ΑΘΗΝΑ
23:34
|
20.05.2024
Οι συμβολαιογράφοι συνεχίζουν την αποχή έως την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου, βάσει των νέων δεδομένων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε λειτουργία βρίσκεται πλέον ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου, η νέα υπηρεσία του gov.gr, λόγω της οποίας πραγματοποιείται από τις 20 Νοεμβρίου η αποχή των συμβολαιογράφων, προκαλώντας «έμφραγμα» στις διαδικασίες που παραδοσιακά γίνονται στο κλείσιμο κάθε χρόνου.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η νέα υπηρεσία για την μεταβίβαση ακινήτων θα ελαχιστοποιήσει τις απαραίτητες μέχρι πρότινος διαδικασίες, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο για τους πολίτες αλλά και τους συμβολαιογράφους. Οι επαγγελματίες του κλάδου από την άλλη, καταγγέλλουν πως οι νέες τροποποιήσεις που φέρνει το Υπουργείο υποβαθμίζει τον ρόλο τους σε «συλλέκτη εγγράφων», αφήνοντας ανοικτά περιθώρια για νομικά λάθη.

 Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, αναφέρει ότι «όπως είχαμε δεσμευθεί, από την 1η Ιανουαρίου λειτουργεί ο Ψηφιακός Φάκελος Μεταβίβασης Ακινήτου στο akinita.gov.gr. Καλούμε τους συμβολαιογράφους της χώρας να μπουν στην πλατφόρμα και δεσμευόμαστε ότι οι πράξεις που θα υποβάλλονται ψηφιακά, θα μεταγράφονται μέσα σε 1 εργάσιμη ημέρα αντί των πολύμηνων καθυστερήσεων που βιώνουν οι πολίτες». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «παρουσιάσαμε χθες 2 Ιανουαρίου την εφαρμογή στον συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών και σήμερα βρισκόμαστε για τον ίδιο σκοπό στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που μπορεί να διευκολύνει τους πολίτες και να μειώσει τη γραφειοκρατία».

 Οι συμβολαιογράφοι Αθηνών-Πειραιώς συνεχίζουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, ενώ πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου στις 8 Ιανουαρίου, προκειμένου να αποφασιστεί το αν θα συνεχίσουν ή όχι την αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ στο μεσοδιάστημα δεν φαίνεται να έχει αρθεί ο κύριος λόγος για τον οποίο απέχουν.

Αντιστοίχως, Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Πατρών αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής έως και τις 10 Ιανουαρίου, όπου και θα συγκληθεί νέα γενική συνέλευση.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπερήφανος δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης για τον ΠΑΟΚ

Διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Κλιματικής κρίσης ετοιμάζουν οι πυροσβέστες

Λαμία: Σταφυλόκοκκος στα γεύματα που προκάλεσαν δηλητηρίαση στους μαθητές

Ιταλία: Γέννησε στο κρουαζιερόπλοιο και σκότωσε το βρέφος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα