ΑΘΗΝΑ
03:19
|
01.05.2024
Παιδί δέχτηκε ευχές από έναν «Μπαλταζάρ» που μιλά σπαστά ισπανικά (γιατί ως γνωστόν ο Μελχιόρ και ο Κασπάρ τα μιλούσαν άπταιστα!).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έρευνα ξεκίνησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαδρίτης, ύστερα από αντιδράσεις γονέων των οποίον τα παιδιά έλαβαν βίντεο με ευχές για τα Θεοφάνια από έναν λευκό άνδρα που, για να παραστήσει έναν από τους τρεις μάγους, είχε βάψει το πρόσωπό του μαύρο, δηλαδή κάνοντας «blackface», μια ρατσιστική πρακτική που έως πρότινος ήταν αρκετά διαδεδομένη.

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία έχει εγκαταλείψει το παλιό έθιμο το οποίο ήθελε έναν λευκό άνδρα με βαμμένο μαύρο το πρόσωπό του να αναπαριστά τον Μπαλταζάρ, ο οποίος συνήθως απεικονίζεται στην τέχνη ως μαύρος, φαίνεται πως η «παράδοση» αυτή επανήλθε απροσδόκητα, αφού το δημοτικό συμβούλιο προσέλαβε μια εταιρεία για την παραγωγή εξατομικευμένων γιορτινών βιντεομηνυμάτων, τα οποία μπορούσαν να «παραγγείλουν» οι γονείς της συνοικίας Τσαρμίν για τα παιδιά τους.

Σε ένα τέτοιο βίντεο, έκανε την εμφάνισή του ένας λευκός άνδρας με «blackface» και, μιλώντας σπαστά ισπανικά (γιατί ως γνωστόν ο Μελχιόρ και ο Κασπάρ τα μιλούσαν άπταιστα!), υπόσχεται σε ένα παιδί δώρα εάν προσέχει περισσότερο στο σχολείο.

Το περιεχόμενο του βίντεομηνύματος, το οποίο δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης, διαδόθηκε σύντομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Η ισπανική εφημερίδα El País, σε άρθρο της χαρακτήρισε την επαναφορά του blackface ως πισωγύρισμα, υπενθυμίζοντας πως στην Ισπανία κατοικούν 120.000 άτομα αφρικανικής καταγωγής, ενώ σχολίασε την «προφορά» του άνδρα στο βίντεο, παρομοιάζοντας την με «μεταγλώττιση από τον Ταρζάν».

Στο πλαίσιο του τοπικού εορτασμού της Ημέρας των Βασιλέων, αντίστοιχη των Θεοφανίων, τα παιδιά της Ισπανίας λαμβάνουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους από τους τρεις Μάγους-Βασιλιάδες Μελχιόρ, Κασπάρ και Μπαλταζάρ. Προηγούνται όμως οι καβαλάδες, που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την Ισπανία στις 5 Ιανουαρίου, στις οποίες οι βασιλιάδες παρελαύνουν στους δρόμους, πλημμυρίζοντας τα πλήθη με γλυκά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα