ΑΘΗΝΑ
16:09
|
03.05.2024
Η Ντόχα φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική εγκατάσταση των ΗΠΑ, την αεροπορική βάση Al-Udeid, στη Δυτική Ασία.
Εναέρια άποψη της 'Ops Town' στην αεροπορική βάση Al Udeid
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία με το Κατάρ για την επέκταση της στρατιωτικής τους παρουσίας στην αεροπορική βάση Al-Udeid για άλλα 10 χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η αεροπορική βάση Al-Udeid βρίσκεται στην έρημο νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας του Κατάρ, Ντόχα, και φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση στη Δυτική Ασία και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η είδηση αναφέρθηκε αρχικά από το CNN , το οποίο είπε ότι η συμφωνία «τονίζει την εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον στη μικροσκοπική χώρα του Κόλπου που πρόσφατα έπαιξε κεντρικό ρόλο στη μεσολάβηση της απελευθέρωσης των Αμερικανών αιχμαλώτων της Χαμάς στη Γάζα».

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, επισκέφθηκε το Κατάρ και ευχαρίστησε τους τοπικούς αξιωματούχους για τη συνεχή συνεργασία τους με τις ΗΠΑ. «Το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν βήματα προς τα εμπρός για να επεκτείνουν και να ενισχύσουν τη διμερή αμυντική μας σχέση», είχε τονίσει κάνοντας λόγο για αύξηση των δυνατοτήτων στην αεροπορική βάση Al Udeid.

Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ, εκτός του ΝΑΤΟ. Η Ντόχα λειτούργησε ως πύλη για την Ουάσιγκτον προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν από τότε που οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν το 2021 και έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή στην περιοχή, μεταξύ άλλων μεταξύ της Παλαιστινιακής αντίστασης και του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 μεσολάβησε για μια επιτυχημένη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα