ΑΘΗΝΑ
09:57
|
03.05.2024
Ο «τραπεζίτης των φτωχών», καθηγητής Οικονομικών Μοχάμεντ Γιουνούς κατηγορείται για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας.
Ο νομπελίστας οικονομολόγος Μοχάμεντ Γιουνούς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο στο Μπαγκλαντές καταδίκασε τον νομπελίστα οικονομολόγο Μοχάμεντ Γιουνούς σε φυλάκιση έξι μηνών για φερόμενη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας του. Ο διωκόμενος καθηγητής υπήρξε σφοδρός επικριτής της πρωθυπουργού της χώρας, Σεΐχ Χασίνα με τους υποστηρικτές του να τονίζουν ότι η υπόθεση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα.

Ο καταξιωμένος οικονομολόγος και τρεις συνάδελφοί του από την Grameen Telecom -μια από τις εταιρείες που ίδρυσε- κρίθηκαν ένοχοι για την αποτυχία δημιουργίας ενός ταμείου πρόνοιας για τους εργαζομένους τους. Και οι τέσσερις αρνούνται οποιαδήποτε αδικοπραγία και τους χορηγήθηκε εγγύηση εν αναμονή των προσφυγών.

«Όπως υποστήριξαν πειστικά οι δικηγόροι μου στο δικαστήριο, αυτή η ετυμηγορία εναντίον μου είναι αντίθετη με κάθε νομικό προηγούμενο και λογική», είπε ο καθηγητής Γιουνούς σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την ετυμηγορία.

Καλώ τον λαό του Μπαγκλαντές να μιλήσει με μία φωνή ενάντια στην αδικία και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε έναν από τους πολίτες μας.

Ο 83χρονος Μοχάμεντ Γιουνούς, γνωστός διεθνώς ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», πιστώνεται με την καθιέρωση ενός πρωτοποριακού συστήματος μικροχρηματοδοτήσεων δανείων που βοήθησαν να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια.

Εξαιτίας αυτού, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006. Ένας από τους δικηγόρους του χαρακτήρισε την απόφαση ως «πρωτοφανή, δεν ακολουθήθηκε καμία δέουσα νομική διαδικασία στην υπόθεση, που διεκπεραιώθηκε εσπευσμένα».

«Η όλη ιδέα είναι να πληγεί η διεθνής φήμη του. Θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης αυτής», ανέφερε, συμπληρώνοντας μαζί με τους υπόλοιπους δικηγόρους του, ότι αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 άλλες κατηγορίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και φερόμενη δωροδοκία.

Η πρωθυπουργός της χώρας, χαρακτήρισε κάποτε τον καθηγητή ως «αιμοβόρο» των φτωχών και κατηγόρησε την Grameen Bank ότι χρεώνει υπέρογκα επιτόκια. Η πρώην επικεφαλής της οργάνωσης για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστίας που εργάζεται ως ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, ήταν παρούσα στην απόφαση. Μάλιστα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η καταδίκη ήταν μία «παρωδία της δικαιοσύνης».

Τον Αύγουστο, περισσότερες από 170 παγκόσμιες προσωπικότητες κάλεσαν την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα να σταματήσει τη «δίωξη» εναντίον του. Με επιστολή που υπέγραψαν, ανάμεσά τους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ιδρυτής της Virgin Group Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ζητούσαν να σταματήσει η «συνεχής δικαστική παρενόχληση» του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι οδήγησε στην μεταξύ τους ρήξη, ωστόσο οι υποστηρικτές του οικονομολόγου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον δυσφημίσει επειδή κάποτε σκέφτηκε να ιδρύσει πολιτικό κόμμα που θα ανταγωνιζόταν την κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα