’ αυτούς. Ας ζητήσουμε από τους εκκλησιαστικούς και πολιτικούς άρχοντες της χώρας μας να απαιτήσουν την παύση των διώξεων κάτι που αποτελεί αυτονόητο καθήκον κάθε Χριστιανού που δεν θέλει να είναι υποκριτής , κάθε ανθρώπου που δεν αποδεικνύεται άκαρδος. «Χριστός επί γής, υψώθητε»!

Ορθόδοξοι Έλληνες

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στην Αθήνα το Άγιο Φως

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Στα Ιεροσόλυμα για το Άγιο Φως ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα