ΑΘΗΝΑ
19:20
|
21.05.2024
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποχαιρετούν τον Ντελόρ σαν μεγάλο οραματιστή της Ευρώπης. Με τον Σόιμπλε ασχολούνται κυρίως Γερμανοί και Έλληνες.
Σόιμπλε
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αντίθεση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πέθανε νωρίτερα σήμερα το πρωί, προκαλώντας (πλην Γερμανών και Ελλήνων) την αδιαφορία των περισσότερων Ευρωπαίων αξιωματούχων, ο θάνατος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της τότε ΕΟΚ, Ζαν Ζακ Ντελόρ, προκάλεσε τις αντιδράσεις σημαντικών Ευρωπαίων πολιτικών.

«Είμαστε όλοι οι κληρονόμοι του έργου ζωής του Zακ Ντελόρ: μιας ζωντανής και ευημερούσας Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει μία από τους διαδόχους του, η σημερινή Πρόεδρος της Κομισιόν της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε:

«Ο Ζακ Ντελόρ ήταν ένας οραματιστής που έκανε την Ευρώπη πιο δυνατή. Το έργο του είχε βαθιά επίδραση στη ζωή γενεών Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένης της δικής μου. Του είμαστε βαθιά ευγνώμονες. Ας τιμήσουμε την κληρονομιά του ανανεώνοντας και αναζωογονώντας συνεχώς την Ευρώπη μας».

Ο συμπατριώτης της, Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέτισε και αυτός, φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ, αποκαλώντας τον «οραματιστή» που, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «έγινε αρχιτέκτονας της ΕΕ όπως τη γνωρίζουμε σήμερα».

«Είναι δική μας ευθύνη να συνεχίσουμε σήμερα το έργο του για το καλό της Ευρώπης», πρόσθεσε ο καγκελάριος σε μήνυμα στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χαιρετίζοντας την αδιάκοπη προσήλωση του Ντελόρ στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

«Τιμή στον Ζακ Ντελόρ. Ένας οραματιστής, ένας μεγάλος αρχιτέκτονας της Ευρώπης των λύσεων. Χάρη στον Ζακ Ντελόρ η Ένωσή μας έχει κάνει μεγάλα βήματα. Η ενσάρκωση της Ευρώπης των πολιτών» ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στο μήνυμά του για την απώλεια του Ζακ Ντελόρ.

Το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Ζακ Ντελόρ στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, τη συνεισφορά του στην οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης και τους αγώνες του για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη εξήρε με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο του πρώην προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής.

«Οι αγώνες του και τα ιδανικά θα μας δεσμεύουν για πάντα» ανέφερε ο Μακρόν χαιρετίζοντας το έργο του Ζακ Ντελόρ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Σφοδρές αντιδράσεις από Νετανιάχου και Γκάλαντ για την πρόταση του εισαγγελέα Χαν

UNRWA: Αναστέλλει τη διανομή τροφίμων στη Ράφα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Το ουδέτερο και η (νεοφιλελεύθερη, αντικοινωνική) «θρησκεία» της ατομικής επιθυμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα