ΑΘΗΝΑ
22:52
|
02.05.2024
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα επανεξελέγη ο Πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι με πάνω από 70% των ψήφων.
Ζητούν επανάληψη των εκλογών κάνοντας λόγο για σωρεία σημαντικών υλικοτεχνικών ζητημάτων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Γκόμα στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, χθες Κυριακή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της αντιπολίτευσης που αμφισβητεί τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών, στις οποίες επανεξελέγη ο Πρόεδρος Φέλιξ Τσισεκέντι με πάνω από 70% των ψήφων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου, που ανακοινώθηκαν στην πρωτεύουσα Κινσάσα από την κεντρική εκλογική επιτροπή, εξόργισαν την αντιπολίτευση που προχώρησε σε καλέσματα προς την κοινωνία των πολιτών για κινητοποίηση, ζητώντας επανάληψη των εκλογών και κάνοντας λόγο για σωρεία σημαντικών υλικοτεχνικών ζητημάτων κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που θέτουν εν αμφιβόλω την εγκυρότητα του αποτελέσματος. 

Τα υλικοτεχνικά προβλήματα αφορούν σε πολλά εκλογικά τμήματα που είτε άνοιξαν καθυστερημένα είτε δεν άνοιξαν καθόλου, ενώ πολλές είναι και οι καταγγελίες για ψηφοδέλτια δυσανάγνωστα, λόγω κακής εκτύπωσης.

Η ψηφοφορία σε αρκετές περιοχές παρατάθηκε για δεύτερη ημέρα, κάτι που οι τοπικοί παρατηρητές και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έκριναν παράνομο, και ορισμένες περιοχές της χώρας εξακολουθούσαν να ψηφίζουν πέντε ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών, όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με τα προκαταρτικά αποτελέσματα που δόθηκαν στην δημοσιότητα, δεύτερος στην κούρσα των εκλογών τερμάτισε ο επιχειρηματίας Μοΐζ Κατουμπί με 18% και τρίτος ο Μάρτιν Φαγιούλου με 5%. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντένις Μακουέγκε, ο οποίος είναι γνωστός για την προσφορά του στα θύματα βιασμών στη χώρα, έλαβε λιγότερο από 1%. 

Με ποσοστό συμμετοχής άνω του 40%, στις κάλπες φέρονται να προσήλθαν 18 εκατομμύρια ψηφοφόροι, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να επιβεβαιωθούν από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, τις επόμενες ημέρες.

Οι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης που αντιτίθενται στα αποτελέσματα έχουν δύο ημέρες για να υποβάλουν τις ενστάσεις τους και το συνταγματικό δικαστήριο έχει επτά ημέρες για να αποφασίσει.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις 10 Ιανουαρίου και η ορκωμοσία του προέδρου έχει προγραμματιστεί στα τέλη του ίδιου μήνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα