ΑΘΗΝΑ
11:03
|
04.05.2024
Εξετάζεται η παροχή 20δισ. ευρώ στο Κίεβο υπό μορφή δανείου, προκειμένου να παρακάμψει το βέτο του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρουν οι Financial Times.
Μεθοδεύσεις για να παρακαμφθεί το βέτο της Ουγγαρίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα εφεδρικό σχέδιο για την παροχή 20 δισεκατομμυρίων ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην κυβέρνηση του Κιέβου, προκειμένου να παρακάμψουν το βέτο της Ουγγαρίας για χρηματοδότηση μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο plan Β δεν απαιτεί έγκριση από όλα τα μέλη της Ε.Ε., παρότι ορισμένες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία θα πρέπει να το εγκρίνουν στα εθνικά κοινοβούλια και, ως εκ τούτου, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν θα έχει στη διάθεσή του το χαρτί του βέτο.

Όπως αναφέρουν οι πηγές των Financial Times, δεν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα που να εμποδίζει την παροχή δημοσιονομικής χρηματοδότησης στην Ουκρανία με έναν τέτοιο τρόπο, αλλά πολιτικά το ζήτημα «είναι πιο περίπλοκο».

Η ρύθμιση είναι παρόμοια με τη δομή που χρησιμοποιήθηκε το 2020, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρείχε έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης σε χώρες της Ε.Ε. για βραχυπρόθεσμα προγράμματα υποστήριξης της εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η συζήτηση σχετικά με αυτό το σχέδιο ενδέχεται να ληφθεί κατά την επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την 1η Φεβρουαρίου και το Κίεβο θα λάβει τα χρήματα πριν από τον Μάρτιο του 2024.

Μια άλλη εναλλακτική επιλογή που εξετάζεται περιλαμβάνει την επέκταση της δομής χρηματοδότησης που χρησιμοποιήθηκε φέτος, βάσει της οποίας η Ε.Ε. παρείχε 18 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια στην Ουκρανία, για μερικούς μήνες έως και ένα χρόνο. Σε αυτή την επιλογή θα χρειαζόταν να συμφωνήσει η σταθμισμένη πλειοψηφία των χωρών-μελών.

Ωστόσο, αναφέρει το δημοσίευμα, η προτιμώμενη επιλογή είναι η έγκριση του πακέτου βοήθειας που προτάθηκε για πρώτη φορά τον Ιούνιο αλλά μπλοκαρίστηκε από την Ουγγαρία.

Αυτή η συμπλήρωση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., η οποία παραμένει η προτιμώμενη ρύθμιση της Επιτροπής επειδή καλύπτει ένα τετραετές χρονοδιάγραμμα, περιλαμβάνει επίσης 4 δισεκατομμύρια ευρώ για άλλες προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών επενδύσεων και της μετανάστευσης.

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που θα επιλεγεί, οι 27 έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία χρηματοδότηση το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο, σύμφωνα με αξιωματούχους που δήλωσαν στην εφημερίδα ότι γνωρίζουν όσα συζητήθηκαν σε κλήση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της G7 την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γερμανία: εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Πρώτη αποστολή ναυσιπλοΐας μεγάλων αποστάσεων από το Ναυτικό του Ιράν

Απάντησε ο Γεωργιανός πρωθυπουργός στις κατηγορίες του Σαρλ Μισέλ της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα