ΑΘΗΝΑ
06:14
|
20.09.2024
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε ΗΠΑ και Ε.Ε. έσπευσαν να καταδικάσουν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράν ως τρομοκρατικές.
Από τον χώρο της διπλής επίθεσης στο Κερμάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράν καταδίκασε απόψε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, εκτιμώντας πως «είναι νωρίς» να πουν οι ΗΠΑ ποιοι τις προκάλεσαν.

Ωστόσο στη συνέχεια διέψευσε πως οι ΗΠΑ είναι πίσω από αυτές, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές φήμες «ανεύθυνες».

Διαβεβαίωσε πως «οι ΗΠΑ δεν ενεπλάκησαν με κανέναν τρόπο» στις επιθέσεις στο Κερμάν που προκάλεσαν το θάνατο πάνω από 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό 211 άλλων, προσθέτοντας πως «πως δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε πως εμπλέκεται το Ισραήλ».

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του υπαρχηγού της Χαμάς, ο Μίλερ απέφυγε να πάρει θέση για την ταυτότητα του δράστη, συμπληρώνοντας με νόημα πως αφήνει «την κυβέρνηση του Ισραήλ να μιλήσει για τις πράξεις της».

Χαρακτήρισε τον Σάλαχ αλ Αρούρι «τρομοκράτη» προσθέτοντας πως ήταν «κεντρικά υπεύθυνος» για τις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη στο Ισραήλ, για να εκφράσει στη συνέχεια, για πολλοστή φορά, την ανησυχία των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περιοχή.

Καταδικάζει και η Ε.Ε. τις επιθέσεις στο Κερμάν

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδοκίμασε τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Κερμάν χαρακτηρίζοντάς τες «τρομοκρατική ενέργεια».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον ιρανικό λαό» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε., καταγγέλλοντας τον «απίστευτα μεγάλο αριθμό» θυμάτων μεταξύ των πολιτών. «Οι δράστες της επίθεσης αυτής θα πρέπει να λογοδοτήσουν» καταλήγει η ανακοίνωση.

Λίγες ώρες μετά από αυτή την αντίδραση ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν. Εκεί ο Μπορέλ καταδίκασε ξανά τις επιθέσεις στο Κερμάν, εκφράζοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των πολλών δεκάδων θυμάτων.

Αργότερα, και ο Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε «απερίφραστα» το διπλό μακελειό στο Κερμάν του Ιράν,  που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 103 ανθρώπων και τον τραυματισμό 211 άλλων κοντά στον τάφο του Κάσεμ Σουλεϊμανί. «Ο γενικός γραμματέας (Αντόνιο Γκουτέρες) ζητεί οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπός του Φλορένσια Σότο Νίνο σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρώτος ξένος ηγέτης που αποδοκίμασε το διπλό λουτρό αίματος στο Κερμάν του Ιράν ήταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν που εξέφρασε τον αποτροπιασμό για το διπλό έγκλημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Δημοσκόπηση MRB: Νίκη Κασσελάκη αλλά στην πέμπτη θέση ο ΣΥΡΙΖΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα