ΑΘΗΝΑ
10:02
|
15.11.2024
Ο Παναγιώτης Δουδός, μέλος του ραπ συγκροτήματος «Ένορκοι», μίλησε στο Κοσμοδρόμιο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου με τίτλο Cavo d'Oro.
Οι Ένορκοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Παναγιώτης Δουδός, μέλος του ραπ συγκροτήματος «Ένορκοι», μίλησε στο Κοσμοδρόμιο με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου με τίτλο Cavo d’Oro για τη δημιουργική υπόθεση της ραπ μουσικής.

Πότε ξεκινάνε οι Ένορκοι την πορεία τους ως συγκρότημα και δημιουργική υπόθεση;

Η διαδικασία συνέχισε γιατί γράφοντας περνούσαμε πολύ ωραία και έπειτα συνειδητοποιήσαμε ότι είχαν μαζευτεί αρκετά κομμάτια ώστε να ηχογραφήσουμε, οπότε άρχισε να λαμβάνει μια κάποια ροή το όλο πράγμα, αφού σε ενδιέφερε και το επίπεδο τόσο της δημιουργίας όσο και της παραγωγής όλο και περισσότερο.

Οι Ένορκοι ξεκινάνε ως αστείο πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ένας από τα δύο σημερινά μέλη τους, ο SiaL, κάνει stand up με το πραγματικό του όνομα και στον απόηχο μιας αποτυχίας του μπαίνει μια συζήτηση του στιλ «αν δεν πετύχει κάτι, θα κάνουμε ένα σχήμα ραπ». Κανείς μας δεν ασχολούνταν με τη μουσική πέρα από τη διαδικασία της ακρόασης, οπότε αρχίσαμε να γράφουμε μουσική ακολουθώντας το αστείο.

Το 2020 βγαίνει το «Βόλτα στην πόλη» που πάει αρκετά καλά αν σκεφτείς ότι είμαστε εντελώς νέοι στην ευρύτερη σκηνή. Και αυτό μας δίνει μια ώθηση να συνεχίσουμε στην πορεία προς τον πρώτο μας δίσκο, αφού ο SiaL είχε κυκλοφορήσει έναν προσωπικό δίσκο και εμείς δέκα singles. Είχε μεσολαβήσει όλη η ζύμωση με τον χώρο και με εμάς τους ίδιους, αλλά και βοήθεια από άλλους ράπερς που μας έμαθαν πράγματα.

Γιατί επιλέξατε τη ραπ ως μουσικό τρόπο έκφρασης;

Ήταν κοινό μας άκουσμα και κανείς μας δεν είχε εκείνη τη μουσική κατάρτηση την οποία απαιτούν άλλα μουσικά ύφη όπως η ροκ. Σε αντίθεση με τη ραπ, η οποία έχει μια δημοκρατικότητα ως προς το ποιος την υπηρετεί και ποιος εκτίθεται σε αυτή, γεγονός που μας επέτρεπε να την προσεγγίσουμε στιχουργικά. Ο λόγος ήταν επομένως ο δικός μας εκφραστικός κώδικας και δουλέψαμε πάνω σε αυτόν.

Ποια είναι εκείνη η ειδοποιός διαφορά που εντοπίζεις σήμερα σε σχέση με το ξεκίνημά σας; Βρίσκεις διαφορές στο ύφος ή τις επιρροές;

Τεχνικά, σε επίπεδο παραγωγής, είμαστε σε καλύτερο σημείο γιατί μάθαμε, με τον εύκολο ή τον δύσκολο τρόπο. Αλλά και στην έκφραση έχουμε περάσει από μια πρώτη φάση, όπου η ανάγκη για τον στίχο που θα ακουστεί βαρύγδουπος και εντυπωσιακός είναι μεγάλη σε μια κατάσταση όπου ο στίχος σου είσαι εσύ, σε αντιπροσωπεύει. Για αυτό και έχουμε «σβήσει» πολλά πράγματα, έχουμε πολλές ιδέες που μπήκαν στην άκρη και παραμερίστηκαν, στη λογική του concept και της συνέπειας που απαιτεί ο δίσκος.

Επιλέξατε για όνομα του δίσκου σας Cavo d’oro. Ποια είναι η ερμηνεία πίσω από την ονοματοδοσία του δίσκου;

Cavo d’oro όπως ξέρουμε λέγεται το ακρωτήριο εκείνο της Εύβοιας όπου φυσάει πολύ και είναι στη μέση ενός ταξιδιού για τα βόρεια νησιά. Έτσι κι ο δίσκος μας χωρίζεται στη μέση, από το 1 έως το 5 σε ένα πιο ανάλαφρο tempo, έναν ενδιάμεσο χώρο που λειτουργεί ως σημείο ισορροπίας όπου διαλεγόμαστε με μια τριτογενή οντότητα και ένα δεύτερο σκέλος από το 7 έως το 12 που γεννά έναν προβληματισμό για την ανθρώπινη φύση και λειτουργεί ως απάντηση ακριβώς στο προηγούμενο κομμάτι.

Ποια είναι τα επόμενα κομμάτια σχετικά με την παρουσίαση και προώθηση του δίσκου;

Αύριο, Σάββατο 6 Ιανουαρίου είναι η παρουσίαση του δίσκου στο Bums, επί της οδού Ακαδημίας, όπου θα γίνει και live. Θα ακολουθήσει αργότερα ένα live για το οποίο θα ενημερώσουμε σε κατάλληλο χρόνο αλλά προσωπικές μας υποχρεώσεις μας δεσμεύουν από το ανακοινώσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο σε επίπεδο σχεδιασμού. Πάντως για εμάς η κυκλοφορία και μόνο του δίσκου μας δίνει τη χαρά ότι καταθέσαμε ένα κομμάτι του εαυτού μας και της οπτικής μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βιβλιοπαρουσίαση: Πολυτεχνείο-Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια

Διεθνές συνέδριο για τα Μουσεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο

Πέθανε ο Αντώνης Δημητρίου των Ενδελέχεια

Το τραγούδι της ημέρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα