ΑΘΗΝΑ
23:35
|
20.05.2024
Ο Τρίπολι Τζιανίνι είχε πει ότι τα μυστικά του ήταν τα ελαφριά γεύματα, η έλλειψη άγχους και το γεγονός ότι δεχόταν κάθε μέρα ως δώρο.
Γεννήθηκε το 1912 και έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ηλικία 111 ετών, πέθανε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο γηραιότερος άνδρας της Ιταλίας και δεύτερος γηραιότερος άνδρας στην Ευρώπη, μετά τον André Ludwig, έναν Γάλλο που είναι 75 ημέρες μεγαλύτερος.

Ο Τρίπολι Τζιανίνι, με το παρατσούκλι Τριπολίνο, ο οποίος είχε δηλώσει πως όφειλε τη μακροζωία του στα ελαφρά γεύματα και σε μια ζωή χωρίς άγχος, πέθανε στο σπίτι του στην Τσετσίνα κοντά στο Λιβόρνο, ανακοίνωσε ο γιός του.

«Πίστευε ότι ήταν αθάνατος… Αντίθετα, στις 9.30 π.μ., την ημέρα του San Silvestro (παραμονή Πρωτοχρονιάς), πέθανε ο πατέρας μου Τρίπολι Τζιανίνι. Ήταν 111 ετών και 133 ημερών. Τώθα θα συναντηθεί με τη γυναίκα του, Τόσκα, τη μητέρα μου, που τον περίμενε για πάνω από 40 χρόνια», έγραψε στο Facebook.

Ο Τζιανίνι ήταν ένας από τους πολλούς αιωνόβιους στην Ιταλία. Σύμφωνα με στοιχεία της Istat, της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, υπήρχαν 22.000 άτομα ηλικίας άνω των 100 ετών το 2023 – ο υψηλότερος αριθμός που καταγράφηκε έως τώρα, με την συντριπτική τους πλειοψηφία να είναι γυναίκες.

Ο Τζιανίνι, ο οποίος ανήκε στο σώμα πεζικού του ιταλικού στρατού, γεννήθηκε στην Τσετσίνα το 1912 και έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους και δύο πανδημίες. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τα 111α γενέθλιά του τον περασμένο Αύγουστο, είπε ότι τα μυστικά της μακροζωίας του ήταν τα ελαφριά γεύματα –συνοδευόμενα πάντα με κρασί– χωρίς άγχος, το να είναι μη καπνιστής και να αντιμετωπίζει κάθε μέρα ως δώρο.

Το ιταλικό νησί της Σαρδηνίας έχει αναγνωριστεί ως μία από τις πέντε περιοχές στον κόσμο που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις αιωνόβιων, ενώ η ιταλική πόλη με τους περισσότερους ανθρώπους άνω των 100 ετών είναι η Γένοβα στη Λιγουρία.

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και καιρό το κύριο συστατικό μακροζωίας μεταξύ των Ιταλών.

Παρόλα αυτά, η γήρανση του πληθυσμού της χώρας αποτελεί πρόκληση για την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, ειδικά καθώς συμπίπτει με μια κατακόρυφη πτώση του ποσοστού γεννήσεων, ασκώντας πίεση στα συστήματα συντάξεων και υγειονομικής περίθαλψης.

Το 2022, οι γεννήσεις στην Ιταλία έφτασαν το ιστορικό χαμηλό των 393.000, σύμφωνα με την Istat. Η Μελόνι είπε τον Δεκέμβριο ότι η αντιστροφή της τάσης του ποσοστού γεννήσεων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησής της για το 2024, με 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ να διατίθενται στον προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα