Ο τραγικός απολογισμός μιας σειράς επιθέσεων εναντίον κατά κύριο λόγο χριστιανικών χωριών στην πολιτεία Πλατό, στην κεντρική Νιγηρία, από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Τρίτης, έγινε ακόμη βαρύτερος χθες Τετάρτη, καθώς έφθασε σχεδόν τους 200 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Σύμφωνα με αναφορές πολλών τοπικών ειδησεογραφικών πηγών και ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, 198 χριστιανοί σκοτώθηκαν σε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων σε 26 χριστιανικές κοινότητες στο Πλατό.
Οι αρχές δεν ξεκαθάρισαν ποιοι ήταν οι δράστες του μακελειού. Στην περιοχή οι εντάσεις είναι πολλές τα τελευταία χρόνια, κάποιες έχουν θρησκευτικές διαστάσεις, με τις επιθέσεις να λαμβάνουν χώρα εν μέσω Χριστουγέννων.
Ο πρόεδρος του κυβερνητικού συμβουλίου της Μπόκος, ο Μάντεϊ Κάσα, ανέφερε πως καταμέτρησε «148 χωρικούς (…) που σφαγιάστηκαν εν ψυχρώ», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της Νιγηρίας Κάσιμ Σιτέμα, στους οποίους προστίθενται «τουλάχιστον πενήντα νεκροί» στη γειτονική περιοχή Μπάρκιν Λάντι, σύμφωνα με τον Ντίξον Τσόλομ, αιρετό στο τοπικό κοινοβούλιο.
Ένας προηγούμενος απολογισμός αναφερόταν σε 163 νεκρούς.
THIS INDEED HAS BEEN A GORY CHRISTMAS FOR US”
— Caleb Mutfwang (@CalebMutfwang) December 26, 2023
We have had to celebrate Christmas with a heavy heart.
Unprovokeded attacks were unleashed on several of our communities.
Most of the communities attacked in Barkin Ladi share Borders with Bokkos Local Government.
We have not less… pic.twitter.com/6d0IXNZd2B
«Σας ζητάμε να αντισταθείτε στον πειρασμό να υποκύψετε στους διχασμούς και στη δηλητηριώδη ρητορική μίσους έναντι συμπολιτών σας όσο προσπαθούμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη και να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρος Σιτέμα απευθυνόμενος σε αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών και σε εκτοπισμένους.
«Πάνω από 20 χωριά υπέστησαν επιθέσεις από το βράδυ του Σαββάτου ως το πρωί της Δευτέρας», είπε ο Μάντεϊ Κάσα, υπογραμμίζοντας πως ήταν «συντονισμένες». Μίλησε ακόμη για «500 τραυματίες και χιλιάδες εκτοπισμένους».
Πολλά θύματα ενταφιάστηκαν προχθές Τρίτη. Επρόκειτο για «150 ανθρώπους», ανέφερε ο Τίμοθι Νούαν, αντιπρόεδρος της νιγηριανής εκκλησιαστικής οργάνωσης COCIN.
«Δολοφονήθηκε πολύς κόσμος, σκότωσαν ανθρώπους λες και ήταν ζώα, εν ψυχρώ, κάποιους μέσα στα σπίτια τους, άλλους έξω. Σήμερα (σ.σ. προχθές) κηδέψαμε κάπου 150 (θύματα) σε όλη την περιοχή», είπε.
Ο υποστράτηγος Αμπντουσαλάμι Αμπουμπακάρ, παρών σε μια από τις κηδείες σε ομαδικό τάφο, στο χωριό Μαϊγιάνγκα, στην Μπόκος, αναγνώρισε πως οι δυνάμεις ασφαλείας δυσκολεύτηκαν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Armed groups kill scores of villagers in Nigeria’s north-central Plateau state in the long-running conflict between nomadic herders and farmers.https://t.co/8NzK7XAjmz
— Vatican News (@VaticanNews) December 27, 2023
«Ως τις τέσσερις το πρωί (την παραμονή των Χριστουγέννων), λάβαμε 36 κλήσεις. Αδυνατούσαμε να αντεπεξέλθουμε (σε όλες). Τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι χειρότερα, πολύ χειρότερα», είπε ο ανώτερος αξιωματικός σε χωρικούς.
Προχθές ο νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Άχμεντ Τινούμπου διέταξε τις δυνάμεις ασφαλείας «να επέμβουν αμέσως» στην περιοχή, να βρουν και «να συλλάβουν τους δράστες», αφού καταδίκασε «σθεναρά τις επιθέσεις», σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας Πλατό, ο Κέιλεμπ Μουφτγουάνγκ, κάλεσε επίσης να συλληφθούν «οι υπεύθυνοι για αυτές τις ειδεχθείς ενέργειες» προχθές.
Οι πληθυσμοί της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας για χρόνια δοκιμάζονται σκληρά εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστικών οργανώσεων, πάνοπλων συμμοριών κακοποιών που λεηλατούν, απαγάγουν για λύτρα και δολοφονούν, καθώς και επιθέσεων και πράξεων αντεκδίκησης μεταξύ κτηνοτρόφων και γεωργών που ανταγωνίζονται για τους ολοένα πιο δυσεύρετους πόρους, τη γη και το νερό.
Η επίθεση των Χριστουγέννων δεν είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα σε χριστιανικές γιορτές, καθώς μέλη συμμοριών επιτέθηκαν σε χριστιανούς Νιγηριανούς και σε σημαντικές χριστιανικές γιορτές, όπως στη σφαγή της Πεντηκοστής το 2022 που σκότωσε 50 χριστιανούς χωρικούς.
Την πολυδιάστατη κρίση, ασφαλείας και ανθρωπιστική, επιτείνουν η κλιματική αλλαγή και η πληθυσμιακή έκρηξη στη χώρα 215 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Τινούμπου, που ανέλαβε τον Μάιο, δηλώνει, όπως κι ο προκάτοχός του, πως η αντιμετώπιση της ανασφάλειας αποτελεί προτεραιότητά του.