ΑΘΗΝΑ
16:28
|
27.04.2024
Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο. Έξι νεκροί στη Δυτική Όχθη από επιδρομή του ισραηλινού στρατού.
Κηδεία στον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams της Δυτικής Όχθης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός πολλαπλασιάζει σήμερα τα πλήγματά του στη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο του πολέμου που κήρυξε για να «εξαλείψει» τη Χαμάς και μπορεί κατ’ αυτόν να κρατήσει «πολλούς μήνες» ακόμη, παρά το ανελέητο μακελειό που έχει εξαπολύσει στους κατοίκους της Γάζας και τους πάνω από 20.000 νεκρούς που έχει επιφέρει ο πόλεμος.

Στον παλαιστινιακό θύλακα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εμπλέκονται σε «μάχες» στη νότια πόλη Χαν Γιούνις, καθώς «επεκτείνουν» τις επιχειρήσεις τους στο κεντρικό του τμήμα, είπε χθες βράδυ ο εκπρόσωπός τους Ντανιέλ Χαγκαρί.

Διέταξαν οι άμαχοι να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό αλ Μπουρέιτζ και τα περίχωρά του. Κάποιοι ήδη έφθασαν στη Ράφα, με αποσκευές στις οροφές αυτοκινήτων.

Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανέφερε χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης. Μεταξύ Σαββάτου και Τρίτης, 858 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1598 τραυματίστηκαν στη Γάζα, δήλωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Πτώματα Παλαιστινίων μεταφέρθηκαν με φορτηγό στη Ράφα όπου θάφτηκαν σε ομαδικό τάφο, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης στη Γάζα είπε ότι τα πτώματα παραδόθηκαν «ακρωτηριασμένα» και κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι τους αφαίρεσαν «ζωτικά όργανα».

«Παραλάβαμε (…) μεγάλο αριθμό μαρτύρων. Κάποια ήταν ακέραια πτώματα, σε άλλες περιπτώσεις ήταν ανθρώπινα υπολείμματα», δήλωσε ο Μαρουάν αλ Χαμς, επικεφαλής επιτροπής αντιμετώπισης της κατάστασης υγειονομικής έκτακτης ανάγκης στη Ράφα.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέφρασε εξάλλου τη «βαθιά ανησυχία της για τους συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στο κέντρο της Γάζας», καλώντας να γίνεται «διάκριση» μεταξύ των πολιτών και των μαχητών.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως οι απώλειές του αφότου άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας πριν από σχεδόν δυο μήνες, την 27η Οκτωβρίου, ανέρχονται σε 164. Μερίδα του ισραηλινού Τύπου θεωρεί υποτιμημένο τον αριθμό αυτό.

Το Διαδίκτυο και οι τηλεπικοινωνίες στη Γάζα αντιμετωπίζουν διακοπή λειτουργίας λόγω κατεστραμμένων υποδομών. Αυτό έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την παροχή σωτήριας βοήθειας από τους πρώτους ανταποκριτές και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες.

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, έγραψε στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα έχουν ενταθεί μόλις τις τέσσερις ημέρες από την ψήφιση του τελευταίου ψηφίσματος του ΟΗΕ για την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα.

Οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούθι της Υεμένης αυξήθηκαν την Τρίτη. Ο αμερικανικός στρατός είπε ότι κατέρριψε 12 μονόδρομα επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τρεις βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων και δύο πυραύλους κρουζ επίθεσης ξηράς που εκτοξεύτηκαν από την ομάδα σε διάστημα 10 ωρών.

Την Τρίτη, το Ισραήλ επανέλαβε μια εντολή εκκένωσης μιας περιοχής, που καλύπτει περίπου το 15 τοις εκατό της επαρχίας Ντέιρ αλ-Μπάλαχ στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA.
Οι οδηγίες στον χάρτη διέταξαν τους κατοίκους των προσφυγικών καταυλισμών Μπουρέτζ και Νουσεϊράτ, καθώς και βόρεια του Νουσεϊράτ, να μετακινηθούν στα ήδη υπερπλήρη καταφύγια στο Ντέιρ αλ-Μπάλαχ.
Η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, η UNRWA, εκτιμά ότι το 85 τοις εκατό του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί εσωτερικά από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

6 νεκροί σε επιδρομή του Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Επιχείρηση του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιους και τραυμάτισε αρκετούς άλλους, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Έξι μάρτυρες σκοτώθηκαν από την κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ), ενώ άλλοι σοβαρά τραυματίες διακομίστηκαν στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Θάμπετ Θάμπετ της Τουλκαρέμ», συνόψισε το υπουργείο σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, οι έξι σκοτώθηκαν σε ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον καταυλισμό Νουρ Σαμς, κοντά στην πόλη Τουλκαρέμ, όπου αναπτύχθηκαν επίσης χερσαία στοιχεία του Τσαχάλ.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές.

Πάνω από 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σε επιδρομές ισραηλινών στρατιωτικών ή εβραίων εποίκων αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Διπλωματικός «Πυρετός»

Μετά την υιοθέτηση την περασμένη Παρασκευή (22/12) απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαιτούσε την άμεση διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας «σε μεγάλη κλίμακα», ο ΟΗΕ ονόμασε απερχόμενη Ολλανδή υπουργό, τη Σίγκριντ Κάαχσυντονίστρια για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως παρέλαβε την Τρίτη (26/12) 41 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και επτά νέα ασθενοφόρα μέσω του σημείου διέλευσης στη Ράφα. Ο όγκος της βοήθειας που φθάνει στον θύλακο παραμένει πολύ κατώτερος των αναγκών, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η Γαλλία τόνισε πως είναι «ανήσυχη» για την κλιμάκωση και την παράταση των μαχών και κάλεσε «σθεναρά» να κηρυχθεί «άμεση ανακωχή που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός».

Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, η χώρα του οποίου διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή και είχε καίρια συμβολή στην ανακωχή που συμφωνήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα, συζήτησε το βράδυ της Τρίτης (27/12) με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση.

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να «ηρεμήσει η κατάσταση και να φθάσουμε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η διπλωματία του Κατάρ σε ανακοίνωσή της.

Στην Ουάσιγκτον, η προεδρία των ΗΠΑ έκανε λόγο περί συνομιλιών για την «απελευθέρωση» ομήρων που συνεχίζει να κρατά η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων «Αμερικανών πολιτών», και για τη διευκόλυνση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και τον σύμβουλο εθνικής προεδρίας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή που κράτησε μια εβδομάδα επέτρεψε να αφεθούν ελεύθεροι 105 όμηροι και, σε αντάλλαγμα, 240 παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και να μπει μεγαλύτερη ποσότητα βοήθειας στον θύλακο.

Όμως οι προσπάθειες των μεσολαβητών —πάνω απ’ όλα της Αιγύπτου και του Κατάρ— δεν έχουν επιτρέψει ως αυτό το στάδιο να κλειστεί συμφωνία για νέα ανθρωπιστική ανακωχή (ή «παύση»).

Τέλος, ο πρόεδρος της Κούβας, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ, κατήγγειλε το Ισραήλ την Τρίτη λέγοντας πως «η γενοκτονία που διαπράχθηκε από το τρομοκρατικό κράτος του Ισραήλ στη Γάζα είναι ταπείνωση για όλη την ανθρωπότητα», έγραψε στο X.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Κρεμλίνο: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για συνομιλίες με το Κίεβο αυτή τη στιγμή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα