ΑΘΗΝΑ
07:28
|
11.05.2024
«Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε τόσες πολλές χρονικές στιγμές», δήλωσαν εκπρόσωποι των επιζώντων στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Επιζώντες του μουσικού φεστιβάλ Nova, κατά την διάρκεια της επιχείρησης της Χαμάς, με την ονομασία «Πλημμύρα του Αλ Άκσα», κατέθεσαν μήνυση όπου επιρρίπτουν ευθύνες στην κυβέρνηση του Ισραήλ για τον θάνατο πολιτών αλλά και για σωματικό ή ψυχικό τραυματισμό αυτών που επέζησαν.

Συγκεκριμένα, 42 άτομα που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, προχώρησαν σε μήνυση κατά του Ισραηλινού Στρατού (IDF), της Γενικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) και της αστυνομίας για βαριά αμέλεια, λόγω της οποίας δεν αποφεύχθηκε ο θάνατος ή ο τραυματισμός των παρευρισκόμενων. Οι καταγγέλλοντες ζητούν ως αποζημίωση 200 εκατομμύρια ισραηλινά σεκέλ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ.

«Η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί σε τόσες πολλές χρονικές στιγμές», δήλωσαν εκπρόσωποι των επιζώντων στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Μια κλήση από τις ισραηλινές αρχές θα μπορούσε επίσης να «αποτρέψει τους σωματικούς και ψυχικούς τραυματισμούς εκατοντάδων παρευρισκόμενων, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων», αναφέρει η αγωγή και προσθέτει πως «το μόνο που έπρεπε να κάνουν οι κατηγορούμενοι ήταν να τηλεφωνήσουν στους αρμόδιους για λογαριασμό τους για να διαλύσουν το πάρτι ενόψει των ειδοποιήσεων που έλαβαν τη νύχτα μεταξύ 6ης και 7ης Οκτώβρη».

Στη μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται επίσης ότι ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός της «Μεραρχίας Γάζας» αντιτάχθηκε στη διεξαγωγή του φεστιβάλ, επειδή ήταν ένας περιττός κίνδυνος για την ασφάλεια και μάλιστα τόνισε ότι το IDF θα δυσκολευόταν να εξασφαλίσει την ασφάλεια των παρευρισκόμενων όλο το Σαββατοκύριακο, λόγω αργίας.

Παρά τις προειδοποιήσεις του συγκεκριμένου αλλά και άλλων αξιωματικών, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ούτε ο στρατός αλλά ούτε και η αστυνομία δεν ενημέρωσε τους περίπου 3.500 συμμετέχοντες στο φεστιβάλ Nova για τους κινδύνους ασφαλείας.

Οι ενάγοντες τονίζουν ακόμη ότι, η συγκεκριμένη αγωγή «δεν έρχεται να αντικαταστήσει την κρατική επιτροπή έρευνας που θα συσταθεί και ότι η αγωγή αναφέρεται συγκεκριμένα στις παραλείψεις και αμέλειες που προηγήθηκαν, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης και αδειοδότησης του πάρτι και της αποτυχίας έκδοσης διαταγής για να απομακρυνθούν οι συμμετέχοντες, παρά τις προειδοποιήσεις που ελήφθησαν».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα, μαχητική συγκέντρωση εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα

Σύγκρουση μηχανών τρένων στη Λάρισα

Κινητό στρατηγείο για περιοδείες στην ηπειρωτική χώρα φτιάχνει ο Κασσελάκης

Συνελήφθη ο μεγαλύτερος αδελφός της Προέδρου του Περού για διαφθορά

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα