ΑΘΗΝΑ
22:02
|
02.05.2024
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, θα επιτρέπεται στους αρμόδιους «να αρνούνται να εκδώσουν εισιτήριο ή να επιβιβάσουν άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντίθετη κατεύθυνση φαίνεται να έχει πάρει το Υπουργείο Μεταφορών, συγκριτικά με τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για πρόληψη και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, μέσω των νέων αλλαγών στον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, θα επιτρέπεται στους αρμόδιους «να αρνούνται να δεχθούν κράτηση, να εκδώσουν ή να παράσχουν κατ’ άλλο τρόπο εισιτήριο σε, ή να επιβιβάσουν άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας» σε περίπτωση που  «ο σχεδιασμός του οχήματος ή η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών ή χώρων αφετηρίας, καθιστά αδύνατη την επιβίβαση, αποβίβαση ή μεταφορά του ατόμου με αναπηρία κατά τρόπο ασφαλή και λειτουργικά εφικτό».

Σε παρέμβαση προχώρησε η τομεάρχης Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,  Κατερίνα Νοτοπούλου, καταγγέλλοντας πως η απόφαση του Υπουργείου αποτελεί «τρομακτική διάκριση» κατά των Ατόμων με Αναπηρία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η αναλγησία με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες και τα δικαιώματά τους δεν παύει να μας εκπλήσσει.

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να επιτρέπει στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στα ΚΤΕΛ να αποκλείουν την επιβίβαση σε ανάπηρους συμπολίτες μας είναι ακατανόητη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα πριν από λίγες ημέρες δεσμευόταν η υφυπουργός αρμόδια για τις Μεταφορές υποστηρίζοντας ότι η προσβασιμότητα στον τομέα των μεταφορών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν ενισχύει τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία στον τομέα των μεταφορών αλλά συνιστά κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και τρομακτική διάκριση.

Αντί να προβλέψει και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη συμμόρφωση των ΜΜΜ και των ΚΤΕΛ με τα απαιτούμενα της προσβασιμότητας για την ασφαλή και απρόσκοπτη μεταφορά των ΑμεΑ, αντί να θέσει αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ανεμπόδιστη μεταφορά τους και την αποφυγή περιστατικών διακρίσεων προς άτομα με κινητικά προβλήματα, αντί να θεσπίσει ένα αυστηρό πλαίσιο που να προστατεύει αποτελεσματικότερα το δικαίωμα των πολιτών στη μετακίνηση διαμορφώνοντας αυστηρότερους κανόνες απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, διαιωνίζει την παράλειψη συμμόρφωσης τόσο των ΜΜΜ όσο και των ΚΤΕΛ με τις διεθνείς απαιτήσεις για την μεταφορά ατόμων με αναπηρία.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν διαθέτει στην πραγματικότητα Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία αλλά αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα

Τι απαντά η Κυβέρνηση

Για «Fake News» κάνει λόγο το Υπουργείο Μεταφορών, αναφορικά με την αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας πως ιδιαίτερα τα άτομα με αναπηρία ή άτομα με μειωμένη κινητικότητα, δικαιούνται να επιβιβαστούν, χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση, στα δημόσια οδικά μέσα μεταφοράς, και στην περίπτωση που τους αρνηθεί η πρόσβαση σε αυτά, είναι ώστε να « μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των επιβατών και δη των ατόμων με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα».

Επιπλέον, τονίζει ότι τα άτομα αυτά θα δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στην περίπτωση που δεν θα τους παραχθεί η υπηρεσία, ενώ τονίζει πως, εάν το περιστατικό καταγγελθεί, τα πρόστιμα είναι πλέον υψηλότερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα