ΑΘΗΝΑ
02:17
|
27.07.2024
Από ευρωβουλευτής και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της τότε ΕΟΚ από το 1984 ως το τέλος του 1994.
Ο Ζαν Ζακ Ντελόρ πέθανε σε ηλικία 98 ετών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και «αρχιτέκτονας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζαν Ζακ Ντελόρ.

Σύμφωνα με  την θυγατέρα του, Μαρτίν Ομπρί, ο 98χρονος πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος, πέθανε ήσυχος ενώ κοιμόταν σήμερα το πρωί στο σπίτι του στο Παρίσι.

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1925 στο Παρίσι. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.

Στη συνέχεια διατέλεσε υπουργός Οικονομικών επί Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν (1981-84) και ένα χρόνο μετά, το 1984, έγινε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της τότε ΕΟΚ, υπηρετώντας στο πόστο αυτό για τρεις θητείες (ως το τέλος του 1994).

Την τελευταία χρονιά της θητείας του ως πρόεδρος της Κομισιόν είχε αρνηθεί να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές του 1994 σαν υποψήφιος της σοσιαλδημοκρατίας.

Είχε διαμορφώσει με έναν τρόπο τη δρομολόγηση μετεξέλιξης της ΕΟΚ σε Ευρωπαϊκή Ένωση παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που δημιούργησαν την «ενιαία αγορά», διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, τις συμφωνίες της ζώνης Σένγκεν, την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, τη θέσπιση του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, τη μεταρρύθμιση της κοινής αγροτικής πολιτικής και την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης με τελικό στόχο τη δημιουργία του κοινού νομίσματος, του ευρώ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στις φλόγες πάλι η Καλιφόρνια…

Τέσσερις νεκροί και 5 τραυματίες σε καραμπόλα νταλίκας με Ι.Χ. στη Μεσσηνία

Φυτεία 839 δενδρυλλίων κάνναβης εκρίζωσαν στα Χανιά

Πράκτορας του εξωτερικού για το Κρεμλίνο η ρωσική έκδοση της Bild

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα