ΑΘΗΝΑ
03:29
|
06.05.2024
Η αποψινή τηλεφωνική επικοινωνία γίνεται δύο μέρες μετά την φονική επίθεση των ΗΠΑ κατά των Χούθι.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και ΗΠΑ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τηλεφωνική επικοινωνία στο κάδρο της εντεινόμενης έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα είχαν απόψε οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Μάθιου Μίλερ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν «για την ανάγκη να βελτιωθεί η προστασία των αμάχων» και η παράδοση «ανθρωπιστικής» βοήθειας στη Γάζα αλλά και για τη «σημασία συλλογικής πολύπλευρης δράσης για την αντιμετώπιση των απειλών για τα παγκόσμια συμφέροντα που θέτουν οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι στην εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας (από αριστερά) και ΗΠΑ (από δεξιά)

Νωρίτερα, απόψε, η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz μετέδωσε την είδηση πως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν που επρόκειτο να μεταβεί στο Ισραήλ, στη Δυτική Όχθη και σε χώρες του Κόλπου από την ερχόμενη Παρασκευή, θα αναβάλλει το ταξίδι του στην περιοχή για την επόμενη βδομάδα.

Σενάριο αμερικανο-βρετανικών επιθέσεων κατά των Χούθι

Τη Δευτέρα, η βρετανική εφημερίδα The Times σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ανέφερε πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλη μία ευρωπαϊκή χώρα σχεδιάζουν ανοικτή στρατιωτική επέμβαση κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως πριν μία συντονισμένη επίθεση, θα προηγηθεί η έκδοση κοινής δήλωσης από ΗΠΑ και Βρετανία ώστε να προειδοποιήσουν τους Χούθι πως εάν δεν σταματήσουν να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία «θα αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική δύναμη της Δύσης».

Στο σενάριο αυτό, ο βρετανικός στρατός φέρεται πως σχεδιάζει διαδοχικές πυραυλικές επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές πιθανώς από το αντιτορπιλικό HMS Diamond που βρίσκεται στην περιοχή. Ανάλογη δράση σχεδιάζουν οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ που είναι συγκεντρωμένες ανοικτά της Αραβικής Χερσονήσου.

Παράλληλα, άλλες πηγές μετέφεραν σε συντάκτες της εφημερίδας τη δυσαρέσκεια της Σαουδικής Αραβίας μπροστά σε μία τέτοια πιθανή αμερικανο-βρετανική επίθεση δεδομένων των προσπαθειών που καταβάλλει η μοναρχική κυβέρνηση στο Ριάντ, τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να τερματίσει τον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε το Μάρτιο του 2017 κατά της Υεμένης εξαπολύοντας ανοικτά επιθέσεις υπό το ρόλο προστάτη του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα