ΑΘΗΝΑ
10:32
|
28.04.2024
Σε ανθρώπινο λάθος πιθανώς να οφείλεται η σύγκρουση των δύο αεροπλάνων στο αεροδρόμιο Χανέντα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ερευνών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο μικροσκόπιο των ερευνών έχουν μπει οι μαγνητοφωνημένες επικοινωνίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας με τους πιλότους, για την διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συγκρούστηκαν τα δύο αεροπλάνα στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο την Τρίτη, 2 Ιανουαρίου, στοιχίζοντας την ζωή σε πέντε ανθρώπους.

Το ατύχημα σημειώθηκε κατά την διάρκεια προσγείωσης του επιβατικού αεροπλάνου Aribus A350-900Η, το οποίο συγκρούστηκε στον διάδρομο προσγείωσης με αεροσκάφος της ιαπωνικής ακτοφυλακής που ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για να μεταβεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Αμέσως μετά την σύγκρουση, το επιβατικό αεροπλάνο της Japan Airlines άρχισε να τυλίγεται στις φλόγες, με το πλήρωμα και τους επιβάτες να καταφέρνουν να απομακρυνθούν αβλαβείς. Δυστυχώς, δεν συνέβη το ίδιο στο πλήρωμα του αεροσκάφους της ακτοφυλακής, με τα πέντε από τα έξι μέλη να χάνουν την ζωή τους και τον πιλότο να βρίσκεται βαριά τραυματισμένος.

Από την έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, προκύπτει ότι το αεροσκάφος της Japan Airlines είχε λάβει άδεια προσγείωσης, αλλά ότι εκείνο της ακτοφυλακής είχε κληθεί να τροχοδρομήσει μέχρι ένα σημείο αναμονής κοντά στον διάδρομο προσγείωσης-απογείωσης, σύμφωνα με τις απομαγνητοφωνήσεις των οδηγιών του πύργου ελέγχου.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της ιαπωνικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, από τις μαγνητοσκοπημένες επικοινωνίες προκύπτει ότι το αεροπλάνο της ακτοφυλακής δεν είχε λάβει άδεια προσγείωσης.

Ο κυβερνήτης του, ο οποίος είναι ο μόνος που επιβίωσε από το πλήρωμα του αεροσκάφους της ακτοφυλακής, είπε ότι εισήλθε στον διάδρομο αφού έλαβε άδεια, σύμφωνα με αξιωματούχο της ακτοφυλακής, ενώ ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει κάποια ένδειξη στις απομαγνητοφωνήσεις πως του είχε δοθεί άδεια να το κάνει.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με την αστυνομία του Τόκιο να έχει ανακοινώσει την σύσταση ειδικής ομάδας για την έρευνα στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης του αεροδρομίου Χανέντα, αλλά και την καταγραφή καταθέσεων μαρτύρων του περιστατικού και όσων εμπλέκονται.

«Το υπουργείο Μεταφορών υποβάλλει αντικειμενικό υλικό και θα συνεργαστεί πλήρως με την έρευνα για να διασφαλίσει ότι θα εργαστούμε από κοινού για να λάβουμε όλα τα πιθανά μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί πιθανή επανάληψη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Τετσούο Σάιτο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο η φωτιά σε κέντρο διασκέδασης στο λιμάνι

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Ρέντη: Απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα