ΑΘΗΝΑ
20:24
|
28.04.2024
Δεκάδες νεκροί, κυρίως γυναικόπαιδα, από τους βομβαρδισμούς σε Ράφα, Νουσεϊράτ και Μαγκάζι. Αποστολή της Χαμάς στην Αίγυπτο για συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός.
Ερείπια κατοικία έπειτα αππό βομβαρδισμό στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να βομβαρδίζει ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται στην Αίγυπτο, για να συζητήσει σχέδιο με σκοπό την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, που προβλέπει επίσης την απελευθέρωση ομήρων.

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο Τσαχάλ πολλαπλασίασε τα πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα, ειδικά στη Ράφα, όπου κάτοικοι έτρεξαν στους σωρούς των συντριμμιών σε αναζήτηση επιζώντων.

«Καθόμασταν ήρεμα στο σπίτι όταν ξαφνικά ακούσαμε ισχυρή έκρηξη κι άρχισαν να πέφτουν πάνω μας συντρίμμια», περιέγραψε ο Ταϊσίρ Αμπού Αλ Έις στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το διαμέρισμά μας καταστράφηκε εντελώς, οι κόρες μου ούρλιαζαν. Υπάρχουν πολλά θύματα (…) Προσπαθούμε να βγάλουμε γείτονες από τα ερείπια, αλλά υπάρχουν μάρτυρες».

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε κτίριο κατοικιών στη νότια Γάζα με αποτέλεσμα πολλές απώλειες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 55 τραυματίστηκαν στην επίθεση κοντά στο νοσοκομείο του Κουβέιτ στη Ράφα.

Εργαζόμενοι της πολιτικής άμυνας και εθελοντές διασώστες εθεάθησαν να σκάβουν μανιωδώς τα ερείπια με γυμνά χέρια, καθώς προσπαθούσαν να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές.

Στο κεντρικό τμήμα της Γάζας, οι προσφυγικοί καταυλισμοί Νουσεϊράτ και Μαγκάζι έγιναν και πάλι τόποι μαζικών αεροπορικών επιδρομών και βομβαρδισμών πυροβολικού. Περισσότερες κατοικίες έχουν γίνει στόχος και καταστράφηκαν.

Οι αναφορές μέχρι στιγμής κάνουν λόγο ότι ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει σε τουλάχιστον 35.

«Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι γυναίκες και παιδιά», είπε ο Μαχμούντ. «Όσοι τραυματίστηκαν είναι πιθανό να πεθάνουν λόγω της ακατάλληλης, ανεπαρκούς ιατρικής παρέμβασης, καθώς υπάρχει έλλειψη ιατρικών προμηθειών».

Νότια της Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνιος τραυμάτισε δυο Ισραηλινούς, 20χρονη και 25χρονο, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σε επίθεση με μαχαίρι, προτού πέσει νεκρός, σύμφωνα με την αστυνομία και εργαζόμενους σε υπηρεσία πρώτων βοηθειών, με τη Χαμάς να εξαίρει την «ηρωική επιχείρηση» σε «ανταπόδοση» της καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιήσαν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολο να φτάσει η απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στη Γάζα.

Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ ανλεφερε την Παρασκευή την «αδύνατη κατάσταση» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη Γάζα και όσοι προσπαθούν να τους βοηθήσουν, καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση στο έδαφος επιδεινώνεται και δεκάδες άλλοι άμαχοι σκοτώνονται σε ισραηλινές επιθέσεις.

Συνομιλίες στο Κάιρο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου, για να συζητήσει σχέδιο τριών φάσεων του Καΐρου. Αυτό προβλέπει ανανεώσιμες παύσεις των εχθροπραξιών, σταδιακές απελευθερώσεις ομήρων και σε αντάλλαγμα παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές και, τελικά, κατάπαυση του πυρός που θα βάλει τέλος στις εχθροπραξίες.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε με έναυσμα την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας από τον στρατιωτικό βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε 21.320 ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, με τα θύματα στη μεγάλη πλειονότητά τους να είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007.

Στο Ισραήλ, η επίθεση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν κάπου 1.140 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημες ισραηλινές ανακοινώσεις. Άλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, όπου παραμένουν σε αιχμαλωσία πάνω από 120, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Στο Κάιρο, η αντιπροσωπεία της Χαμάς θα επιδώσει στους Αιγύπτιους μεσολαβητές «την απάντηση των παλαιστινιακών παρατάξεων, που περιέχει αρκετές παρατηρήσεις, στο σχέδιό τους», είπε στο AFP στέλεχος του κινήματος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Οι παρατηρήσεις αφορούν τον τρόπο που θα γίνουν οι «προβλεπόμενες ανταλλαγές», «τον αριθμό των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν», καθώς και την «εξασφάλιση εγγυήσεων για την πλήρη απόσυρση του ισραηλινού στρατού από τη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε.

«Βρισκόμαστε σε επαφή (σ.σ. με τους μεσολαβητές) ακόμη και αυτή τη στιγμή. Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες. Εργαζόμαστε για να τους φέρουμε όλους πίσω. Αυτός είναι ο σκοπός μας», είπε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μέλη οικογενειών ομήρων χθες Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει ανεβάσει κατακόρυφα τις εντάσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, ειδικά στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, όπου το ισραηλινό γενικό επιτελείο αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη «επέκταση των μαχών».

Ο στρατός έκανε λόγο για επανειλημμένα πυρά από τον νότιο Λίβανο εναντίον του βόρειου Ισραήλ, όπου ηχούσαν σειρήνες της αεράμυνας από χθες το μεσημέρι, και ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον «θέσεων» της Χεζμπολά.

Και, αργά χθες βράδυ, το συριακό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως έγινε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε προάστια της Δαμασκού και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στόχοι ήταν θέση της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας στην περιοχή Σουέιντα (νότια) και τα περίχωρα του διεθνούς αεροδρομίου της Δαμασκού, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την επαναλειτουργία του, έπειτα από τη διακοπή των πτήσεων εξαιτίας προηγούμενης ισραηλινής επιδρομής στα τέλη Νοεμβρίου.

Το Ισραήλ, το οποίο σπανίως σχολιάζει πληροφορίες για επιδρομές στη Συρία, έχει πολλαπλασιάσει τα πλήγματα στη γειτονική του χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο πάνω απ’ όλα ιρανικές και φιλοϊρανικές δυνάμεις.

Το Ιράν απείλησε το Ισραήλ πως θα υπάρξουν «άμεσες» ενέργειες και άλλες, από το «μέτωπο της αντίστασης», εναντίον του, μετά τον θάνατο ανώτερου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης, του Ραζί Μουσαβί, σε πυραυλικό πλήγμα στη Συρία. Η ταφή του έγινε χθες Πέμπτη στην Τεχεράνη.

Άλλο μέτωπο: η Υεμένη, από όπου οι σιίτες αντάρτες Χούθι, σύμμαχοι της Τεχεράνης, συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρεμποδίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα σε ένδειξη υποστήριξης στους «αδελφούς» στη Γάζα. Αμερικανικό πολεμικό πλοίο κατέρριψε χθες Πέμπτη το βράδυ drone και βαλλιστικό πύραυλο των σιιτών ανταρτών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα