ΑΘΗΝΑ
08:17
|
27.04.2024
Όλα όσα θα πρέπει να κάνει η νέα υπουργός Εργασίας, ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων της.
Δόμνα Μιχαηλίδου, υπουργός Εργασίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μπορεί η νέα υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, να υποσχέθηκε «περισσότερες και καλοπληρωμένες δουλειές», «ευκολότερη καθημερινότητα για τους πολίτες» και «αξιοπρεπή διαβίωση για τους συνταξιούχους», όμως ο κυβερνητικός σχεδιασμός (και η πικρή αλήθεια) είναι εντελώς διαφορετικός.

Η νέα υπουργός Εργασίας, ακολουθώντας τα χνάρια των προκατόχων της, θα πρέπει:

  • Να εισηγηθεί τον Απρίλιο τον νέο κατώτατο μισθό, σε ένα εξαιρετικά αρνητικό εισοδηματικό περιβάλλον εξαιτίας της ακρίβειας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, η αύξηση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5% με αναπροσαρμογή των κατώτατων αποδοχών στα 820 ευρώ μικτά. Παράλληλα, καμία κυβερνητική πρωτοβουλία δεν αναμένεται σχετικά με τον πολύπαθο μέσο μισθό, ο οποίος όχι μόνο παραμένει καθηλωμένος, αλλά υποχωρεί.
  • Να διαφημίζει τη μείωση του αριθμού των ανέργων στις 429.806 (σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ), όταν όλοι γνωρίζουν ότι βάσει των στοιχείων της ΔΥΠΑ, υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Επιπλέον, η νέα υπουργός θα προχωρήσει στην επανεξέταση του πλαισίου χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ταυτόχρονα με την κατάργηση ειδικών ενισχύσεων προς τους ανέργους, με στόχο τη μείωση της συνολικής δαπάνης και των δικαιούχων.

Και παρά το γεγονός ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί το διακύβευμα για τους εργαζόμενους, το υπουργείο Εργασίας θα υλοποιήσει την απόφαση για την  κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με  εργαζόμενους από τρίτες χώρες, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους… δοκιμαζόμενους εργοδότες, οι οποίοι θα μπορούν να διατηρήσουν χαμηλούς τους μισθούς σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

  • Σειρά παίρνει η καθιέρωση ενιαίου κανονισμού παροχών και ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, η οποία θα οδηγήσει στο «ψαλίδισμα» παροχών με άξονα τα προβλεπόμενα (και χαμηλότερα) για το πρώην ΙΚΑ.
  • Στο τραπέζι και η ενεργοποίηση της διάταξης για περικοπή των συντάξεων χηρείας δικαιούχων του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι λαμβάνουν παράλληλα δική τους σύνταξη ή εργάζονται. Κάτι που ήδη εφαρμόζεται για τους συνταξιούχους χηρείας του Δημοσίου.
  • Όσο για τη διακηρυγμένη αναπροσαρμογή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, η οποία επιβάλλεται από το 2010 σε τουλάχιστον 600.000 συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ, θα πρέπει να οδηγεί σε  δημοσιονομικά ουδέτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή χωρίς απώλειες για τον κρατικό κορβανά, με συνέπεια  μέρος των συνταξιούχων να ελαφρυνθεί, ενώ άλλο μέρος να επιβαρυνθεί.

* ΥΓ1: Όσοι επικρίνουν τη Δόμνα Μιχαηλίδου περί δήθεν άγνοιας σε σχέση με το νέο χαρτοφυλάκιο, να υπενθυμίσουμε ότι το 2016 συμμετείχε στη σύνταξη της ετήσιας έκθεσης του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα  και το 2017 στη σύνταξη της ειδικής έκθεσης του ίδιου οργανισμού για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

*ΥΓ2: Όσοι σπεύσουν να αντιδράσουν μετά την εφαρμογή κάποιου από τα παραπάνω μέτρα, οφείλουν να γνωρίζουν ότι πιθανότατα υποφέρουν από «συλλογική ψυχική νόσο» αντίστοιχη με αυτήν που είχε διαγνώσει η νέα υπουργός σχετικά τον αγώνα της Αριστεράς ενάντια στη δικτατορία.

Ντάξει;

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα