ΑΘΗΝΑ
02:59
|
06.05.2024
Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, στην ατζέντα της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στάση στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, κατά την διάρκεια της περιοδείας του σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, με βασικό προορισμό το Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλλερ, στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Μπλίνκεν θα συζητήσει για την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και για ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έφτασε στην Τουρκία, το βράδυ της Παρασκευής, για την έναρξη της τέταρτης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, από όταν ξέσπασε η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και την Αίγυπτο.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί, σήμερα Σάββατο το απόγευμα, στην οικία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα Χανιά.

Θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανέφερε σχετικά με τη συνάντησης: «Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν, το απόγευμα, στα Χανιά θα κινηθεί σε δύο άξονες: Στις διεθνείς εξελίξεις σχετικά με τους δύο πολέμους στη γειτονιά μας. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει σοβαρός κίνδυνος επέκτασης των συγκρούσεων, ειδικά στη Μέση Ανατολή, όπου μπορεί να υπάρξει ντόμινο εξελίξεων. Η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο. Στις διμερείς σχέσεις, ειδικά για τα ζητήματα ενεργειακής και αμυντικής συνεργασίας, που σχετίζονται και με την προμήθεια των F-35».

Γενικότερα οι συζητήσεις των αξιωματούχων με τους οποίους θα συνομιλήσει κατά την διάρκεια της περιοδείας του ο Άντονι Μπλίνκεν θα επικεντρωθούν στην κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, συγκεκριμένα στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς, την στρατιωτική δράση του Ισραήλ αλλά και στις επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα