ΑΘΗΝΑ
22:59
|
05.05.2024
Ελεύθερος μετά από 11 χρόνια κράτησης, αφήνεται ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους που δολοφόνησε τη σύντροφό του Ρίβα Στίνκαμπ. Δέχεται απειλές από τη μαφία.
Ο παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην Παραολυμπιονίκης Όσκαρ Πιστόριους αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους από φυλακή της Νότιας Αφρικής, σχεδόν 11 χρόνια μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στίνκαμπ.

Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι ο Πιστόριους βρισκόταν «στο σπίτι» το πρωί της Παρασκευής, έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής του.

Η μητέρα της δολοφονημένης Ρίβα Στίνκαμπ είπε ότι αποδέχτηκε την απόφαση να απελευθερωθεί ο πρώην αθλητής- αλλά πρόσθεσε ότι η οικογένειά της ήταν αυτή που «εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Ο Πιστόριους, τώρα 37 ετών, πυροβόλησε τη Ρίβα Στέενκαμπ πολλές φορές το 2013 μέσα από μια πόρτα. Ο παραολυμπιονίκης ισχυρίστηκε αργότερα πως η κοπέλα τον είχε μπερδέψει με διαρρήκτη.

Ο Πιστόριους τελικά καταδικάστηκε για φόνο το 2015, αφού ένα εφετείο ανέτρεψε μια προηγούμενη ετυμηγορία για ένοχη ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νότιας Αφρικής, όλοι οι παραβάτες δικαιούνται να θεωρηθούν έτοιμοι για αποφυλάκιση υπό όρους αφού εκτίσουν το ήμισυ της συνολικής ποινής τους, η οποία για τον Πιστόριους ορίστηκε τελικά σε 13 χρόνια και πέντε μήνες το 2017.

Θα ζήσει κάτω από αυστηρές συνθήκες – συμπεριλαμβανομένης της αδυναμίας να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης – μέχρι τη λήξη της ποινής του το 2029.

Η Τζούν Στικαμπ ανέφερε σε δήλωση ότι η οικογένεια «πάντα γνώριζε ότι η υπό όρους αποφυλάκιση αποτελεί μέρος του νοτιοαφρικανικού νομικού συστήματος» και «πάντα έλεγε ότι ο νόμος πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο του».

Όμως, η μητέρα της Ρίκα Στίνκαμπ αναρωτιέται: «Υπήρξε δικαιοσύνη για τη Ρίβα; Ο Όσκαρ εξέτισε αρκετό χρόνο; Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει δικαιοσύνη αν ο αγαπημένος σου δεν επιστρέψει ποτέ, και κανένας χρόνος που θα επιδοθεί δεν θα φέρει πίσω τη Ρίβα. Εμείς, που παραμένουμε πίσω, είμαστε αυτοί που εκτίουν ισόβια κάθειρξη».

Ωστόσο, όσον αφορά τον ίδιο τον αθλητή, ο Όσκαρ Πιστόριους ανταλλάζει το κελί της φυλακής όχι με ελεύθερη ζωή καθώς η αστυνομία των έχει προειδοποιήσει πως είναι νούμερο ένα στόχος του υποκόσμου της Πρετόρια. 

Σύμφωνα με την Sun, πηγές από την περιοχή, εκτιμούν ότι θα πρέπει μια ζωή να έχει μάτια ακόμη και στην πλάτη, καθώς η αστυνομία του Γιοχάνεσμπουργκ έχει λάβει εδώ και καιρό πληροφορίες ότι ο υπόκοσμος της Πρετόρια τον περιμένει για να πάρει εκδίκηση για τη δολοφονία της Ρίβα.

Εντός της φυλακής ο Πιστόριους φέρεται να είχε γίνει παρανοϊκός σχετικά με πληρωμένους δολοφόνους που σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν δηλητηριάζοντάς τον. Ο αθλητής είχε κανονίσει να έχει προστασία στη φυλακή, δείχνοντας στους άλλους κρατούμενους ότι ήταν ένας «σκληρός τύπος».

Ήταν γνωστό πως έμπλεκε σε καβγάδες και έγινε φίλος με έναν πολύ επικίνδυνο Τσέχο γκάνγκστερ για να νιώσει πιο ασφαλής. Άρχισε μάλιστα να καπνίζει για να υποδύεται μια σκληρή προσωπικότητα στα μάτια των άλλων καταδίκων.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Νεκρή ανασύρθηκε η γυναίκα που έπεσε με αυτοκίνητο στο λιμάνι της Πάτρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα