ΑΘΗΝΑ
09:10
|
28.04.2024
Με έναν ανορθόδοξο τρόπο ξεπεράστηκε η άρνηση της Ουγγαρίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Επέμεινε στο βέτο για τα για τα 50 δισ.
Οι κακές γλώσσες κάνουν λόγο για εξαγορά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε, κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, να συμφωνήσει για το πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, παρόλο που το μπλοκ αποφάσισε -έστω και με έναν ανορθόδοξο τρόπο- την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το ανορθόδοξο, έγκειται στο γεγονός ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, αποχώρησε από την αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μετά από πρόταση του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς «να βγει για να πάρει έναν καφέ» -όπως υποστηρίζει το Politico- ώστε να παρακαμφθεί η πρόθεσή του να ασκήσει βέτο.

Ένας αξιωματούχος της Ε.Ε., ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι ο Όρμπαν «απουσίασε στιγμιαία από την αίθουσα με προσυμφωνημένο και εποικοδομητικό τρόπο» όταν ελήφθη η απόφαση.

Η ιδέα ότι ένας ηγέτης της Ε.Ε. έπρεπε να φύγει από την αίθουσα για να παρθεί απόφαση είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη. Στην πραγματικότητα, αξιωματούχοι και διπλωμάτες στη σύνοδο κορυφής δεν μπορούσαν να πουν εάν η κίνηση αυτή έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν.

Ο Όρμπαν είπε ότι η αντίθεσή του παρέμεινε σταθερή, αλλά ότι αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει το βέτο του. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. η αποχή δεν εμποδίζει την έκδοση απόφασης.

«Η ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. είναι μια κακή απόφαση. Η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την κακή απόφαση!», ανέφερε στο Facebook, όταν οι ηγέτες της Ε.Ε. ανακοίνωσαν την απόφαση να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έκανε όμως πίσω για την επιπλέον χρηματοδότηση, εναντίον της οποίας επέμεινε έως το τέλος, επιφέροντας ακόμα ένα σκληρό πλήγμα στον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος απέτυχε πριν λίγες ημέρες να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπλέον 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, κυρίως για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ.

Το οικονομικό πακέτο δεν μπόρεσε να εγκριθεί αφού ο Ούγγρος πρωθυπουργός άσκησε βέτο, τόσο στα επιπλέον χρήματα όσο και στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε., με τον Σαρλ Μισέλ να δηλώνει ότι οι 27 ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου τον Ιανουάριο σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το αδιέξοδο.

Επί εβδομάδες ο  Βίκτορ Όρμπαν, απειλούσε ότι θα έθετε βέτο σε οποιαδήποτε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ., όμως την παραμονή της χθεσινής συνόδου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την Ουγγαρία, τα οποία είχε παγώσει, λόγω των παραβιάσεων του κράτους δικαίου, με πολλούς αναλυτές να εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο «εξαγοράστηκε» και πείστηκε να λείψει για λίγο από την αίθουσα, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προήδρευσε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, χαρακτήρισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών «ένα σαφές μήνυμα ελπίδας για τον ουκρανικό λαό και την Ευρώπη».

Παρόλο που η διαδικασία μεταξύ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και της ένταξης της Ουκρανίας τελικά μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε τη συμφωνία ως «μια νίκη για την Ουκρανία και όλη την Ευρώπη». «Η ιστορία φτιάχνεται από αυτούς που δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα