ΑΘΗΝΑ
23:15
|
04.05.2024
Επιμένει στη ρητορική για απομάκρυνση των Παλαιστινίων και επιστροφή των εποίκων, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατήγγειλαν, χθες Τρίτη, τα αμφιλεγόμενα σχόλια δύο ακροδεξιών Ισραηλινών υπουργών ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να ενθαρρύνονται να μεταναστεύσουν από τη Γάζα και στη θέση τους να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «απορρίπτει τις πρόσφατες δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών Μπέζαλελ Σμότριτς και Ιταμάρ Μπεν-Γκβίρ που υποστηρίζουν την επανεγκατάσταση Παλαιστινίων έξω από τη Γάζα».

«Αυτή η ρητορική είναι εμπρηστική και ανεύθυνη», πρόσθεσε ο Μίλερ, ο οποίος επανέλαβε τη «σαφή, συνεπή και ξεκάθαρη» θέση των ΗΠΑ ότι «η Γάζα είναι παλαιστινιακή γη και θα παραμείνει παλαιστινιακή, με τη Χαμάς να μην έχει πλέον τον έλεγχο της στο μέλλον».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Εβραϊκή Ισχύς», είχε ζητήσει τη Δευτέρα να επιστρέψουν οι Εβραίοι έποικοι στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου και «να ενθαρρυνθεί» ο παλαιστινιακός πληθυσμός να μεταναστεύσει. Αντίστοιχες δηλώσεις είχε κάνει την Κυριακή ο επίσης ακροδεξιός Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς.

Παρά τα σχόλια της Ουάσιγκτον, ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ επανήλθε, σήμερα, επιμένοντας στην επιθετική ρητορική του. «Εκτιμούμε τις ΗΠΑ, αλλά με όλον τον σεβασμό δεν είμαστε ακόμα ένα άστρο στην αμερικανική σημαία. Οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερός μας φίλος, αλλά πάνω απ’ όλα θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για το κράτος του Ισραήλ. Η ενθάρρυνση της μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Γάζα θα επιτρέψει στους Ισραηλινούς κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια», έγραψε ο Μπεν Γκβιρ στο Χ απαντώντας στις αμερικανικές επικρίσεις.

Από την πλευρά του ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, επικεφαλής του κόμματος «Θρησκευτικός Σιωνισμός», επανήλθε σήμερα στο θέμα δηλώνοντας ότι «το 70% της ισραηλινής κοινής γνώμης στηρίζει την εθελοντική μετανάστευση των Αράβων από τη Γάζα και την απορρόφησή τους από άλλες χώρες».

Το Ισραήλ απέσυρε μονομερώς τους τελευταίους στρατιώτες και εποίκους του από τη Γάζα το 2005, τερματίζοντας μια παρουσία στην περιοχή που ξεκίνησε το 1967 , αλλά έχει διατηρήσει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των συνόρων της περιοχής.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Ρωσία: Η άσκηση Steadfast Defender είναι ένδειξη ότι το NATO ετοιμάζεται για σύγκρουση

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα