ΑΘΗΝΑ
09:38
|
01.05.2024
Η περίκλειστη Αιθιοπία υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την Σομαλιλάνδη της Σομαλίας για να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Μπερμπέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το Μνημόνιο Συνεννόησης ανοίγει τον δρόμο για να επιτραπεί στην Αιθιοπία να έχει εμπορικές θαλάσσιες επιχειρήσεις στην περιοχή
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η περίκλειστη Αιθιοπία υπέγραψε μια αρχική συμφωνία με την αποσχισθείσα περιοχή της Σομαλιλάνδης της Σομαλίας τη Δευτέρα για να χρησιμοποιήσει το λιμάνι της Μπερμπέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Άμπιι Αχμέντ.

Η χώρα του Κέρας της Αφρικής βασίζεται επί του παρόντος στο γειτονικό Τζιμπουτί για το μεγαλύτερο μέρος του θαλάσσιου εμπορίου της.

«Αυτό έχει πλέον συμφωνηθεί με τους αδελφούς μας από τη Σομαλιλάνδη και ένα Μνημόνιο Συναντίληψης έχει υπογραφεί σήμερα», είπε ο Άμπιι στην τελετή υπογραφής με τον Πρόεδρο της Σομαλιλάνδης Μούσε Μπιχί Άμπντι στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα.

Το Μνημόνιο Συνεννόησης ανοίγει τον δρόμο για να επιτραπεί στην Αιθιοπία να έχει εμπορικές θαλάσσιες επιχειρήσεις στην περιοχή δίνοντάς της πρόσβαση σε μια μισθωμένη στρατιωτική βάση στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Άμπιι , Ρεντγουάν Χουσιέν.

Η Σομαλιλάνδη θα λάβει σε αντάλλαγμα μερίδιο της κρατικής Ethiopian Airlines, είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Σομαλιλάνδη δεν έχει κερδίσει ευρεία διεθνή αναγνώριση παρά τη διακήρυξη αυτονομίας από τη Σομαλία το 1991. Η Σομαλία λέει ότι η Σομαλιλάνδη είναι μέρος της επικράτειάς της.

Το κρατικό πρακτορείο μέσων ενημέρωσης SONNA της Σομαλίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι μετά από προσπάθειες διαμεσολάβησης υπό την ηγεσία του Τζιμπουτί, η Σομαλία και η Σομαλιλάνδη συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση των διαφορών τους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Συνάντηση Μπλίνκεν με το βασιλιά της Ιορδανίας για τη Γάζα

Φιλιππίνες και Κίνα σε νέα αντιπαράθεση για αμφισβητούμενο ύφαλο

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα