ΑΘΗΝΑ
08:48
|
22.05.2024
Η Βόρεια Κορέα απείλησε με άμεση στρατιωτική επίθεση κατά της Νότιας Κορέας ως απάντηση σε οποιαδήποτε «πρόκληση».
Η Kim Yo Jong, αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Kim Jong Un, φτάνει στο Vostochny Сosmodrome πριν από μια συνάντηση του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, στην περιοχή Αμούρ της Άπω Ανατολής, Ρωσία, 13 Σεπτεμβρίου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Βόρεια Κορέα απείλησε με άμεση στρατιωτική επίθεση κατά της Νότιας Κορέας ως απάντηση σε οποιαδήποτε «πρόκληση», μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η ισχυρή αδερφή και βασική σύμμαχος του ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, απείλησε την Κυριακή, καθώς η Πιονγκγιάνγκ φέρεται να εκτόξευσε βλήματα πυροβολικού κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι δηλώσεις αυτές ακολουθούν αναφορές του στρατού της Νότιας Κορέας που ανέφεραν ότι ο Βορράς είχε εκτοξεύσει περισσότερους από 60 βολές πυροβολικού το Σάββατο κοντά στα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορά τους.

Παρόμοιος καταιγισμός άνω των 200 βολών αναφέρθηκε την προηγούμενη ημέρα. Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε περισσότερους από 90 σφαίρες την Κυριακή, σύμφωνα με τον Νότο.

«Ο στρατός της Βόρειας Κορέας διεξάγει ασκήσεις βόρεια του νησιού Yeonpyeong της πρώτης γραμμής της Νότιας Κορέας από περίπου τις 4 το απόγευμα [07:00 GMT]», μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, ένα από τα πιο ισχυρά μέλη της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, ανέφερε σε δήλωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA ότι η ασφάλεια στη σκανδάλη του Λαϊκού Στρατού της Κορέας (KPA) είχε ήδη γλιστρήσει.

«Όπως έχει ήδη δηλωθεί, η KPA θα εξαπολύσει μια άμεση στρατιωτική επίθεση εάν ο εχθρός κάνει έστω και μια μικρή πρόκληση», είπε η Κιμ.

Υψηλές εντάσεις

Αν και η Νότια Κορέα πραγματοποίησε τις δικές της ασκήσεις πυρός στη θάλασσα την Παρασκευή ως απάντηση στις οβίδες πυροβολικού, η Yonhap ανέφερε ότι δεν υπήρχε σχέδιο να το κάνει μετά τα γεγονότα του Σαββάτου.

Οι ασκήσεις και στις δύο πλευρές των συνόρων την Παρασκευή προκάλεσαν προειδοποιήσεις για τους κατοίκους των παραμεθόριων νησιών της Νότιας Κορέας να αναζητήσουν κάλυψη σε καταφύγια βομβών, αν και δεν υπήρξαν αναφορές για οβίδες που διέσχισαν τα θαλάσσια σύνορα.

Στη δήλωσή της την Κυριακή, η Κιμ αρνήθηκε τις βολές πυροβολικού το Σάββατο και είπε ότι ο Βορράς είχε πυροδοτήσει εκρηκτικά ως τακτική εξαπάτησης.

Ο στρατός της Νότιας Κορέας απέρριψε τη δήλωση της Κιμ ως ψυχολογικού πολέμου χαμηλού επιπέδου, καλώντας τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα που αυξάνει την ένταση κοντά στα σύνορα.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο Κορεών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέρυσι κατοχύρωσε το καθεστώς της χώρας του ως πυρηνικής δύναμης στο σύνταγμα και πραγματοποίησε δοκιμή αρκετών προηγμένων διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Στις συνεδριάσεις πολιτικής της Πιονγκγιάνγκ στο τέλος του έτους, ο Κιμ απείλησε με πυρηνική επίθεση στον Νότο και ζήτησε να συσσωρευτεί το στρατιωτικό οπλοστάσιο της χώρας του πριν από μια ένοπλη σύγκρουση, η οποία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε «να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Απειλεί να μην υπογράψει τα μνημόνια των Πρεσπών ο Μητσοτάκης

Βόρεια Μακεδονία: Η πρόεδρος αφαίρεσε την ονομασία της χώρας από την επίσημη ιστοσελίδα

Θάνατος Ραϊσί: Θεωρίες (για αγρίους) και διεθνείς συνέπειες

Ρωσία: Στρατιωτική άσκηση με τακτικά πυρηνικά όπλα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα