ΑΘΗΝΑ
00:00
|
01.05.2024
Πόσο μεγάλη θα είναι η νίκη του Εργατικού κόμματος στις εθνικές εκλογές του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο;
2024, έτος εκλογών για το Ηνωμένο Βασίλειο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό κόμμα βρίσκεται περίπου 20 μονάδες μπροστά από το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα στις δημοσκοπήσεις, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το ποσοστό δεν αναμένεται να αλλάξει μέσα στο 2024. Ο κόσμος έχει κουραστεί και οι περισσότεροι θέλουν να απαλλαγούν από την τρέχουσα συντηρητική κυβέρνηση. Αλλά η επιθυμία για απαλλαγή από τη συντηρητική κυβέρνηση δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε ενθουσιασμό για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών που θα την αντικαταστήσει. Σε αυτές τις εκλογές, οι περισσότεροι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα ψηφίσουν κατά των Συντηρητικών και όχι υπέρ κάποιου.

Το Εργατικό κόμμα προσέγγισε τις εκλογές με μεγάλη προσοχή. Δεν έχει υποσχεθεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για να βελτιώσει τις εξαθλιωμένες δημόσιες υπηρεσίες και μείωσε τα σχέδιά του για μια «πράσινη νέα συμφωνία» που θα φέρει επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μια τέτοια οικονομική ορθοδοξία καθησυχάζει τραπεζίτες και χρηματοδότες, αλλά φέρνει ελάχιστη ελπίδα σε ανθρώπους που παλεύουν με μια κρίση στο κόστος ζωής ή σε όσους πρέπει να περιμένουν περισσότερο από ένα χρόνο για μια επέμβαση σε ένα υπερπλήρες νοσοκομείο. Αντίθετα, κάνει τους ανθρώπους να αναρωτιούνται εάν μια κυβέρνηση των Εργατικών θα ήταν διαφορετική από μια νέα Συντηρητική. Τουλάχιστον με μια συντηρητική κυβέρνηση οι άνθρωποι θα ήξεραν τι να περιμένουν.

Αλλά το Συντηρητικό κόμμα είναι τόσο αντιδημοφιλές που δέχεται αντιπολίτευση από παντού. Στις αστικές περιοχές οι Συντηρητικοί ενδεχομένως να χάσουν ψήφους προς τους Εργατικούς, και ίσως κάποιοι να πάνε και στο Reform UK (το παλιό κόμμα Brexit που υποστήριξε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση). Στις παραδοσιακά ισχυρές αγροτικές περιοχές, οι Συντηρητικοί θα μπορούσαν επίσης να χάσουν ψήφους προς το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για τους μπλε.

Πρόβλεψη: Θα εκλεγεί μια κυβέρνηση των Εργατικών, η οποία θα κερδίσει 340-350 από τις 650 έδρες του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πώς θα λειτουργήσει η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024;

Οι προβλέψεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου για το 2024 δεν είναι καλές. Το βιοτικό επίπεδο έχει δει τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1950 έως και σήμερα, και δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα του 2019 μέχρι το 2027-28. Οι τιμές των κατοικιών, βασικό μέτρο μέτρησης πλούτου για πολλούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται επίσης να μειωθούν κατά 4 έως 6% το 2024. Το Brexit εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου 115 δισ. ευρώ ετησίως, μειώνοντας την ανάπτυξη και τα φορολογικά έσοδα. Οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι, και θα αισθάνονται, φτωχότεροι. Στο 0,7%, ο ρυθμός ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μικρότερος από το προβλεπόμενο 0,9% για την ευρωζώνη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία ενδέχεται να βελτιώσουν την οικονομική απόδοση του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών μπορεί να εμπνεύσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και σταθερότητα τόσο στους καταναλωτές όσο και τους επενδυτές, ειδικά καθώς το κόστος δανεισμού είναι πιθανό να μειωθεί. Παράλληλα, η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Με απόφασή του το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Νοέμβριο του 2023,απαίτησε από τη γερμανική κυβέρνηση να περικόψει τις δημόσιες δαπάνες. Η γερμανική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,3% το 2024 και αυτό θα επιβαρύνει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Πρόβλεψη: Παρά το Brexit, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεπεράσει τις επιδόσεις της ευρωζώνης.

Θα είναι πιο δύσκολο για όσους προέρχονται από άλλες χώρες να ζουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους υπολογισμούς, η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο για το έτος που έληξε τον Ιούνιο του 2023 ήταν περίπου 672.000 άτομα –το μέγεθος μία μεγάλης πόλης. Εν συγκρίσει, ο πληθυσμός του κέντρου της Θεσσαλονίκης είναι 815.000. Το Brexit έπρεπε να είχε μειώσει τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν το έκανε. Η καθαρή μετανάστευση το 2015, το έτος πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, ήταν 330.000.

Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται τη μετανάστευση για οικονομικούς και ανθρωπιστικούς λόγους. Από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο του 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε βίζα εργασίας σε περίπου 335.000 άτομα, τα οποία έφεραν μαζί τους περίπου 250.000 εξαρτώμενα άτομα, πολλά από τα οποία θα εργαστούν επίσης. Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι ήρθαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για οικογενειακούς λόγους, κυρίως μέλη οικογενειών υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου που γεννήθηκαν στο εξωτερικό. Την ίδια περίοδο, περίπου 485.000 άτομα ήρθαν επίσης από το εξωτερικό στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές. Η μετάβαση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ακριβή. Η βίζα εργασίας κοστίζει μεταξύ 570 και 1.700 ευρώ, η οικογενειακή 2.125 ευρώ και η φοιτητική 570 ευρώ. Όλοι όσοι έχουν βίζα για περισσότερο από έξι μήνες πρέπει επίσης να πληρώσουν το τέλος υγείας μετανάστευσης, που κυμαίνεται από 540 έως 720 ευρώ ετησίως. Οι φοιτητές πρέπει επίσης να πληρώσουν δίδακτρα που κυμαίνονται επί του παρόντος μεταξύ 15.000 και 30.000 ευρώ ετησίως για προπτυχιακά μαθήματα.

Παρά την ανάγκη και τα οφέλη της μετανάστευσης, η Συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσπάθησε να τη χρησιμοποιήσει ως διχαστικό εργαλείο σε μια κυνική προσπάθεια να αυξήσει τη δημοτικότητά της εν όψει εκλογών. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επικεντρώσει την προσοχή στους αιτούντες άσυλο, ιδιαίτερα στους 29.000 που εισήλθαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Γαλλία διασχίζοντας την επικίνδυνη θαλάσσια διέλευση με μικρά σκάφη. Η κυβέρνηση θέλει να στείλει τους αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα, ενώ οι αιτήσεις τους βρίσκονται ήδη υπό επεξεργασία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου απεφάνθη ότι το σχέδιο είναι παράνομο, αλλά η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει νέα νομοθεσία για να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του δικαστηρίου.

Η κυβέρνηση κάνει επίσης τη νόμιμη μετανάστευση πιο δύσκολη και δαπανηρή. Από τον Ιανουάριο του 2024, το πρόσθετο τέλος υγείας για τη μετανάστευση θα αυξηθεί στα 1.200 ευρώ ετησίως, καθώς αυξήσεις αναμένονται και στο κόστος της βίζας. Επιπλέον, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι οικογενειακές βίζες χορηγούνται μόνο σε ζευγάρια που κερδίζουν τουλάχιστον 21.800ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνεται ανάλογα με των αριθμό των τέκνων και αναμένεται να ανέλθει στα33,500 ευρώ την άνοιξη. Παρά την ανάγκη για μετανάστευση, μια νέα κυβέρνηση των Εργατικών είναι απίθανο να διευκολύνει την είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς δεν θέλει να κατηγορηθεί από τον δεξιό Τύπο ότι ανοίγει τα σύνορα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πρόβλεψη: Ναι, δυστυχώς, θα γίνει πιο δύσκολο και πιο δαπανηρό για τους υπηκόους τρίτων χωρών να μετακομίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τελικά θα μείνω στην Ελλάδα.

Το 2024 θα είναι η αρχή του τέλους για την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ;

Τον Δεκέμβριο του 2023, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) αποφάσισε ότι η FIFA και η UEFA δεν έχουν το δικαίωμα να σταματήσουν τη σύσταση μιας Ευρωπαϊκής ΣούπερΛιγκ (ESL). Το ECJ έκρινε ότι η FIFA και η UEFA «καταχράστηκαν» τη θέση τους απειλώντας τους 12 συλλόγους που σχεδίαζαν να ενταχθούν στην ESL, τον Απρίλιο του 2021, με κυρώσεις και αποκλεισμό από το Τσάμπιονς Λιγκ και άλλες διοργανώσεις. Η FIFA και η UEFA μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, ενώ είπαν ότι η απόφαση του ECJ δεν αλλάζει κάτι. Μπορεί όμως και να έχει αλλάξει τα πάντα.

Τα σχέδια για τη δημιουργία μιας ESL, βασισμένης σε έξι ελίτ ποδοσφαιρικούς συλλόγους από την Αγγλία και τρεις από την Ιταλία και την Ισπανία, κατέρρευσαν το 2021. Μετά την κατακραυγή απότην UEFA, τις εθνικές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες και τους οπαδούς του ποδοσφαίρου οι περισσότεροι από τους 12 συλλόγους αναγκάστηκαν να αποσυρθούν. Αλλά το ESL ως ιδέα δεν έφυγε ποτέ.

Η A22 Sports Management, μια εταιρεία η οποία βοήθησε στη δημιουργία του ESL, ήταν ενάγων στην υπόθεση του ECJ κατά της FIFA και της UEFA. Η A22 ανακοίνωσε προτάσεις για ένα ESL τριών επιπέδων που θα περιλαμβάνει 64 συλλόγους με δυνατότητα ανόδου αλλά και υποβιβασμού. Το ερώτημα είναι ποιος θα συμμετέχει. Η UEFA έχει αυτήν τη στιγμή τις πιο διάσημες διοργανώσεις ποδοσφαιρικών συλλόγων στην Ευρώπη. Όμως η Α22 ανήκει στις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους. Οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη σε ένα ESL θα παίρνονταν με γνώμονα τα χρήματα και τον έλεγχο, όχι το ποδόσφαιρο. Ας θυμηθούμε πως έξι από τους μεγαλύτερους και πιο επιτυχημένους συλλόγους της ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ και να συμμετέχουν στην ESL. Μόνο η απειλή των κυρώσεων της FIFA και της UEFA (που δεν ισχύoυν πλέον) και η πίεση των οπαδών (η οποία μπορεί να χειραγωγηθεί) τους άλλαξαν γνώμη. Το ποδόσφαιρο είναι μεγάλη επιχείρηση και οι ιδιοκτήτες συλλόγων θα έχουν πάντα την τάση να ακολουθούν τα χρήματα.

Πρόβλεψη: Το 2024 θα δούμε σχέδια για την έναρξη ενός ESL το 2025 ή το 2026.

Ποιος θα κερδίσει το Euro2024;

Η Αγγλία, η Σκωτία και πιθανώς η Ουαλία είναι οι ομάδες του Ηνωμένου Βασιλείου που διαγωνίζονται στο Euro2024 του ανδρικού ποδοσφαίρου. Η Γαλλία είναι ίσως η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, ενώ η Γερμανία παίζει εντός έδρας. Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα είναι δύσκολο να νικήσουν, αλλά η Αγγλία έχει μια ευκαιρία.

Πρόβλεψη: Η Γαλλία θα κερδίσει το Euro2024. Η Αγγλία θα χάσει στα ημιτελικά… κλασσικά, στα πέναλτι.

… και Ωωω! Ποιος θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024;

Πρόβλεψη: Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ το 2024. Το βασίζω στο γεγονός ότι ο Τραμπ ήταν ήδη πρόεδρος και, όπως είπε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, του οποίου η μητέρα ήταν Αμερικανίδα, «Μπορείτε πάντα να βασίζεστε στους Αμερικανούς για να κάνουν το σωστό πράγμα, αφού έχουν εξαντλήσει όλες τις άλλες δυνατότητες».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Μυστήριο με ανεύρεση νεκρού 39χρονου στο λιμάνι της Ραφήνας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα