ΑΘΗΝΑ
08:42
|
19.05.2024
Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε παρέμβαση στις δορυφορικές της επιχειρήσεις ως κήρυξη πολέμου.
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κοιτάζει καθώς εκτοξεύεται ένας πύραυλος που μεταφέρει έναν κατασκοπευτικό δορυφόρο Malligyong-1, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας, σε μια τοποθεσία που αναφέρεται ως επαρχία Βόρεια Γκιουνγκσάνγκ, Βόρεια Κορέα σε αυτή τη φωτογραφία που ελήφθη από το Reuters στις 21 Νοεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα δήλωσε το Σάββατο ότι θα θεωρούσε οποιαδήποτε παρέμβαση στις δορυφορικές της επιχειρήσεις ως κήρυξη πολέμου και ότι θα κινητοποιήσει την πολεμική της αποτροπή εάν επίκειται οποιαδήποτε επίθεση κατά των στρατηγικών της περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Reuters.

Η Πιονγκγιάνγκ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε αμερικανική παρέμβαση στο διάστημα εξαλείφοντας τη βιωσιμότητα των αμερικανικών κατασκοπευτικών δορυφόρων, ανέφερε το κρατικό μέσο KCNA, επικαλούμενο δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Κορέας.

«Σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιχειρήσουν να παραβιάσουν τη νόμιμη επικράτεια ενός κυρίαρχου κράτους εξοπλίζοντας παράνομα και άδικα τις τελευταίες τεχνολογίες, η ΛΔΚ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει μέτρα για αυτοάμυνα για να υπονομεύσει ή να καταστρέψει τη βιωσιμότητα των κατασκοπευτικών δορυφόρων των ΗΠΑ», ανέφερε η δήλωση.

Η ΛΔΚ είναι τα αρχικά της επίσημης ονομασίας του Βορρά, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε επιτυχώς τον πρώτο της στρατιωτικό κατασκοπευτικό δορυφόρο στις 21 Νοεμβρίου, μεταδίδοντας φωτογραφίες στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την επικράτεια του Γκουάμ των ΗΠΑ.

Εκπρόσωπος της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ, ρωτημένος εάν η Ουάσιγκτον είχε τη δυνατότητα να διακόψει τις αναγνωριστικές επιχειρήσεις του βορειοκορεατικού δορυφόρου, είπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρνηθούν τις διαστημικές δυνατότητες ενός αντιπάλου χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο RFA.

Αργότερα το Σάββατο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας εξέδωσαν ένα σχόλιο από έναν Βορειοκορεάτη αναλυτή διεθνών σχέσεων, ο οποίος υποστήριξε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος κάτοχος δορυφόρων στον κόσμο», θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εάν η αποστολή δορυφόρων θεωρείται έγκλημα.

«Σε περίπτωση που συμβεί μια απροσδόκητη σύγκρουση στην περιοχή της Βορειοανατολικής Ασίας γύρω από την κορεατική χερσόνησο, οι ΗΠΑ, οι οποίες ασκούν συνεχώς πιέσεις στον χώρο ασφαλείας της ΛΔΚ με την κλιμάκωση της στρατιωτικής απειλής και του εκβιασμού, θα θεωρηθούν πλήρως υπεύθυνες για την καταστροφική κατάσταση». είπε το σχόλιο. Κατηγόρησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, καθώς και για την επίδειξη των πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στόχευσαν την Πέμπτη τη Βόρεια Κορέα με νέες κυρώσεις μετά την εκτόξευση, καθορίζοντας πράκτορες που εδρεύουν στο εξωτερικό τους οποίους κατηγόρησε ότι διευκόλυναν την αποφυγή κυρώσεων για να συγκεντρώσουν έσοδα και τεχνολογία για το πρόγραμμα όπλων μαζικής καταστροφής.

Η Νότια Κορέα έβαλε την Παρασκευή στη μαύρη λίστα 11 Βορειοκορεάτες για εμπλοκή στην ανάπτυξη δορυφόρων και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, απαγορεύοντάς τους οικονομικές συναλλαγές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα