ΑΘΗΝΑ
04:10
|
28.04.2024
Καθώς ο κόσμος γιόρταζε το νέο έτος με πυροτεχνήματα, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έτρεχαν να σωθούν από τις ισραηλινές βόμβες.
Μια κρύα νύχτα στα στρατόπεδα των εκτοπισμένων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καθώς ο κόσμος γιόρταζε το νέο έτος με πυροτεχνήματα και πανηγυρισμούς, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έτρεχαν να σωθούν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, αναζητώντας μάταια καταφύγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας σφυροκοπήθηκε επανειλημμένα, με αναφορές για τουλάχιστον πέντε νεκρούς.

Αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν ομάδα αμάχων στην περιοχή Ζεϊτούν στην ανατολική Γάζα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa, επικαλούμενο ιατρικές πηγές.

Το ίδιο πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι ένα ισραηλινό drone βομβάρδισε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα, τραυματίζοντας πολίτες, κυρίως παιδιά.

Άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης σε μια ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, με το Wafa να αναφέρει ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αλ-Ακσά.

Με 1,5 εκατομμύριο αμάχους, περισσότερο από το 85% του συνολικού πληθυσμού, μακριά από τα σπίτια τους, ο συνωστισμός των εκτοπισμένων στην Ράφα δημιουργεί τραγικές συνθήκες, με ανθρώπους να περιμένουν πολλές ώρες σε ουρές για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με τις προμήθειες να περιορίζονται ολοένα.

Οικογένειες ολόκληρες συντηρούνται με λίγο ρύζι και λίγο ψωμί, με ένα μόνο γεύμα την ημέρα στην καλύτερη περίπτωση, ενώ πολλές φορές μένουν χωρίς φαγητό για μία ή δύο ημέρες.

Πρωτοχρονιά στη Ραμάλα

Παλαιστίνιοι στη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη αντί να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά, διαδήλωσαν με ένα τεράστιο πανό με τα ονόματα χιλιάδων Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη Γάζα, σε μια διαμαρτυρία για την έναρξη του νέου έτους.

Εντωμεταξύ συνεχίστηκαν οι επιδρομές ισραηλινών δυνάμεων και ένοπλων εποίκων σε πολλές περιοχές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, νότια της Καλκιλίγια, στην περιοχή της Ναμπλούς, της Χερσώνας και της Ναμπλούς.

CAIR: Οι ΗΠΑ να απορρίψουν τις προτροπές του Σμότριτς για εθνοκάθαρση

Το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων (CAIR) εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει τα σχόλια του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ, Μπέζαλελ Σμότριτς, σχετικά με την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

Μιλώντας σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ο ακροδεξιός υπουργός ανέφερε πως «εάν υπάρχουν 100.000 ή 200.000 Άραβες στη Γάζα και όχι δύο εκατομμύρια, η όλη συζήτηση την επόμενη μέρα θα είναι τελείως διαφορετική», είπε ο Σμότριτς.

Η οργάνωση υπεράσπισης CAIR με έδρα τις ΗΠΑ χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ως «την τελευταία ανοιχτή έκκληση για εθνοκάθαρση της Γάζας». «Ήταν πάντα σχέδιο της ισραηλινής κυβέρνησης η εθνοκάθαρση της Γάζας. Ο Σμότριτς μόλις το έκανε επίσημο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει πως «η άρνηση της κυβέρνησης Μπάιντεν να καταδικάσει ρητά μια τέτοια γενοκτονική ρητορική ενθαρρύνει τους Ισραηλινούς ηγέτες να κλιμακώσουν τη γενοκτονική τους ρητορική σε πράξη».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα