ΑΘΗΝΑ
12:02
|
05.05.2024
Κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου έπληξαν την ακτή της πόλης Γουατζίμα. Οι αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βόρεια Ιαπωνία, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Προηγήθηκαν και ακολούθησαν συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους περί τα 4 Ρίχτερ, σε λίγο περισσότερο από 90 λεπτά, ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Οι ιαπωνικές αρχές υποβάθμισαν τον βαθμό προειδοποίησης για «μεγάλο τσουνάμι» για την περιοχή Νότο στη νομαρχία Ισικάουα, μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιαπωνία.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό, με έδρα τη Χαβάη ανέφερε επίσης πως η απειλή για τσουνάμι μετά τον σεισμό «έχει σε μεγάλο βαθμό αποκλειστεί».

«Η απειλή ενός τσουνάμι έχει πλέον ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», τόνισε η υπηρεσία, αφού κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου σάρωσαν περιοχές της χώρας.

Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε εκδώσει νωρίτερα προειδοποίηση για τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές των νομών Ισικάουα, Νιιγκάτα και Τογιάμα.

«Όλοι οι κάτοικοι πρέπει να εκκενωθούν αμέσως σε υψηλότερα σημεία», ανέφεραν οι Αρχές, μετά τον σεισμό που έπληξε την περιοχή Νότο στην επαρχία Ισικάουα γύρω στις 4:10 μ.μ. τοπική ώρα (07:10 GMT).

Κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου έπληξαν την ακτή της πόλης Γουατζίμα, μετέδωσε το NHK, ενώ τσουνάμι ύψους έως και πέντε μέτρων πιστεύεται ότι φτάνει στο Νότο, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι η στάθμη της θάλασσας σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας Γκανγκγουόν στην ανατολική ακτή ενδέχεται να ανέβει.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Ρωσία για τις πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα της Άπω Ανατολής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ενώ οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο νησί Σαχαλίν κοντά στην Ιαπωνία κήρυξαν «συναγερμό για τσουνάμι», λέγοντας ότι η δυτική ακτή της «μπορεί να επηρεαστεί από τα κύματα τσουνάμι».

Με εντολή του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα δημιουργήθηκε κέντρο κρίσεων για τη συλλογή και αξιολόγηση πληροφοριών σχετικά με τους σεισμούς. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ζημιές είναι περιορισμένες, με μερικές δεκάδες σπίτια να έχουν καταρρεύσει, ενώ μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν όποιες επιχειρήσεις διάσωσης είναι αναγκαίες, ανάφερε ο Χαγιάσι Γιοσιμάσα, κυβερνητικός εκπρόσωπος, στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως οι Αρχές εξακολουθούν να αποτιμούν την έκταση των ζημιών.

Οι εταιρείες ενέργειας ελέγχουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις για ζημιές. Ωστόσο, η εθνική αρχή ελέγχου της ατομικής ενέργειας δήλωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Εν τω μεταξύ, πάνω από 35.000 νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην κεντρική Ιαπωνία και έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των τρένων υψηλής ταχύτητας Shinkansen στην περιοχή.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάλεσμα στήριξης από τους 46 συλληφθέντες της μοτοπορείας στη Νίκαια

Βρετανία: Συντριπτική ήττα των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές-Κερδίζουν έδαφος οι Εργατικοί

Δεκάδες συλλήψεις σε φιλοπαλαιστινιακές συγκεντρώσεις στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα