ΑΘΗΝΑ
07:22
|
02.05.2024
Το λουτρό αίματος σημειώθηκε μία μέρα μετά τη δολοφονία ηγετικού στελέχους της Χαμάς. Έντονη η αντίδραση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για τη διπλή επίθεση.
Εκρήξεις κοντά στον τάφο του Σουλεϊμανί στο Ιράν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονη ανησυχία για επικίνδυνη κλιμάκωση της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή προκαλεί η διπλή βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην πόλη Κερμάν του Ιράν, όπου είναι θαμμένος ο στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί που δολοφονήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2020 στη Βαγδάτη με απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Α.Ρ., που επικαλείται ιρανικά ΜΜΕ, ο αριθμός των νεκρών από τη διπλή επίθεση που σημειώθηκε με διαφορά λίγων λεπτών μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον τάφο του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατηγού ανέρχεται σε τουλάχιστον 103 και ο αριθμός των τραυματιών σε 211.

Οι δύο εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την τέταρτη επέτειο της δολοφονίας του, με τις αρχές της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας να χαρακτηρίζουν τς επιθέσεις τρομοκρατική ενέργεια.

Αποτροπιασμό εκφράζει ο Πρόεδρος Πούτιν

Ένας από τους πρώτους ηγέτες που αναφέρθηκε στην πολύνεκρη διπλή βομβιστική επίθεση ήταν ο 71χρονος Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πούτιν εξέφρασε αποτροπιασμό για την επίθεση στο Κερμάν επισημαίνοντας πως «η δολοφονία ενός ειρηνικού λαού που επισκέπτεται το νεκροταφείο σοκάρει για τη σκληρότητα και τον κυνισμό» εκείνων που την υλοποίησαν.

Η αντίδραση του Ρώσου ηγέτη καταγράφηκε σε επιστολή που έστειλε λίγες ώρες μετά την πολύνεκρη επίθεση στον Ιρανό Πρόεδρο, Εμπραχίμ Ραϊσί, και στον Ιρανό ανώτατο Σιίτη ιερωμένο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Επίθεση κατά την τέταρτη επέτειο δολοφονίας Σουλεϊμανί

Η ιρανική κρατική τηλεόραση ανέφερε, μια πρώτη και στη συνέχεια μια δεύτερη έκρηξη στο νεκροταφείο στη νότια πόλη Κερμάν κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης που πραγματοποιήθηκε για τη δολοφονία του ανώτατου διοικητή του IRGC το 2020, σε επίθεση με drone των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν αρχικά το θάνατο πάνω από 20 ατόμων, αλλά γρήγορα διαψεύστηκαν καθώς στην πραγματικότητα προκλήθηκαν λουτρά αίματος με πολλές δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Το ημιεπίσημο Nournews ανέφερε ότι «πολλά γκαζάκια εξερράγησαν στο δρόμο που οδηγεί στο νεκροταφείο και οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν την κατάσταση».

Το πρακτορείο ειδήσεων CNN ​​ανέφερε, ότι ασθενοφόρα κατευθύνονταν προς το νεκροταφείο.

Οι συνθήκες είναι προς το παρόν ασαφείς, αν και υπάρχουν κάποια μη επαληθευμένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ένα σύννεφο καπνού ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κωνσταντινούπολη: Εκατοντάδες συλλήψεις και χημικά στην πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Κυβερνητική εμπλοκή στην… εμφιλοχώρηση Ινδών μεγιστάνων στην Ακρόπολη

Ο καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και πάλι σκόνη από την Αφρική

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα