ΑΘΗΝΑ
05:24
|
17.05.2024
Χωρίς χρονοδιάγραμμα αλλά «όλα στην ώρα τους» αποκάλυψε ο κ. Μαρινάκης τις νέες μεταρρυθμίσεις για το 2024 με υπογραφή Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μεταρρυθμίσεις για το 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα νομοσχέδια για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, για την επιστολική ψήφο, και τις παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού για τη βία στα γήπεδα, θα είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή, όπως τόνισε σε συνέντευξη του σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από τον πρώτο μήνα του νέου έτους αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή:

1. Οι αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες. Στο νομοσχέδιο, το οποίο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για διάστημα ενός μηνός που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, είναι πλέον έτοιμο για να εισαχθεί στη Βουλή με την επανέναρξη των εργασιών της. «Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει παθογένειες πολλών ετών και χρειάζεται στήριξη. Αντιμετώπιση της καθυστέρησης απόδοσης Δικαιοσύνης. Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τις ποινές. Κι όχι μόνο με την αυστηροποίηση, αλλά και με τις αναστολές», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

2. Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Το νομοθέτημα που βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση, θα είναι όπως όλα δείχνουν, το πρώτο που θα ψηφιστεί μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής. «Οι ευρωεκλογές είναι εκλογές που έχουν παραδοσιακά χαμηλή συμμετοχή και σταθερή ημερομηνία», παρατήρησε ο κ. Μαρινάκης, για να προσθέσει: «Η επιστολική ψήφος είναι υποχρέωση, γιατί στηρίζει και μεγαλύτερους ανθρώπους και τους Ελληνες του εξωτερικού». Για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις  βουλευτικές εκλογές, υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει από τις επόμενες εθνικές κάλπες χρειάζεται να ψηφιστεί από πλειοψηφία 200 βουλευτών και άνω.

3. Η ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ και

4. Τα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας

«Έχουμε μια σειρά από νομοσχέδια που αναμένουν, μη κρατικά πανεπιστήμια, η επιστολή ψήφος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, η παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού για το άνοιγμα των γηπέδων. Η οικονομική μας πολιτική συνεχίζεται με στόχο την αύξηση των εισοδημάτων», είπε συνοπτικά για τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στην αναφορά του εξάλλου στον νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι θα ψηφιστεί απορρίπτοντας τις αιτιάσεις για «μπρος-πίσω» της κυβέρνησης στο θέμα, υπό το βάρος των αντιδράσεων (και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος) που προκαλεί η προώθηση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας. «Δεν υπάρχει μπρος-πίσω, ο Πρωθυπουργός δεν νομοθετεί με βάση τις ευρωεκλογές ή το πολιτικό κόστος», τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν έχει ανακοινωθεί συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε υπήρξε ανακοίνωση χρόνου» για την κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε μία σειρά μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστούν σε βάθος τετραετίας. Δεν έχει υπάρξει χρονοδιάγραμμα», επανέλαβε. Ομοίως για τις «πύρινες» αντιδράσεις μερίδας ιεραρχών  και σε ερώτηση αν θα ερωτηθεί η Εκκλησία σχετικά, ο εκπρόσωπος κατέστησε σαφές πως «δεν νομοθετεί η Εκκλησία, αλλά ακούμε τις απόψεις με σεβασμό».

Για τον χρόνο ψήφισης του νομοσχεδίου, τέλος, υποστήριξε ότι επαναλαμβανόμενο και από τον ίδιο «όλα στην ώρα τους» δεν έχει να κάνει με υπεκφυγές. «Δεν θυμάμαι πιο συμπαγή κοινοβουλευτική ομάδα από αυτή της Νέας Δημοκρατίας», θέλησε να υπογραμμίσει ο Παύλος Μαρινάκης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεκρή Ελληνίδα στην επαρχία Ουσάκ της Τουρκίας

Εκτροπή κίνησης οχημάτων επί της Αχαρνών, λόγω φωτιάς

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

Αναζητείται η 14χρονη Ισλάμ αλ Τζουμά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα