ΑΘΗΝΑ
18:39
|
27.04.2024
Αποκλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας με αμοιβαίες υποχωρήσεις στο θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων.
Πινακίδα αυτοκινήτου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ελεύθερη είσοδο οχημάτων που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας χωρίς να καλύπτονται με αυτοκόλλητο τα σερβικά κρατικά σύμβολα άρχισαν να επιτρέπουν οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, μετά την ανάλογη κίνηση που έκαναν οι αρχές της Σερβίας από την αρχή τρέχοντος μηνός.

Ως τώρα, οχήματα είτε από το Κόσοβο είτε από τη Σερβία μπορούσαν να περάσουν τα σύνορα μόνο εάν χρησιμοποιούσαν αυτοκόλλητα για να καλύψουν τα σύμβολα στις πινακίδες κυκλοφορίας.

«Εφαρμόζοντας την αρχή της αμοιβαιότητας, ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ ανεξάρτητων κρατών, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε την ελεύθερη είσοδο στα οχήματα που έρχονται από την άλλη πλευρά των συνόρων και έχουν σερβικές πινακίδες» δήλωσε ο Κοσσοβάρος Αλβανός πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι.

Ο Κούρτι πρόσθεσε ότι «εάν διαπιστωθεί ότι οι σερβικές συνοριακές αρχές επαναφέρουν τα αυτοκόλλητα το ίδιο θα πράξει και το Κόσοβο».

Οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων αποτέλεσαν αφορμή έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα η οποία κράτησε περίπου δυόμισι χρόνια.

Διαδηλώσεις Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο, οδοφράγματα, συμπλοκές ακόμη και απειλές πολεμικής σύρραξης συνθέτουν το σκηνικό της κρίσης που προκλήθηκε εξαιτίας των πινακίδων κυκλοφορίας.

Το ένοπλο επεισόδιο που σημειώθηκε στο χωριό Μπάνισκα στις 24 Σεπτεμβρίου, όταν σκοτώθηκε ένας Κοσοβάρος αστυνομικός και τρεις Σέρβοι, αν και δεν προκλήθηκε εξαιτίας των πινακίδων, λειτούργησε καταλυτικά και στο ζήτημα των οχημάτων.

Το Βελιγράδι αποδέχτηκε σιωπηλά την εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης του Κοσόβου για αλλαγή των σερβικών πινακίδων που έφεραν οχήματα στο Βόρειο Κόσοβο.

Έτσι, μέχρι το τέλος του 2023 και σε διάστημα δύο μηνών, περίπου πέντε χιλιάδες οχήματα άλλαξαν τις σερβικές πινακίδες και «φόρεσαν» πινακίδες του Κοσόβου.

Η εξέλιξη αυτή διευκόλυνε και την επίλυση του ζητήματος της κυκλοφορίας των οχημάτων με τη κατάργηση του μέτρου της απόκρυψης των διακριτικών του κράτους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα