ΑΘΗΝΑ
09:16
|
22.11.2024
Ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να λάβει έκτακτα μέτρα, ώστε να διασφαλιστεί η «προστασία από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη» των Παλαιστινίων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Νότια Αφρική κατήγγειλε στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης το κράτος του Ισραήλ, για παραβίαση των υποχρεώσεων του βάσει της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του στη Λωρίδα της Γάζας. Παράλληλα, ζητά από το Δικαστήριο να λάβει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ, ώστε να διασφαλιστεί η «προστασία από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη» των Παλαιστινίων.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο, αναφέρει πως στην αίτηση της, η Νότια Αφρική, καταγγέλλει πως « οι πράξεις και παραλείψεις του Ισραήλ… έχουν γενοκτονικό χαρακτήρα, καθώς
διαπράττονται με την απαιτούμενη συγκεκριμένη πρόθεσηνα καταστρέψουν τους Παλαιστινίους στη Γάζα ως μέρος της ευρύτερης παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνοτικής ομάδας», προσθέτοντας πως «η συμπεριφορά του Ισραήλ μέσω των κρατικών του οργάνων, παραγόντων και άλλων προσώπων και οντοτήτων που ενεργούν με τις οδηγίες ή υπό την
καθοδήγησή, τον έλεγχο ή την επιρροή [του κράτους] σε σχέση με Παλαιστίνιους στη Γάζα, παραβιάζει τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία».

Στη συνέχεια, η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ για την αποτυχία του να αποτρέψει το έγκλημα και να προχωρήσει σε δίωξη της «δημόσιας υποκίνησης για γενοκτονία», ιδίως από τις 7 Οκτωβρίου 2023, δηλώνοντας πως το κράτος του Ισραήλ «έχει εμπλακεί, εμπλέκεται και κινδυνεύει να εμπλακεί περαιτέρω σε γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».


Η αίτηση περιέχει επίσης αίτημα για την λήψη προσωρινών μέτρων, για την «προστασία από περαιτέρω, σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία» και ώστε «να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, και για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας».

Το δελτίο τύπου υπογραμμίζει πως, σύμφωνα με το άρθρο 74 του Κανονισμού του Δικαστηρίου, «[η] αίτηση για την αναγραφή προσωρινών μέτρων έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων υποθέσεων».

Την Σύμβαση για την Πρόληψη Γενοκτονίας έχουν υπογράψει τόσο το Ισραήλ όσο και η Νότια Αφρική, μέσω της οποίας αναγνωρίζουν πως το έγκλημα της γενοκτονίας αποτελεί έγκλημα διεθνούς δικαίου, «αντίθετο προς το πνεύμα και τους σκοπούς των Ηνωμένων Εθνών» και υποχρεούνται να «προλαμβάνουν και να τιμωρούν» την διάπραξή του.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κουβέιτ και Τυνησία υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας

Μπάιντεν: Σκανδαλώδες το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Νετανιάχου

Ημερίδα για τις νομικές και πολιτικές όψεις του κινήματος Αντίστασης και Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ: Να μπει τέλος στους διωγμούς πιστών στην Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα