ΑΘΗΝΑ
23:52
|
17.05.2024
Καμία σημασία, ούτε καν συμβολική, δεν έχει για τους ανθρώπους στη Γάζα ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του έτους.
Καμία ελπίδα για τους αμάχους της Παλαιστίνης το 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καμία σημασία, ούτε καν συμβολική, δεν έχει για τους ανθρώπους στη Γάζα ότι σήμερα είναι η τελευταία ημέρα του έτους. Νοσοκομειακές πηγές δήλωσαν στο δίκτυο Al Jazeera ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 286 τραυματίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στην κεντρική Γάζα. Οι ισραηλινές δυνάμεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξαπέλυσαν επιθέσεις σε σπίτια, πάντα με την πρόφαση ότι σε αυτά κρύβονται μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.  

Στη Ράφα, στα της Λωρίδας της Γάζας, ένας Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά που εξαπέλυσε ο στρατός του Ισραήλ από πολεμικό πλοίο. Νωρίτερα, το δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε ότι οι επιθέσεις κατά της Χαν Γιουνίς συνεχίζονται και ότι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου του 2023 με το Ισραήλ να απαντά σε έναν πόλεμο με «γενοκτονικά» χαρακτηριστικά στην επίθεση που δέχθηκε στο έδαφός του από τη Χαμάς. Μέχρι σήμερα 31 Δεκεμβρίου του 2023 εκτιμάται ότι τουλάχιστον 21.672 άνθρωποι, ανάμεσά τους χιλιάδες γυναίκες και παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας. Ο στρατός του Ισραήλ χτυπά και τη Δυτική Όχθη, η οποία μετρά περισσότερους από 300 νεκρούς. Παράλληλα, εκατομμύρια είναι πια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι της Γάζας. Η άνευ προηγουμένου αεροπορική και χερσαία επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς έχει εκτοπίσει περίπου το 85% των 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Κύματα ανθρώπων αναζητούν καταφύγιο σε χαρακτηρισμένες από το Ισραήλ «ασφαλείς περιοχές», τις οποίες ο στρατός έχει επίσης βομβαρδίσει. Οι Παλαιστίνιοι φτάνουν στη Ράφα με φορτηγά, αυτοκίνητα, κάρα και με τα πόδια. Οσοι δεν έχουν βρει χώρο στους ήδη κατακλυσμένους από κόσμο καταυλισμούς, στήνουν σκηνές στην άκρη των δρόμων. «Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κάθε κενό χώρο για να στήσουν παράγκες», ανέφερε η Ζιλιέτ Τουμά, διευθύντρια επικοινωνίας στην UNRWA, υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες. «Κάποιοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους και άλλοι κοιμούνται στο ύπαιθρο», πρόσθεσε η ίδια.

Στο έλεος των βομβών ιστορικά και εμβληματικά ορόσημα της Γάζας  

Βιντεοσκοπημένο υλικό, το οποίο έλαβε και έδωσε στη δημοσιότητα το Al Jazeera, δείχνει τη μαζική καταστροφή ιστορικών ορόσημων στην Πόλη της Γάζας ως αποτέλεσμα των συνεχών ισραηλινών βομβαρδισμών από τις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ αυτών που επλήγησαν είναι τα ιστορικά λουτρά Σάμρα, γνωστά κιι ως Hammam al-Samra, τα οποία έχουν ισοπεδωθεί. Τα λουτρά Samra ήταν το τελευταίο δημόσιο λουτρό που έμεινε στη Γάζα από την Οθωμανική εποχή και χτίστηκε πριν από περισσότερα από 800 χρόνια.

Το τέμενος Omari της Γάζας, που έχει τις ρίζες του στην προ-ισλαμική εποχή στην κορυφή ενός αρχαίου ναού των Φιλισταίων, έχει επίσης μετατραπεί σε ερείπια. Στη γειτονιά al-Daraj, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές αποδεκάτισαν το παλάτι al-Basha, που κατασκευάστηκε κατά την εποχή των Μαμελούκων τον 13ο αιώνα. Το κτίριο στέγαζε επίσης ένα μουσείο που εκθέτει τεχνουργήματα της ελληνικής, ρωμαϊκής, βυζαντινής και ισλαμικής εποχής.

Χτύπημα κάτω από τη μέση του Κοέν στον Νετανιάχου

«Η ισραηλινή κυβέρνηση φέρει ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και πρέπει να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για να λογοδοτήσουν όσοι υπέστησαν τα πάνδεινα από κρατική αμέλεια». Αυτά φέρεται να είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Έλι Κοέν σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Maariv. Μια δήλωση, που αν ισχύει, αποτελεί «χτύπημα» στην ηγεσία του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Κοέν φέρεται να πρόσθεσε ότι το να μιλάμε για εποικισμό στη Λωρίδα της Γάζας είναι «πρόωρο» και ότι η αποκατάσταση της ασφάλειας «έχει προτεραιότητα».

«Δεν θα υπάρξει Χαμάς και θα επιστρέψουμε τους απαχθέντες. Θα πάρουμε τον έλεγχο ασφαλείας της Γάζας», φέρεται να είπε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.

Νετανιάχου: Το Ισραήλ πολεμά σε όλα τα μέτωπα σε έναν πόλεμο που θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες

Η συνοριακή ζώνη ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο, γνωστή ως «Philadelphi Corridor», πρέπει να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, δήλωσε Μπέντζαμιν Νετανιάχου κάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη ότι ο πόλεμος στην Γάζα και σε άλλα μέτωπα θα διαρκέσει πολλούς ακόμη μήνες.

Το τηλεοπτικό διάγγελμα του Νετανιάχου μεταδόθηκε από την ισραηλινή τηλεόραση καθώς ο πόλεμος κατά της Χαμάς βρίσκεται στην 13η εβδομάδα και έχει πυροδοτήσει την βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και επιθέσεις από συμμαχικές του Ιράν οργανώσεις στον Λίβανο, την Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. «Ο Philadelphi Corridor -ή, για να το πούμε πιο σωστά, το νότιο σημείο αποκλεισμού- πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας. Πρέπει να κλείσει. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε άλλη διευθέτηση δεν θα διασφαλίσει την αποστρατιωτικοποίηση που επιδιώκουμε», είπε. «Ο πόλεμος βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Πολεμάμε σε όλα τα μέτωπα. Η επίτευξη της νίκης θα απαιτήσει χρόνο. Οπως έχει πει ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού, ο πόλεμος θα συνεχισθεί για πολλούς ακόμη μήνες», τόνισε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.  Και σε μία ευθεία απειλή προς την Τεχεράνη πρόσθεσε: «Αν η (λιβανική σιιτική οργάνωση) Χεζμπολάχ κλιμακώσει τις επιθέσεις, θα υποστεί πλήγματα που δεν έχει καν ονειρευτεί, το ίδιο ισχύει και για το Ιράν».

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες με λεϊσμανίαση

Δεκάδες Ισραηλινοί στρατιώτες φέρονται να έχουν μολυνθεί από παρασιτική λεϊσμανίαση στη τη Λωρίδα της Γάζας, όπως γράφει η ισραηλινή εφημερίδα Maariv επικαλούμενη ιατρικές πηγές. Η έκθεση ανέφερε ότι οι δερματολογικές κλινικές στα νοσοκομεία του Ισραήλ πραγματοποιούν εργαστηριακές εξετάσεις σε δεκάδες στρατιώτες.

Το παράσιτο της λεϊσμανίασης μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του δαγκώματος μιας μικροσκοπικής αμμόμυγας. Κάθε δάγκωμα αφήνει μια επώδυνη φλεγμονώδη βλάβη του δέρματος που δεν επουλώνεται και διαρκεί για πολλές εβδομάδες. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, οι βλάβες συχνά αφήνουν μόνιμες ουλές στο δέρμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Maariv.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

Κατεδάφισαν στο Κίεβο ναό της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ η ορφανή αρκουδίτσα Μάρθα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα