ΑΘΗΝΑ
09:32
|
07.05.2024
Η Σεούλ κατηγορεί την Πιονγκγιάνγκ για ρίψη βλημάτων και κάνει λόγο για «προκλητική ενέργεια», η οποία απειλεί την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.
Ένταση στο νησί Yeonpyeong στην Κίτρινη Θάλασσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Νέα ένταση στην κορεατική χερσόνησο με τον στρατό της Σεούλ να κατηγορεί τη Βόρεια Κορέα για ρίψη εκατοντάδων βλημάτων του πυροβολικού προς το νησί Yeonpyeong, στα νότια της Νοτίου Κορέας στην διαφιλονικούμενη Κίτρινη Θάλασσα.

«Περίπου 200 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα (κοντά) στο νησί Yeonpyeong», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας σε μια ενημέρωση, με τοπικούς αξιωματούχους της Yeonpyeong, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Η ηγεσία της Νότιας Κορέας εξέδωσε άμεσα εντολή εκκένωσης του νησιού, η οποία ωστόσο δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί εάν συνδέεται με τη ρίψη βλημάτων. Η Σεούλ καταδίκασε την Πιονγκγιάνγκ κάνοντας λόγο για «προκλητική ενέργεια», η οποία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Τον Νοέμβριο του 2010, η Βόρεια Κορέα είχε βομβαρδίσει το νοτιοκορεατικό νησί Yeonpyeong, προκαλώντας τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων. Είχαν επίσης τραυματιστεί δεκάδες άμαχοι και στρατιώτες. Στη συνέχεια, είχε ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών πυροβολικού διάρκειας μερικών ωρών.

Σύμφωνα με τη στρατιωτική ηγεσία της Νοτίου Κορέας τα βλήματα εκτοξεύθηκαν μεταξύ 21.00-23.00 (τοπική ώρα) και κατέληξαν στην ουδέτερη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών. Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Νοτίου Κορέας διαβεβαίωσε ότι από το περιστατικό δεν προκλήθηκαν «ζημίες στο νησί ή στη στρατιωτική βάση» που βρίσκεται σε αυτό.

Οι αρχές στο κοντινό νησί Baengnyeong ανέφεραν ότι έλαβαν εντολή εκκένωσής του.

Το BBC συνδέει το νέο περιστατικό με τις πρόσφατες προειδοποιήσεις από πλευράς Πιονγκγιάνγκ για «ανάφλεξη ενός πολέμου» στην περιοχή οποιαδήποτε στιγμή καθώς η «η πολιτική των ΗΠΑ καθιστά τον πόλεμο αναπόφευκτο». Για αυτό τον λόγο ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, δήλωσε πρόσφατα πως η χώρα θα προχωρήσει σε ενίσχυση του οπλοστασίου της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Σι και Μακρόν συζήτησαν περί εμπορίου και Ρωσοουκρανικού

Πούτιν: Ορκίζεται Πρόεδρος για 5η φορά

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα θα μείνει σημείο αναφοράς στην ιστορία

Γάζα: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καρπωθούν τα γεωπολιτικά οφέλη της συνεχιζόμενης επίθεσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα