ΑΘΗΝΑ
22:25
|
27.04.2024
Τουλάχιστον 48 οι νεκροί μέχρι στιγμής. Περιορίστηκε σε κύματα ύψους λίγο μεγαλύτερου από ένα μέτρο το τσουνάμι που ακολούθησε.
Η μεγαλύτερη από τις δεκάδες δονήσεις που σημειώθηκαν ήταν μεγέθους μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ισχυρές, πολυάριθμες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν, χθες Δευτέρα, την κεντρική Ιαπωνία,στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 48 ανθρώπους, όπως μεταδίδει το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK επικαλούμενο τις τοπικές αρχές, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες και σοβαρές ζημιές, αν και το τσουνάμι που εκδηλώθηκε τελικά ήταν, ευτυχώς, αδύναμο.

Η μεγαλύτερη από τις δεκάδες σεισμικξές δονήσεις που σημειώθηκαν ήταν μεγέθους μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε λίγο μετά τις 16:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) το απόγευμα της Δευτέρας κοντά στη χερσόνησο Νότο στην επαρχία Ισικάουα, προκαλώντας την πρώτη μεγάλη προειδοποίηση για τσουνάμι της χώρας μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 που είχε περίπου 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους.

Τα κύματα τελικά δεν είχαν μεγάλο ύψος και περιορίστηκαν στα 1,2 μέτρα, παρότι αρχικά κηρύχθηκε ο μέγιστος συναγερμός από την ιαπωνική Μετεωρολογική και Σεισμολογική Υπηρεσία (JMA).

Η επαρχία Ισικάουα επλήγη από 155 σεισμικές δονήσεις τις επόμενες ώρες (έως σήμερα στις 02:00 ώρα Ελλάδας), με τις περισσότερες να έχουν μέγεθος μεγαλύτερο από τους 3,0 βαθμούς, κατά την ίδια υπηρεσία.

Οι σεισμοί αυτοί προκάλεσαν πολυάριθμα θύματα και μεγάλες υλικές ζημιές, καθώς κτίρια κατέρρευσαν κι εκδηλώθηκαν πυρκαγιές, δήλωσε νωρίτερα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα, τονίζοντας πως «πρέπει να αποδυθούμε σε κούρσα με τον χρόνο» για να σωθούν ζωές.

Πυρκαγιές συνέχιζαν να μαίνονται σήμερα το πρωί στην Ουατζίμα, μικρή, ιστορική πόλη, διάσημη για τα χειροποίητα σκεύη και είδη τέχνης από ξύλο με επικάλυψη από λάκα. Η πυροσβεστική αδυνατεί να αντεπεξέλθει, δήλωσε αξιωματούχος. Βρίσκεται αντιμέτωπη με «πολλές» πυρκαγιές και οι κλήσεις για βοήθεια και οι πληροφορίες για ζημιές δεν σταματούν να αυξάνονται, πρόσθεσε.

Πάνω από 32.700 οικιακοί πελάτες δεν είχαν ακόμη ρεύμα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τοπικό πάροχο, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους χθες, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo.

Εξαιτίας της καταστροφής, οι παραδοσιακοί πρωτοχρονιάτικοι χαιρετισμοί από τον αυτοκράτορα Ναρουχίτο και την οικογένειά του -κανονικά θα γίνονταν σήμερα στο Τόκιο- αναβλήθηκαν.

Από την πλευρά, του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να προσφέρουν κάθε βοήθεια που χρειάζεται ο ιαπωνικός λαός», θυμίζοντας πως Ουάσιγκτον και Τόκιο είναι «στενοί σύμμαχοι».

«Αλληλεγγύη στην Ιαπωνία, που θα χρειαστεί να υπερβεί τις συνέπειες ισχυρών σεισμών. Μοιραζόμαστε την τεράστια οδύνη των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε μέσω X ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας πως το Παρίσι επίσης προτίθεται να βοηθήσει.

Η Ιαπωνία, πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, συγκαταλέγεται στις χώρες που καταγράφει πολλούς από τους ισχυρότερους σεισμούς στον πλανήτη.Στο αρχιπέλαγος εφαρμόζεται ως εκ τούτου εξαιρετικά αυστηρός πολεοδομικός κανονισμός και τα σύγχρονα κτίρια γενικά είναι αντισεισμικά – τα παλιότερα όχι.

Η χώρα παραμένει στοιχειωμένη από τον τρομακτικό σεισμό 9 βαθμών και το γιγαντιαίο τσουνάμι του Μαρτίου του 2011 στις βορειοανατολικές ακτές της χώρας, τριπλή καταστροφή που άφησε πίσω κάπου 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους.

Τριπλή διότι εκτός από τον σεισμό και τσουνάμι προκλήθηκε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, το χειρότερο έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ, στη σημερινή Ουκρανία, το 1986.

Δεν έχει διαπιστωθεί «καμιά ανωμαλία» στα ιαπωνικά πυρηνικά εργοστάσια, διαβεβαίωσε χθες η ιαπωνική υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Αρμενία: Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για την οριοθέτηση των συνόρων με το Αζερμπαϊτζάν

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών συντήρησης στην Αττική οδό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα